Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Konstgjord ljus blev naturligt ljus

Den gångna helgen genomförde jag en porträttsession ute vid strandpromenaden i västra hamnen, i Malmö. Tanken var att använda mitt nya, portabla studioblixtset för första gången i en session. Men tack vare slump och okunnighet, fick jag fotografera i naturligt ljus istället.

Dagens modell och fotografassistent mötte mig vid Turning Torso-byggnaden under förmiddagen. Det var mörkmulet, dimmigt, kyligt och blåsigt. Jag hade hoppats på solsken och lätt bris, som det var dagen innan sessionen.

Min plan A var att använda en studioblixt som fyllnadsljus i kombination med befintligt ljus. Solljuset skulle agera som kontrastljus/hårljus. Men plan B fick sättas i verket, där jag tänkte använda en studioblixt som fyllnadsljus i kombination med befintligt ljus, samt fejka solljuset med en ytterligare studioblixt som jag hade försett med ett CTO-filter, som sedan skulle agera som kontrastljus/hårljus.

Tyvärr hade jag ingen plan C, som i det här fallet behövdes då jag inte fick igång batteriaggregatet till studioblixtarna. Det visade sig att en av de två säkringarna som satt monterat på ovansidan av varje batteri, skulle tas av och sättas in i ett uttag på sidan. Jaha...

Jag bläddrade lite hastigt i manualen som jag hade med mig. Hittade inget vettigt som hjälpte mig där och då. Skulle ha ringt Bengt, som jag sedan körde hem till efter sessionen för att felsöka, då han har använt likadant aggregat tidigare och kanske kunde se vad som var fel. Han såg direkt att säkringen inte satt i. Doooh!

Det märkliga var att jag testade aggregatet och blixtarna när jag packade upp grejorna. Och då avfyrade jag par blixtar dels via testknapp på aggregatet och dels via den handhållna ljusmätaren. Testade även inställningsljuset. Därmed antog jag att det var i sin ordning.

Det var bara att montera ner all ljussättningsutrustning och fotografera i enbart befintligt ljus. Jag var besviken samt tappade lite energi och inspiration då ljussättningen krånglade. Den fuktiga, råa kylan gjorde inte det bättre. Men vi gav inte upp och genomförde tappert sessionen.

Jag använde ett ljusstarkt objektiv med 85mm brännvidd. Alla bakom scenen-bilder är tagna av fotografassistent Margareta Jönsson.

Stort tack till Josefine och Margareta som ställde upp för mig. Bra jobbat båda två!

Inbjudan till workshop: Bor du i Malmöområdet eller i närheten bör du inte missa min workshop som handlar om att samarbeta med en modell och tillsammans uppnå ett visst ansiktsuttryck. Se inbjudan här. Workshopen äger rum den 15 april, kl. 12-16.

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-03-25 17:17 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Driftande dimma med böljande motljus

Begav mig till strandpromenaden i västra hamnen i Malmö efter fredagspasset, för att spana in platser till helgens modellsession. Med en mulen förmiddag och inledande eftermiddag, möttes jag av en drivande dimma som sedan spetsades med solljus.

Blänkare

Bor du i Malmöområdet eller i närheten bör du inte missa min workshop som handlar om att samarbeta med en modell och tillsammans uppnå ett visst ansiktsuttryck. Se inbjudan här. Workshopen äger rum den 15 april, kl. 12-16.

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-03-24 00:33 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Inbjudan till workshop: Arbeta med modellens ansiktsuttryck

Fokus i den här workshopen ligger på att arbeta och samarbeta med modellen för att uppnå ett visst ansiktsuttryck, som förmedlar olika sinnesstämningar. All ljussättning och kamerainställningar kommer att vara förinställt, så att deltagarna kan koncentrera sig på att arbeta med innehållet i bilderna.

  • Tid & plats: söndag 15 april, kl. 12.00-16.00. Västra promenaden 9, Arlöv, Malmö.
  • Antal platser: 6 st ordinarie och 2 st reserv.
  • Avgift: 500 kr/deltagare.

Om workshopen

Vi kommer att vara inomhus och befinna oss i en trivsellokal i Arlöv. Jag kommer att montera och förinställa ljussättningen som kommer att vara likadan genom hela workshopen. Ljussättningen och komponeringen kommer att vara ungefär som bilderna i det här inlägget. Jag kommer även att ta ut kamerainställningar som alla kan använda. Deltagarna behöver endast ta med kameran och  ett lämpligt objektiv för porträtt.

Modellen kommer att vara sminkad och stylad av professionell makeupartist och hårstylist.

Det kommer att vara en mer praktisk övning, men det finns alltid utrymme för teoretiska diskussioner under workshopen. Vid en längre paus kommer det att finnas fika till alla deltagare. Under  workshopen kommer det att finnas mineralvatten/läsk som alla kan ta av.

Anmälan

Jag tar emot anmälan via rei.trulsson@gmail.com eller via kontaktformuläret på min profilsida här på Fotosidan. Först till kvarn. Jag bokar och bekräftar anmälan i den turordning som de kommer in.

Välkommen!

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-03-22 06:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En lördagspromenad i bilder

Kvällen innan lördag fick jag förfrågan om jag var sugen på en fotorunda i helgen. Vilket sammanträffande då jag nyligen hade packat upp min nya kamera och ett nytt objektiv. På lördagen åkte jag och Fredrik in till staden, där vi sammanstrålade med Bengt, vid Mormors bageri. Vi inledde med bryggkaffe och passande tillbehör.

Reflektioner

Såhär efter invigning och första praktiska användningen av nya kameran och objektivet är jag redan mer än nöjd. Dock är jag exalterad över hur de presterar för porträtt- och modefotografering. Förnyelsen var märkbar. Främst i själva handhavandet. Dock inte till en nackdel, då jag har god erfarenhet av olika kameror och startsträckan är kort.

Jag slipper numera använda båda händerna för att ställa in kameran. Då har jag ju en hand över till t ex ta ett bloss och slippa få aska på kläderna då jag tidigare fotograferar samtidigt som jag har "kistspik" i munnen.

Tack Fredrik och Bengt för en trevlig fotorunda!

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-03-18 09:14 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Enkelt exponeringstips för porträtt

Den här enkla metoden kan användas i de flesta situationer med befintligt ljus, för porträtt. De flesta prioriterar att motivet blir korrekt exponerad och får göra kompromisser med exponeringen i övriga delar av kompositionen.

Tillvägasätt och inställningar

  1. Placera ut modellen mot önskad bakgrund, jobba med pose och ansiktsuttryck. Ställ in kameran på manuell fotograferingsläge.
  2. Förinställ bländartal, ISO-tal och ljusmätningsmetod. För dessa bilder valde jag f/2.2, ISO 100 och matrix-ljusmätning.
  3. Vänd kameran till höjdläge, gå så pass nära att du fyller ut hela sökarbilden med modellens ansikte. Titta på kamerans ljusmätarindikator och justera slutartiden till vad kameran exponeringsmätare anser vara en korrekt exponering.
  4. Backa och komponera bilden såsom du önskar att slutresultatet ska se ut. Exponera din bild!

Så länge ljuset på modellen inte förändras markant, så kan man förflytta sig och komponera olika varianter. Men om modellen förflyttas eller om man t ex vill använda annat f-tal, så kan det vara bra att ta ut nya exponeringsvärden.

Den här enkla metoden räcker långt vid spontana och vardagliga porträtt. :-)

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-03-11 13:05 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa