Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Hundarnas liv bland människorna

Häromdagen besökte jag sundspromenaden i Västra hamnen och hundrastplatsen vid Ribersborgs strand i Malmö. Som djurvän, fotograf och berikad med egna husdjur, är dessa platser verkligen så välgörande för sinnet och själen. Dock fick jag avbryta efter några timmar, då jag var utan solfaktor och det började svida i nackskinnet och på ovansidan av armarna.

Må väl, kära läsare!Postat 2014-05-31 13:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotografevenemang med cyklande våghals

Den 18 maj samlades åtta förväntansfulla amatörfotografer i Västra hamnen i Malmö för en social och spännande fotografering. Leif var huvudarrangör och jag var medarrangör. Vi hade bjudit in professionella Trials-cyklisten E.J. Jensen till vårt evenemang, som anordnades via Facebook-gruppen "Fotografi i Skåne".

E.J. kommer ursprungligen ifrån San Diego, Kalifornien, men är numera bosatt i Västerås. Han har utövat Trials-cykling i många år och på olika platser runt om i världen.


Dagen innan evenemanget så var E.J, Leif och jag ute och kollade in lämpliga platser och arkitektur att cykla på. Det var extra mycket lokalbor och besökare i Västra hamnen då det var riktigt härligt väder, där E.J stortrivdes då han väckte stor uppmärksamhet längs vägen, när han gjorde sina våghalsiga stunts bland vanliga dödliga.


Här avrundar jag med dagen-innan-bilderna. Och visar bilder från själva fotografevenemanget...


Det var enligt mig sämre väder när evenemanget genomfördes. Men de flesta gillade det jämnare ljuset och de tilltagna molnen. Gruppen fick besök av Leifs familj, varav pojkarna roade sig med att fotografera deltagarna med pappas kamera. Äldsta pojken fick pröva min kamera och fick trycka av en hel del bilder, då jag hade kameran inställd på bildserietagning och jag bara hörde hur kameran tog 3-4 bilder/sekunden. Tur att det är digitalt och att det inte blev 36 väldigt snarlika filmrutor av mig. När han hade tagit bilderna med min kamera, ville han ha betalt. Hahaha.

Vi hade väldigt roligt. Trots att evenemanget fick avbrytas efter 2,5h av 4h på grund av regn, så hade deltagarna fått med sig hem många bra och roliga bilder. Vi avrundade eventet med en gemensam fika på Espresso House vid Sundspromenaden i Västra hamnen.

Stort tack till E.J, Leif och alla deltagare för en rolig och givande sammankomst. Vi ses snart igen!

Må väl, kära läsare!Postat 2014-05-21 21:55 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fotopromenad, fotoutställning och fotofika i Malmö

Föregående helg genomförde en handfull entusiastiska och glada amatörfotografer ett planerat evenemang i centrala Malmö, som började med en fotopromenad längs gågator och torg, följt av ett besök på Moderna museet för att se samutställningen "Ett sätt att leva" och med avrundning och fotofika i Moderna museets cafe.


När jag besöker inspirerande fotoutställningar, så sprudlar min egen kreativitet och jag kan inte låta bli att skapa på plats.


Anna Claréns bilder gillade jag. Dock blev Martin Bogrens bilder som var från serien "Lowlands" mina favoriter.

Stort tack till alla deltagare för en rolig och givande tillställning. Vi ses snart igen!

Må väl, kära läsare!Postat 2014-05-08 17:55 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Skateboardåkare tävlar om 15.000 kronor

Den 1:e maj samlas en handfull fotografer i Folkets park, i Malmö för att fotografera skateboardtävling i miniramp. Tävlingen var öppen för vem som helst. Både nordens bästa åkare och amatörer ställde upp i tävlingen där första priset var 15.000 kronor. De hade även små priser för t ex "äldsta åkaren över 30 år", "bästa ungdom", "bästa kvinna", "högst air-trick" osv.

Jag såg eventet på Malmö stads hemsida och postade en spontan förfrågan kvällen innan i fotogruppen "Fotografi i Skåne" på Facebook, ifall där var någon som ville göra mig sällskap. Det var solsken och nästan klar himmel, men vinden kändes kylig. De höga träden intill minirampen gav både skugga och solfläckar, som gjorde det tufft för fotografering i befintligt ljus.

Det var en rolig och givande 1:a maj. Skateboard ligger mig extra varmt om hjärtat då jag också utövat och levt i den kulturen på yngre dagar. På den tiden var Tony Hawk min favorit när det kom till ramp. Jag var en s k "street-åkare" och min idol var Natas Kaupas.

Må väl, kära läsare!Postat 2014-05-04 09:42 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Photoshop/arbetsflödestips: Anpassa foton för publicering på Instagram

Jag publicerar ofta foton jag tagit med min systemkamera på Instagram. De har ett fyrkantigt format på sina bilder. Och när jag ej vill beskära mina bilder fyrkantiga för att passa formatet, fyller jag ut bilderna med svart yta. Detta fungerar på både stående och liggande bilder.

För ett smidigt arbetsflöde har jag Dropbox installerat både på datorn och i min mobiltelefon, då det ännu ej går att publicera på Instagram via datorn. Anledningen är antagligen för att grundidén är att man ska fotografera med mobilkameran och publicera via mobiltelefonen, "på språng" så att säga.


Öppna en färdigredigerad bild i Photoshop. Det går bra med den webbanpassade JPEG-filen. Då vi ej ska påverka bildens egentliga innehåll, kommer inte kvalitén att försämras.

Håll ned Command + Option och tryck på tangenten C. Då får du upp dialogrutan för bildyta. Ange samma mått som din bild har i bredd, i rutan för höjdmåttet. Tvärtom om din bild är i stående format.


Välj sedan vilken färg du vill ha i ytan som fylls ut. I mitt fall valde jag svart bakgrundsfärg. Klicka sedan Ok.


Nu har du utökat bildens yta med en svart bakgrundsfärg. Och hela bilden är nu fyrkantig.


Välj sedan "Spara som..." genom att hålla ned Command + SHIFT och tryck på tangenten S.

Jag har i förväg skapat en genväg till en Dropbox-mapp och lagt till den i sidofönstret i Finder. Och nu när jag vill spara bilden, så kan jag välja den mappen. Då Dropbox-programmet på datorn synkroniserar automatiskt med Dropbox-appen på min mobiltelefon, så kan jag sedan i mobiltelefon spara ned bilden till min mobils bildmapp.


Välj slutligen kvalitén och klicka på Ok.

Jag tycker personligen att det är ett smidigt sätt. Innan jag upptäckte Dropbox, bifogade jag bilder i ett mail, som jag skickade till mig själv. Och med mail-appen sparade ned bilden till mobilen.

Må väl, kära läsare!Postat 2014-05-03 09:33 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa