Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Modefotografering på gågator och torg

Den 20:e oktober genomförde jag, tillsammans med makeupartist/stylist, fotografassistent och en modell, en modefotografering i centrala Malmö. Den här gången ville jag utmana mig själv med att använda öppna stadsmiljöer som bakgrunder och inte ställa modellen mot lövverk och neutrala väggar. Men det var svårt att bryta vanorna.

Värt att nämna är att den inbokade modellen fick förhinder när det var dags för henne att bli sminkad och stylad. Den initiativrike makeupartisten/stylisten ringde mig direkt och erbjöd mig att hon kunde fixa en ny modell och kläder med kort varsel. Det var verkligen professionellt gjort och det imponerade mig oerhört, samtidigt som jag var tacksam.

En sak till som imponerade på mig var modellen, som jag fick veta på för hand att hon är oerfaren framför kameran. Det visade sig att hon var hur duktig som helst. Inte lätt att stå bland allmänt folk som tittar på samtidigt som hon ska fokusera på fotograferingen och mig. Hon lyssnade på mig och var koncentrerad på vad vi höll på med. Dessutom var hon nästan helt självgående och gav mig poser att jobba med och jag behövde inte korrigera så mycket.

När vi höll på att fotografera mitt på gågatan så fick de förbipasserande något att titta på. Någon stack in huvudet framför kameran, räckte tunga och gjorde V-tecken med fingrarna. Roligast var nog när två män i kostym stannade till och frågade om de kunde få komma med på bild. Då svarade jag spontant och utan att tänka mig för: "Det här är inte en fotografering för Dressman". Hahaha!

Ytterligare en harmlös situation var när jag stod och visade modellen och makeupartisten en bild vi nyss tagit, där jag ville korrigera poseringen, då kom en till synes förvirrad äldre man fram till oss och började prata osammanhängande. Vi var inte otrevlig mot honom men svarade väldigt kort och visade att vi var upptagna. När jag fortsätter prata, så avbryter mannen mig igen genom att prata med oss igen. Återigen log vi och svarade kort men vänligt. Till slut ville mannen gå och sätta sig och jag uppmuntrade honom att göra det. :-)

Den här platsen hade jag också kollat ut i förväg. Gillade linjerna, repetitionen av fönsterna, speglingen och den blanka strukturen. Fastän ansiktsuttrycket är snarlik i de flesta bilder, så gjorde det mig inget. Tvärtom, jag gillade hennes ansiktsuttryck och blick. Den är intensiv på något vis.

Här började modellen att göra något själv och jag uppmuntrade henne att fortsätta och tog några bilder.

Jag hade kollat ut platser längs gågatan och torgen mellan Triangeln köpcentrum och Centralstationen. När vi stannade till vid kanaltrappan, så bröt solens strålar igenom de mulna molnen. Perfekt, lite motljusbilder tänkte jag. Bara det inte blir klart för då blir ljuset alldeles för hårt. Men vi hade garderat oss och jag hade med mig transparent diffuser.

Vi nådde inom två timmar slutdestinationen, Centralstationen. Jag hade några extra platser som vi inte fotograferade vid, men de var mer om jag kände att vi inte hade tillräckligt med bilder. Efter att jag tog några bilder här vid Rundan-båten, så avrundade vi fotograferingen.

Massivt stort tack till makeupartisten och stylisten Malin och vackra modellen Julia, samt fotografassistent Margareta, för en rolig och väl genomförd fotografering.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-10-28 11:41 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nelly möter den förtrollade sagoskogen

Den 19:e oktober begav sig tre fotografer och en makeupartist/stylist till Alnarpsparken i Lomma. Förväntningsfulla och exalterade tog vi sikte mot skogspartierna av parken. Några av oss har besökt de varierande skogspartierna tidigare och för de andra var det första gången, gemensamt hade vi nya bildidéer och målet var att utmana sig själv och ta några försiktiga kliv ur bekvämlighetszon.

En av de tre fotograferna var även dagens modell så vi turades om att fotografera. Hon som var både fotograf och modell, har en bakgrund som självporträttsfotograf. På senare år har hon börjat att stå framför andra fotografer.

Inför fotograferingen så hade jag bildidéer som var inspirerad av sagotema. Jag ville i mina idéer blanda och förmedla känslan av verklighet och overklighet. Jag hade inte kollat ut specifika platser i förväg, men jag visste sedan tidigare på ett ungefär hur skogspartierna såg ut, så jag fick delvis inspireras på plats så att säga. Jag hade även funderat i förväg kring redigering och hur bilderna skulle hänga ihop i en serie.

Allt det här var nytt för mig, att planera, tänka, genomföra och berätta i bildserieform. Att översätta tankar och idéer till något fysiskt är verkligen en tuff utmaning. Samtidigt som det var roligt och spännande. När jag stod där i skogen och tittade efter bakgrunder, där modellen kunde placeras och vad som skulle finnas i förgrunden, försökte jag föreställa mig hur slutresultatet kunde se ut för varje senario och plats.

Vår fjärde teammedlem, som hade hand om makeup och styling är en spännande och sprudlande person som studerar på Makeupstudion Education Malmö. Ett nytt och högst givande samarbete. Initiativ, lättsam och agerar redan väldigt professionellt.

Jag visste på för hand att redigeringen skulle vara annorlunda från det jag gjort tidigare. För mig nya redigeringstekniker/metoder och ett sätt att utvecklas och pröva något nytt. Många moment i Photoshop var tekniker jag använt tidigare, men inte tillsammans. Och några redigeringsdelar fick jag leta upp och lära mig via Youtube.

Fotografen och modellen fick verkligen jobba hårt och ha stort tålamod. Att agera, bjuda på sig själv och lyssna till våra önskemål. Samtidigt som hon också utmanade sig själv med bildidéer för sina självporträtt.

För min del var ljusförhållandet, vädret och säsongen perfekt för mina idéer. Vi var på tre olika platser och vi spenderade nog runt 4 timmar med en fikapaus i halvtid. BTS-bild: Margareta Jönsson.

Det passerade nyfikna parkbesökare medan vi skapade uppseende. Ett äldre par stannade till vid oss och tittade nyfiket på vad vi gjorde. De var förmodlingen ute på sin vardagliga promenad. Jag berättade för dem vad vi höll på med samt visade några bilder och de blev väldigt imponerade och fascinerade.

Efter de ca fyra timmarna så började ljuset avta och vi kände oss väldigt nöjda med det vi hade gjort och avrundade dagen. En sista eloge till vår generösa förare som fick en fullastad personbil med ett glatt gäng och mycket rekvisita och utrustning. Par minuter efter vi lämnat platsen och satt i bilen för att släppa av folk på olika platser, så började det regna.

Enormt stort tack till fotograf/modell Nelly, fotograf Margareta och makeupartisten/stylisten Alexandra för en otroligt rolig och givande halvdag i naturen.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-10-27 10:50 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Styrka 12 från Malmö intar Öresundsbron

Den 12:e oktober samlades tolv stycken förväntningsfulla fotografer vid Lernacken för att inta Öresundsbron. Huvudmålet var en av de 203 meter höga pylonerna vid högbron. Det var ett fantastiskt, nervkittlande och nästan surrealistiskt äventyr. Evenemanget arrangerades via Facebook-gruppen "Fotografi i Skåne", som jag driver. Inom en timme var de tio ordinarie platserna fulltecknade.

Våra härliga guider - Kent och Eva, som jobbar på den svenska sidan, på Trafikcentralen, vid Öresundsbron. Båda fotograferar på fritiden.

Inledningsvis gick Kent igenom förhållnings- och säkerhetsregler med gruppen.

Sten i olika storlekar fanns det gott om vid brofästet.

Vi gick ett stenkast från de förbipasserande tågen.

Vi fick rådet att huka oss varje gång ett tåg passerade oss, då det kan komma stenskott från banvallen.

Jag har tidigare bara fått förbipasserande brobjälkar genom fönstret från tåget, så jag passade här på att få en närmre titt på spåret.

Vi promenerade på dessa galler och när vi närmade oss högbron så var det ca 70m till vattnet.

Längs vägen så fotograferade gruppen vyer, detaljer och försökte få olika perspektiv av bron och omgivningen.

Jag hittade inte så många vyer ut ifrån bron, men när det fanns detaljer utöver hav, horisont och himmel, så blev det en och annan bild.

Det är inte lätt att hitta originella perspektiv i en grupp av fotografer som är på samma plats.

Äntligen! Efter ca 7000 Ecco-steg nådde vi huvudmålet - Pylonen vid Högbron.

Här ute vid pylonen var det riktigt kraftig vind. Man fick hålla i sina lösa grejor. Det var till och med krävande att stå still och fotografera i motvind.

Vi möttes av ett oväntat hinder. Servicekranen blockerade vår väg när vi skulle gå över passagen utan räcke mellan pylonerna. Här blev en av deltagarna av med sitt motljusskydd, som blåste av och ut i havet. Våra erfarna guider såg till att vi kom över säkert och utan problem.

Inne i pylonen åkte vi först hiss som påminde om en gruvschaktshiss, den rymde sex personer och det både skramlade och rasslade på vägen. Hissen kan ses till vänster i bild och förflyttade sig 0,75m i sekunden. Sedan skulle vi gå i en trång spiraltrappa och sista biten via en stege. När man är inne i pylonen så svajar/gungar hela konstruktionen och det tog en stund att vänja sig.

Yaaay, äntligen uppe på toppen. Otrolig vy och känsla. Förutom apparater som avläser väder, så fanns det kraftiga blixtar som man ej skulle titta in i. Dessa blixtar är för att flygplan ska visuellt se pelarna. Användbart för oss fotografer också, om man kan synkronisera och tajma exponeringen.

Vy mot den danska och svenska sidan.

Tidigare besökare har signerat i betongen. Det fanns ett plakat i metall med alla namn på dem som byggt pylonen.

Det var svårt att komponera bilder direkt nedåt, över den höga muren. Men det gjorde inget. Jag tog många bilder i blindo. Här hade det varit smidigt med en vinklingsbar display.

Här har vi de lyckliga, ordinarie deltagarna. Det var både en bedrift och en sak att stryka från sin "bucket list".

Ett enormt stort tack till Eva, Kent och de ordinarie deltagarna, som gjorde det här till ett lyckat uppdrag och äventyr!

Må väl, kära läsare!Postat 2013-10-13 12:46 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#instamoments

Jag använder ofta min mobiltelefons kamera, främst för att skapa bilder till Instagram. Det blir mest vardagliga ögonblick i min närhet. Det är en rolig omväxling och kontrast till när jag fotograferar med systemkamera, digitalt och analogt. Väldigt smidigt att fotografera, redigera och dela på interaktiva medier. Jag redigerar bilderna dels i telefonens egna redigeringsprogram och dels med verktygen i Instagram-applikationen.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-10-11 09:29 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Höstpromenad i Alnarpsparken

Igår besökte jag och Margareta Alnarpsparken i Lomma, för att se vad som erbjöds av parken i motivväg. Det kändes inte så kallt och dagsljuset var jämnt men lite svagt. Hösten har verkligen kommit till parken och alla färgerna fanns där.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-10-08 11:56 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa