Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Mina favoritbilder från 2013

Ja, då var vi här igen vid ännu ett års slut. Tiden har alltid gått så fort, när man blickar bakåt. Ännu ett år har lärt mig många nya saker och jag har träffat många trevliga människor. Vad mer kan jag egentligen önska mig! För att avrunda det hela innan jag släpper lös er på följande nyårskavalkad, så kan jag nämna att det var väldigt lätt att välja ut guldkornen för 2013...

(Klicka gärna på första bilden för att förstora bilden och sedan stega framåt med höger piltangent...)

Önskar ett gott slut och gott nytt år till alla läsare för att ni har följt mina fotografiska äventyr, samt till alla härliga människor jag mött under 2013!

Må väl, kära läsare!Postat 2013-12-31 11:40 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Fototips: Att vara förberedd på gatan

När jag är ute på mina fotopromenader så vet jag inte vad som hamnar framför kameran. Det kan t ex vara ögonblicksbilder, detaljbilder och gatuporträtt. Jag försäkrar mig om vilka kamerainställningar jag vill ha som standard och förbereder kameran så att jag kan vara uppmärksam på vad som är framför, sidan om eller bakom mig.

Följande fotograferingsteknik och fotograferingstips kan vara användbart inom de områden där motivtyper varierar ofta.

Jag förinställer och växlar mellan de två halvautomatiska fotograferingslägen som är standard på digitala systemkameror – slutarförval/slutarprioritet (Tv/S) och bländarförval/bländarprioritet (Av/A).

Tv-läget prioriterar jag att ”frysa” motiv, t ex för ögonblicksbilder. Som standard väljer jag att ställa in en slutartid på 1/320 sekund, som är tillräckligt kort slutartid för människor i rörelse eller som är stationära men gör rörelser med kroppen. Även detta fotograferingsläget ställer jag in innan jag börjar fotografera.

I Tv-läget väljer jag ett ISO-tal som tillåter kamerans ljusmätare att välja ett bländartal mellan f/8 och f/11 i aktuellt ljusförhållande.

Av-läget prioriterar jag skärpedjupet t ex för detalj- och porträttbilder. Som standard väljer jag att ställa in objektivets största bländartal, t ex f/2.8 innan jag börjar fotografera. I Av-läget låter jag ISO-talet vara det jag valt i Tv-läget.

Jag använder en manuellt styrd fokuspunkt som är placerad i centrum av alla fokuspunkter i sökaren. När motivet dyker upp så siktar jag med den centrumplacerade fokuspunkten, låser fokus, komponerar om och utlöser exponeringen. Fokuspunkten i centrum är den av alla punkter som hittar fokus fortast.

Från det att jag reagerar över ett motiv, tills exponeringen är gjord, brukar ta ungefär 1,5-2 sekunder. Ibland är det för långsamt, men mer förberedd kan jag nog inte vara. Ha alltid ett grepp om kameran med pekfingret på avtryckaren. Det kan vara avgörande i ögonblicken.

Nu när jag har förberett Tv- och Av-läget, är jag redo för de flesta motivtyper som kan förekomma. Och beroende på vad jag väljer att fotografera, så växlar jag snabbt och enkelt mellan dem via ratten för programval.

Om jag ser att ljusförhållandet har förändrats, så låter jag kamerans ljusmätare kolla av det befintliga ljuset och kontrollera mina kamerainställningar (både Tv- och Av-läget) och eventuellt justera ISO-talet.

När jag är ute på fotopromenad i allmänheten så kan det dyka upp ögonblicksbilder bland människor, då försäkrar jag mig om att kameran är i Tv-läget. I andra stunden kan jag ha kommit över ett objekt som jag skulle vilja ta en detaljbild av. Och i tredje stund så kan det dyka upp någon person som sticker ut ur mängden med galen hårfrisyr och skrikiga färger på sina klädplagg, då kanske jag önskar att ta ett gatuporträtt.

Givetvis kan man kombinera och variera användningen av Tv- och Av-läget utifrån egna önskemål, tillvägasätt och preferenser. Detta är ett av många möjligheter med de två halvautomatiska fotograferingslägena. Man får pröva, känna efter och anpassa efter det arbetssätt som bäst passar en själv.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-12-28 10:42 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Några rester och några nylagade ögonblick

Har några bilder över från en tidigare fotopromenad och några nyare som fångades under senaste fotopromenaden. Jag är imponerad över att jag är så pass aktiv med min fotografi under den här vintern. För varje år har jag ökat. Minns de första åren, då gick jag i princip i ide under senhösten och ända fram till tidig vår. Tacka vet jag gatufotografi, som är tillgängligt året runt.


Nej, stäng inte in den söta nallen.


Skynda, skynda, ert tåg avgår strax.


Andre föraren.


Att arbeta sig uppåt mot toppen.


Nej brorsan, gör såhär.


Att vara i centrum för uppmärksamhet i ena stunden och i andra stunden är det dags att gå hem.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-12-27 11:15 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Solsken, julstämning och muntra människor

Dagen innan julafton var jag ute och fotograferade i centrala Malmö. Mycket folk var inte oväntat, dock var det ingen märkbar julstress. Solen sken och då och då kom det en förfriskad vindpust. Glädjande var att många människor muntra och det var en del aktivitet utöver trafiken in och ut från diverse affärer. Julstämningen gjorde sig till känna här och där.


De tre av de fyra vardagshjältarna som var ute och gav de behövande något att äta, något varmt att dricka och en pratstund, såhär dagen innan julafton. Det värmde extra i hjärtat och gav förhoppningar om mänskligheten.


Jag och vänner önskar er alla en riktigt härlig och njutbar julafton á la 2013. Foto: Martin Rönningborn

Må väl, kära läsare!Postat 2013-12-24 09:44 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gigantisk, varmhjärtad björn sprider glädje

I en av stationshallarna på tågstationen vid Smedjegatan i Malmö möter en gigantisk nallebjörn med ett stort hjärta, alla tågresenärer med öppna armar. Många av pendlarna fotograferar den söta björnen om de hinner. Jag såg denne björn som sprider ljus, dyka upp på bild på Facebook och tog reda på vart den befann sig, då jag också ville fotografera den. Så här i efter hand så önskar jag att arrangören hade placerat ut något liknande på övriga stationer i Malmö. Man blir glad och uppmuntrad när man möts av den kärlekfulla "Björn".

Må väl, kära läsare!Postat 2013-12-23 09:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa