Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Människor och deras hantverk

Har inget vettigt att skriva om. Men bilder kan jag visa. Mycket nöje!

Fredrik tog en bra bild på mig i mitt rätta element som han har publicerat i hans fotoblogg. :-)

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-02-29 20:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En välbekant livsstil, gemenskap och delad livsglädje

Jag har levt livet och upplevt glädjen, gemenskapen och friheten, som skateboardåkare. Jag kommer på mig själv, medan jag fotograferar, att jag ropar "Yeeeeah, snyggt!" när de sätter svåra tricks. Fastän det är nästan 20 år sedan, så kommer jag ihåg många av namnen på de vanligaste tricken. Otroligt nog minns jag än de populära tillverkarna av brädor, trucks, kullager och hjul.

Jag var "Goofy"

Jag stod på brädan, på ett sätt som kallades för "Goofy", med höger fot fram och vänster bak. Stod man på andra hållet, så kallades det för "Regular". Jag hade väldigt löst spända trucks för smidig styrning och extra hårda hjul för hastighet och för att kunna slira på plan mark. Hjälm, armbågs- och knäskydd var mesigt på den tiden. Jag körde "street" och tyckte ramp- och poolåkarna var töntar.

"Skate or die"

Nej, vi hade inga "gängtecken", men dock hade vi oförskämd attityd, pösiga kläder, slitna och lappade skor! Ha ha ha! Jag minns att mamma blev tokig över hur snabbt jag slet upp skor och konsumerade första hjälpen artiklar. Efter ett tag så började jag laga mina skor med utklippta bitar från cykelslangar, som jag limmade och lappade skorna med. Det såg coolt ut! :-)

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-02-28 06:42 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Människor, människans bäste vän och avbilden av människan

Årets första vårdag, kändes det som när staden vaknade till liv den här helgdagen i februari. Det blev även årets första långa fotopromenad. Fick möjlighet att fotografera inom flera motivkategorier under den här halvdagen. Himla skoj!

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-02-27 22:04 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Min mamma i tele-perspektiv och kort skärpedjup

Var nyligen en svängom hos min goa mamma för en pratstund och god fika. Kvällen innan hade jag packat upp min nya 85mm f/1.8 och var sugen på att testa det för porträtt. Så kameran hängde med hem till morsan och jag tog några bilder medan vi fikade.

Ville se hur skärpan och oskärpan såg ut vid största bländaröppning och fotograferade avsiktligen i läget "Av" - bländarförval och använde endast bländartal f/1.8. Med den sensor som sitter i min kamera, motsvarar 85mm ≈ 110mm i småbildsformat.

Naturligt vs. konstgjort ljus

Bild 1-3 använde jag endast fönsterljus, till ljussättning. Sista bilden tillsatte jag en läslampa med lysrör som lyste i samma färgtemperatur som dagsljus.

Man ser i sista bilden att ljuskällan är mindre och avger ett mer koncentrerat ljus. Det stora köksfönstret med dagsljus ger ett mycket mjukare och jämnare ljus. Med andra ord, ju större ljuskälla, destu mjukare/jämnare ljussättning får man.

Ett bra exempel är diffuserkåpan som man får till eller köper till en extern kamerablixt. Många tror (inklusive mig själv från början) att diffuserkåpan mjukar/jämnar ut blixtljuset när blixthuvudet riktas rakt mot motivet. Men så är det inte! Blixthuvudet med diffuserkåpan förbli ungefär lika stor ljuskälla som när blixthuvudet var utan kåpan.

Enda sättet att mjuka upp direkt ljus med en liten ljuskälla är att öka avståndet mellan blixten och motivet. Ännu bättre är att sprida ljuset genom en större yta som är transparant, t ex softbox eller transparent paraply. Alternativt reflektera blixtljus mot tak, väggar eller reflexskärm.

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-02-25 18:32 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Bakom scenen: On-location med modekreatör Angela Tagoch

Den 19:e februari hade jag den stora äran och nöjet att samarbeta med ett professionellt och kreativt team bestående av livsstilsfotografen Bengt, inspirerande couture modekreatören Angela, hennes färgglada assistent Alice, samt de eleganta modellerna Amanda och Felizia.

Inspirerande hyllning till kvinnliga former

"Låt oss fira kvinnors oändliga skönhet och självförtroende" - Angelas vision är att få vilken kvinna som helst att känna sig vacker och självsäker i omsorgsfullt skräddarsydda klädesplagg. Med visionen skapar hon originella och praktiska high fashion-plagg till varje unik kvinna.

On-location

Vi började att fotografera i Slottsparken, Malmö under eftermiddagen. Vi hade som tur var uppehållsväder. Dagen innan regnade det i princip hela dagen. Solen gjorde några tappra försök att träda fram genom den jämn-gråa himlen för att värma upp februari-kylan. Det passerade en hel del allmänt folk igenom parken och vi bjöd på en säkerligen oväntad syn i stadsparken den här söndagen.

Jag var fotografassistent och bakom scenen-fotograf för dagen. Skötte ljussättningen, monterade och transporterade fotoutrustning samt rycktes då och då ut ur dagdrömmar om att en dag ha möjlighet att vara i Bengts roll och låta någon annan bära min fotoutrustning. :-)

Originellt samarbete

Ett samarbete som imponerade på mig var att Angela driver och ha en underavdelning, agentur och akademi för modeller parallellt med sin huvudverksamhet. En aspekt är att Angela lär känna modellernas egenskaper, personlighet och styrkor. En annan aspekt är att modellerna lär känna Angela som person, modeskapare och visionär.

Portfoliobilder

Efter utomhusfotograferingen så mellanlandade vi på hamburgerrestaurangen Max på Stortorget i Malmö för lite näringsrikt intag. Därefter begav vi oss till en studio för att skapa portfoliobilder till modellerna.

Medverkande

Fashion Designer: Angela Tagoch
Fashion Designer Executive Assistant: Alice Hallberg
Angela Tagoch Models: Amanda & Felizia
Photographer: Bengt Juliusson
Photographer Assistant & BTS-photographer: Rei Trulsson

Vill du se mer av Angela Tagoch:s kreationer besök hennes företagshemsida och "Gilla" gärna hennes arbete via hennes Facebook-sida. Se även modellerna via Angela Tagoch Models, agentur och akademi på Facebook.

Kika gärna in hos fotograf Bengts portfolio och titta på hans suveräna alster. Bengt finns även här på Fotosidan.

Må väl, kära läsare!
Postat 2012-02-24 09:08 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa