Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Godsvagnar, skyltning, ögonblick, självporträtt och gatuporträtt

Jag och Margareta prickade in en solig dag i den här veckan och gick en fotopromenad i centrala Malmö. Staden är i full gång med att arrangera matstånd, underhållningsplatser och juldekorationer. Det blev en väl blandad kompott i friskt väder. Bra uppvärmning inför fotografträffen och den analoga fotopromenaden som ska ske till helgen. Hoppas vi får solsken den dagen också. Jag kommer till helgen fotografera med en Nikomat FTn med ett monterat 50mm f/2 och med Kodak T-Max 400.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-11-29 09:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tillbaka till det jag känner till bäst

Häromdagen återvände jag till Malmös gator och torg efter ett spontant scenbyte. Scenerna har likadan uppbyggnad med viss modifikation beroende på årstid. Det gör inget att uppsättning, bakgrunder och miljöer återupprepas genom åren. Det är "skådespelarna" som är av intresse. De varierar i personlighet och karaktär. De gör varje bild unik. Människor är intressanta och intresserad av varandra.


När uppmärksamheten riktas fel.


Min vän införskaffar "Brandmännens kalender 2014" med ett signerat exemplar.


När naturen har sin gång och när man överlämnar kameran till ens bättre hälft.


Återkommande underhållning med säregen och underhållande karaktär.


De uppmärksammar den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor i världen.


Peter är övertygad om diverse konspirationer i samhället och att han utsätts för strålning och övervakning. Läs mer här.


När motiven tryter så får man arrangera egna. Foto: NellyPhotography / Rei Trulsson


En vän fick vänta där det var lite varmare.


Vi gick förbi Diesel-butikens skyltfönster och fick syn på den här rekvisitan. Vi gick in och frågade butikspersonalen om vi fick låna den ett ögonblick och föreviga det på bild. Jag blev förvånad över att de gick med på det efter lite övertalan.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-11-24 11:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En förutsättningslös fotopromenad i Lund

Bytte den fotografiska scenen i Malmö mot den i Lund häromdagen för att se vad som erbjöds i motivväg. Det var en vanlig vardag, något råkallt och mörkmulet, som det är i Sverige vid den här årstiden. Även i studentstaden tog sig folk från punkt A till punkt B. Det var avkopplande att komma ut, byta scen och få lite vinterfrisk luft, då jag har suttit inomhus och redigerat en hel del.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-11-23 10:59 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotografträffen med inriktning på produkt- och modefotografering

Den 16:e november samlades tio fotografer i en trivsellokal i Arlöv, Skåne, för ett kombinerat evenemang som var uppdelat i två delar - produktfoto och modefoto. Under första halvan av evenemanget fick deltagarna skapa produktbilder av valfria objekt som var och en tog med sig själv. Efter ett par timmar så blev det dags för modefotografering. En stund innan andra delen i evenemanget, anlände en makeupartist och en modell, som hade i förväg fixat smink och hår.

En rolig detalj var att jag gav makeupartisten fria händer när det kom till sminkning, hårstyling, klädstyling och val av modell. Så det blev en överraskning för oss fotografer. Varje fotograf fick själva experimentera med ljussättning under evenemanget och vi hjälptes åt att uppnå önskade resultat. Det är lärorikt, intressant och inspirerande att observera hur andra fotografer agerar och arbetar. Stämningen var lättsamt och trevligt. Jag hade försett alla deltagare med diverse köpkakor, kylda drycker och höll igång kaffekokaren under evenemanget.

Efter ca sju timmar var vi nöjda och klara. Vi drog över tiden men det gjorde inget för min del. Första gången jag kombinerar två olika typer av fotograferingar i ett och samma evenemang. Jag ville inte stressa deltagarna som om det vore ett olympisk stafettlöpning. Det här var årets näst sista evenemang. Sista evenemanget har temat - Analog fotopromenad i centrala Malmö. Evenemangen arrangerar jag via Facebook-gruppen "Fotografi i Skåne" som jag administrerar.


En av deltagarna testade att fotografera till bärbar dator via USB-kabel och simultant till en läsplatta via Wi-Fi. Smidigt när man fotograferar åt kunder som är med under en fotografering, som kan se bilder allteftersom de tas på t ex en lånad eller medhavd iPad eller iPhone.


Felicia är en uppstigande modell och är påhittig, lyhörd, fokuserad och tålmodig.


Alexandra som studerar på Makeupstudion Education i Malmö och som jag har samarbetat med tidigare levererade professionellt och var engagerad och aktiv under fotograferingen. Det är verkligen värdefullt och praktiskt att ha någon som kan gå in och justera eller förändra något under arbetets gång.


Under evenemanget så tog jag lite bakom scenen-bilder. Hade min kamerablixt med ett större bouncerkort monterat på blixthuvudet på kameran. Märkte efter ett par bilder att jag utlöste ju de studioblixtar som var i gång vid tillfället. Bra med extra omgivningsljus. Men det kan överraska den som håller på att fotografera eller modellen. Hahaha.


En fin och uppskattad gest, var när en av deltagarna under evenemanget gav mig en presentpåse med godsaker, som tack för alla evenemang jag anordnat under året. Dagen efter så skulle jag dokumentera presenten till bloggen och när jag precis arrangerat mitt motiv så dök de här två vandalerna upp.


Notera gärna hur jag lyckats balansera Geisha-förpackningens kant mot Noblesse-förpackningens kant. När en nyfiken nos nuddade balansakten, så rasade det ihop.

Enormt stort och värmande tack till alla deltagare för en härlig och rolig dag. Mycket bra jobbat! Vi ses snart igen!

Må väl, kära läsare!Postat 2013-11-19 11:05 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

"Valp 2013" på Malmömässan

Den 10:e november arrangerade Sydskånska Kennelklubben årets valputställning på nya Malmömässan i Hyllie. Jag har ej varit på den nya mässan och någon hundutställning tidigare så förväntningarna var både höga och uppspelt. Oj, oj, oj, så mycket "hundmänniskor" och hundraser på en och samma plats. "Valpsjukan" infann sig redan vid huvudentrén.

Utomhus regnade så det var skönt att fotograferingen skulle ske inomhus. Enda negativa som jag upplevde, var att arrangörerna ej utnyttjade den befintliga garderoben för mässbesökarna. Det blev bökigt att kånka på ytterplagg och medhavd paraply (värt att notera, så råkade jag ofrivilligt smälla till en och annan mässbesökare med paraplyskaftet - trä mot trä så att säga...).


Vissa tyckte inte att mässan, uppståndelsen och poserandet för alla fotografer var något märkvärdigt...


T.v. har vi FS-medlemmen Åsa Jakobssons fina och glada Midori.


Två goda vänner som umgicks medan de väntade på sin tur att tävla.


T.v. Ann-Louises vän som hon coachar med schäfern Vinna. Tävlingsringen för schäfrar var min favorit då den här rasen ligger mig extra varmt om hjärtat.


Eva och Lyra har lite kvalitetstid innan start.


Huvuddomaren kontrollerar Lykas skick.


Medan jag fotograferade så hörde jag folk i publiken som berömde Lyra och tyckte hon var så fin individ.


Han/hon följde verkligen varje matbit från tallriken tills matbiten blev uppäten.


T.h. berättar matte för en mässbesökare om rasen.


Några timmar av alla ljud, hundar och människor som skulle hälsa och klappa, tog ut sin rätt.


T.v. härlig kvalitetstid. T.h. en vacker, mjuk och fluffig Samojed.


Ett populärt motiv för alla fotografer som var på plats, enligt matte.


Efter valputställningen så blev det en trevlig och välsmakande fika på köpcentret Emporia.

Tack Louise och Eva för en rolig, intressant och givande fars dag. :-)

Må väl, kära läsare!Postat 2013-11-11 13:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa