Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Gatubilder

Må väl, kära läsare!Postat 2013-02-28 07:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotopromenad i Lund

Jag och Stig besökte nyligen studentstaden Lund i Skåne. Vi rullade med regionbuss mellan Malmö och Lund under förmiddagen. Vädret var relativt mild med undantag av tidvis isande vindar. Planen var att promenera i de centrala delarna och se vad som kom framför oss. Eller rättare skrivet, kom från alla håll.

Vi kom in på olika motivkategorier under vår fotografiska äventyr, t ex gatu-, arkitektur-, produkt- och interiörfotografi. Det här gillar jag, variation, frihet under eget ansvar och blankt minneskort.


#1. Trångt och enkelriktat på taxiplatsen vid Centralstationen i Lund.


#2. Här och där bjöds det på färgrik gatukonst.


#3. Vid ankomst till Lund, började vi vår fotopromenad med att sätta oss på Mormors bageri för en fika. Stig har en väldigt intressant fotoblogg med inriktning på analog fotografi. Även han har bloggat om vår fotopromenad.


#4. Brukar ni också fotografera er fika?


#5. Gatufoto var helt klart dominerande under vår framfart.


#6. Färgerna på den här personbilen och antikvariet fångade min uppmärksamhet.


#7. Mörka färger på vinterkläder är oerhört vanligt, men här och där framhävdes färgklickar i modet.


#8. Numera är det många cyklister i de flesta städer, men studentstaden är känd för sina enkelriktade gator och mängden cyklister.


#9. Då jag sällan är i Lund och fotograferar, så ser allt så annorlunda ut jämfört med Malmö, där jag fotograferar mest.


#10. Vissa av de äldre kvarteren har rätt smala gator med kullerstenar. Måste vara en prövning att traska omkring med stilettklackade skor i dessa områden.


#11. Vi besökte Domkyrkan och för första gången gick jag in för att titta och fotografera i den här kyrkan. Har varit utanför många gånger och fotograferat byggnaden.


#12. Kvarglömd eller tillhandahölls nallen av kyrkan, till de yngre besökarna?


#13. De verkade föra ett muntert samtalsämne.


#14. En av de mer kända korvkioskerna i Lund.


#15. Jag som rör mig ofta bland allmänheten i centrala Malmö, finner Lundborna mer avslappnade.


#16. Mannen som gick längs dekorationen bland kullerstenarna fångade min uppmärksamhet och jag hann ta en bild innan han spårade ur då han såg oss.


#17. Inför den här bilden frågade jag om det var ok att jag fotograferade och att han kom med på bild. Jag varierar när det gäller att fråga inför en bild. Jag går lite på magkänslan beroende på situation.

Tack Stig för en trevlig och givande halvdag i Lund.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-02-27 09:11 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

"Fusk-HDR"

Har insticksprogrammet "HDR Efex Pro" i Adobe Photoshop CS6 men inte hittat rätt bilder för effekterna tidigare, men nyligen tog jag några bilder med kompaktkameran, som jag testade att redigera med insticksprogrammet.

Blev väldigt nöjd med resultaten. Bilderna är tagna i Domkyrkan i Lund.

Må väl, kära läsare!Postat 2013-02-26 09:14 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kika in till mina tre temakollektioner

Jag har tre välfyllda temakollektioner som är absolut sevärda. Människor i deras vardag, Instagram-ögonblick och Människor och deras bäste vän.


"Människor i deras vardag" (Klicka på bilden för att komma till kollektionen)


"Instagram-ögonblick" (Klicka på bilden för att komma till kollektionen)


"Människor och deras bäste vän" (Klicka på bilden för att komma till kollektionen)

Må väl, kära läsare!Postat 2013-02-25 08:45 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min mor i fönsterljus

Svängde inom hos käre mor för en fika och trevlig pratstund. Efter fikat så ville jag pröva att fotografera porträtt med kompaktkameran. Och se hur porträttbilderna blir med just Sony DSC-RX100.


Jag öppnade balkongdörren i vardagsrummet, där hon fick sitta på en låg pall, strax innanför dörren ut till balkongen. Jag själv placera mig ute på balkongen. Taket på balkongen sträcker sig ca 1,5-2m ut från dörröppningen. På detta sätt, faller dagsljuset in med en lägre vinkel. Och ljussättningen blir plattare med färre skuggor i ansiktet.


Jag ställde in bildaspekten i kameran till 4:3-format. Tycker det passar bra för porträtt, då jag oftast beskär i nederkant eller ovankant. Zoom:ade in till yttersta tele-läget som motsvarar 100mm med småbildssensor. Sedan ställde jag in bländarprioritet, valde största bländaröppning; f/4,9, auto-ISO och exponeringskompenserade +0,7. Kamerans ljusmätare valde en slutartid på 1/80 sekund.

Kamerans auto-ISO valde ISO 6400 för det befintliga ljuset. Ok, tänkte jag och tog några bilder. När jag kollade på displayen, så såg det väldigt bra ut. När jag kom hem och laddade in bilderna i datorn och granskade bilderna dels i 50- och dels 100 procent, så var det givetvis brusigt. Men det var inget "fult" brus. Dock lär det inte bli några större utskrifter än A4 och då lär det inte märkas ändå.

Jag är väldigt nöjd med resultatet. Det hade jag blivit oavsett, då det är ju min käre mor på bilden. :-)

Må väl, kära läsare!Postat 2013-02-24 18:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa