Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Den långa fotovandringen - del 2/2

Lördagen den 21 april genomförde Fredrik och jag en lång fotopromenad i Malmö. Sådana här längre fotorundor brukar bjuda på olika typer av motiv i olika miljöer. Det tycker jag är väldigt varierande och lärorikt för min egen fotografering.

Inledningsvis så var det mulet och det föll några droppar regn, men efter lunch så lättade molnen och släppte fram solen. Det var mycket folk ute under eftermiddagen och vårkänslan infann sig. Missade du del 1 från fotorundan så kan du se den här.

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-04-22 10:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Den långa fotovandringen - del 1/2

Lördagen den 21 april genomförde Fredrik och jag en lång fotopromenad i Malmö. Startade vid 10-tiden och vi var åter hemma ca 18-tiden. Jag reste relativt "lätt" då jag hade med mig kamera, 24-105mm och 70-200mm. Vi besökte bland annat Hyllie station, centrala Malmö, Ribersborg strand, Västra hamnen och Slottsparken.

Det blev en hel del bilder med olika typer av motiv. Jag blandar friskt och även delar bildmängden på två inlägg. Det var en trevlig, rolig och givande dag med mestadels fint väder.

Tack Fredrik för en rolig fotorunda! Se hans bilder från fotorundan via hans fotoblogg.

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-04-22 04:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Två sidor av en bild

Jag arrangerade nyligen en workshop för fotografer, där deltagarna fick möjlighet att träna på att samarbeta med en modell, för att gemensamt skapa bilder ur idéer. Workshopen blev inte fulltecknad, men gav istället varje fotograf mer effektiv tid. Jag fick intrycket av att alla deltagare fick med sig hem något bra och nytt.

Inför workshopen hade jag planerat en viss typ av ljussättning. Det visade sig sedan att det rent praktiskt inte blev som jag hoppats på. Ströljuset var ej tillräckligt begränsat för ändamålet. Jag hade inga pappskivor att isolera ljussättningen. Istället improviserade vi och ändrade ljussättning efter hand som behov och idéer testades.

En överraskningsmoment som jag hade till deltagarna som de skulle få pröva inledningsvis, var att de var och en skulle få sitta framför kameran en stund och bli utsatt för vad de dem fotograferar, får utstå med. Sedan bjöd deltagarna på en egen överraskning till mig, dvs att jag också skulle få sitta där framför kameran - vad sjutton, myteri!

Under workshopen delade jag med mig av mina erfarenheter av att samarbeta och fotografera modeller. Deltagarna delade också med sig av sina erfarenheter. Jag fick också bra tips. Det här är just min baktanke med de fotografträffar jag arrangerar, att jag också utvecklas personligen. Man kan säga att jag sjösätter skutan och sedan är det lagarbete som tar den dit man vill...

Jag såg kreativitet, fyndigheter och glädje under workshopen. Det glädje mig verkligen! Dessutom var nästan all förfriskning förbrukat när det var dags att packa ihop. Det var också bra! :-)

Alla medverkande!

Jag vill rikta ett stort tack till alla som medverkat! Bra jobbat!

Länkar

Makeup/hår: Heidi Edberg
Fotografer: Joost, Margareta och Roger

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-04-16 21:18 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fick äntligen använda studioutrustningen on-location

Lördag den 14 april sammanstrålade modellen Sandra, fotografassisten Bengt och jag vid Turning Torso-byggnaden i Västra hamnen, Malmö. Äntligen fick jag möjlighet att använda min nya studioutrustning i en modellsession utomhus.

Förra sessionen då jag trodde det skulle bli premiär med utrustningen, så hade jag inte satt i säkringen i batteriet till aggregatet. Den här gången satt säkringen i. Och studioutrustningen fungerade felfritt... Förutom min handhållna ljusmätare som inte gick att sätta igång. Vad sjutton!

Jag hade laddat den kvällen innan och sedan lagt ner den i väskan. Efter sessionen så chansade jag och tog ut batteriet i den handhållna ljusmätaren och satte i det igen. Då gick den igång utan problem. Märkligt...

Jag använde endast 24-105mm objektivet samt en av blixthuvuden med standardreflektor och den kombinerade skydds- och diffuserkåpan. Bengt handhöll blixten efter en kort stund. Blixthuvudet är ju väldigt kompakt och väger inte mycket, så han agerade som ett levande belysningsstativ. Smidigt.

Dock var det rätt onödigt att släpa ut en rullväska som vägde ca 7 kg, ett stort belysningsstativ och en beauty-dish, 70 cm... Men om jag hade lämnat det mesta hemma, nog skulle jag behöva något av det. ;-)


Jag lyckades givetvis trampa på det enda hundbajset i hela Västra hamnen...


Efter gott arbete och mycket havsluft, blev vi hungriga och prövade pizzerian i Västra hamnen. Wow, så god och fräsch den var! Man fick även is till Coca colan! Där ska jag äta fler gånger!

Tacka och bocka

Stort tack till modellen Sandra och assistenten och bakom scenen-fotografen Bengt för en rolig, lärorik och givande session i det härliga vårvädret!

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-04-14 23:29 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Kurre, är du hemma?

Efter dagens alla måsten och bra att ha gjort, så bestämde jag mig för att bege mig till min favoritpark, Alnarpsparken, som ligger mellan Arlöv och Lomma. Jag visste att trädknopparna håller på att slå ut och min chans att fånga någon ekorre på bild är inom det närmsta. Tyvärr avtog det fina solvädret inledningsvis och de få färger som dykt upp, bleknade i det jämna ljuset.

Gick direkt till ett öppet område där träden inte stod så tätt. Där gillar ekorrarna att skutta över gräsmattan och kuta upp i träden. Jag ställde mig i utkanten och spejade över gräsmattan. Efter ca 10 minuter, så såg jag något som jag genast kände igen. Kurre kom skuttandes över gräsmattan mellan några träd. Jag närmade mig lugnt och hade blicken fäst på honom.

Kurre verkade rastlös och höll sig inte still mer än par sekunder. Han ryckte, gjorde små rusningar och skutt. Jag log för mig själv och fortsatte att närma mig. När jag såg att han tittade åt mitt håll så stannade jag upp. Jag kom närmre och närmre. Men tyvärr inte tillräckligt nära för att få in en riktig närbild med mitt 135mm objektiv. Kom jag för nära så kutade han upp i trädkronan. Och jag fick vänta tills han ville leta mer mat.

När jag fick nog av inte-så-nära-bilder av Kurre, så gick jag vidare i parken och kollade om något annat fångade mitt fotografiska intresse.

Fotohelg!

Det blir modellsession on-location under lördagen och på söndagen blir det workshop för fotografer med inriktning på att modell och fotograf samarbetar för att uppnå önskat bildresultat. Båda dagarna kommer att bli skoj och intressant.

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-04-13 22:03 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa