Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Digital och analog fotografering har fått ett rejält uppsving

Aldrig förr har fotografering och fotografi varit så populärt och lättillgängligt som just nu. Med den digitala eran och det växande intresset för att dokumentera allt mellan himmel och jord, från minsta småkryp till storslagna landskapsvyer, har det blivit en etablerad hobby parallellt med yrkesområdet. Även intresset för dåtidens analoga fotograferingsteknik, fotoutrustning och fotokopior växer i rask takt.

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-12-31 10:39 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

När fotografer fikar...

Jag bjöd nyligen några goda vänner på en all-in-enrättsmiddag, med en efterföljande fika. Vi fick en ofrivillig 2x5-minuters promenad efter middagen då jag insåg att kaffefiltret var slut. Jag ansträngde mig extra och försäkra mig om att jag hade plånboken med mig. Notera med arkivbeständigt bläck på miljövänligt papper, att detta har inte hänt sedan mitt första år hemifrån. När vännerna dessutom har fotografiska verktyg med sig, så förvandlas oftast vardagsrummet till ett experimentlaboratorium.

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-12-28 09:21 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vi tog byssen till Lynd

Martin och jag var nyligen i studentstaden Lunds centrala delar för en förutsättningslös fotopromenad. Vi åkte ifrån ett regnigt och mulet Malmö för att bli mottagen av klarnande väder, som sedan blev till solsken. Det var gott om liv och rörelse då Lundaspelen pågår i skrivande stund.

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-12-27 21:02 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

År 2011 - Vilket fantastisk år och vilken fotografisk äventyrsresa!

Wow, vilken upptäcktsresa det här året har bjudit mig på! Fotografering och fotografi är verkligen ett mångfacetterat, grundläggande, teoretisk och praktiskt intresse som jag verkligen tycker om. Jag har lärt mig väldigt mycket, upplevt och träffat många härliga människor, samt fått sådan visad uppskattning för det jag gör och skapar.

För varje år som fylls med alla möjliga motiv ur de flesta kategorier, vill jag upprepa, reflektera, pröva, lära mig och erfara nya saker hela tiden. Jag har fotograferat väldigt mycket och konsumerar teori, praktik och materiella saker i en rasande fart, trots att det "bara" gått några år nu sedan jag började med fotografering.

Det känns som tiden går väldigt fort när man blickar bakåt. Förutom att fotografera, har jag assisterat andra fotografer, framkallat negativ, anordnat fotografträffar med olika teman, lyckats få bilder publicerade, skrivit fotorelaterade artiklar, reportage och recensioner, samt mycket mer som jag säkert inte kommer på i skrivande stund.

Jag har tagit en av de många tillfällena som utmärkt sig för varje månad under året. Det var svårt att välja bland allt skoj, intressant och givande jag upplevt i år. Jag ser verkligen fram emot vad år 2012 har att erbjuda eller vad jag kommer att ta för mig av.

Januari


Den högt uppskattade och populära porträttfotograferingsskolan i fem bloggdelar. Klicka på bilden för att komma till del 1.

Februari


Jag anamar manuell fokusering och gamla objektiv. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

Mars


Fotografträff och workshop i studiofotografering med Rockabilly-inspirerat tema. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

April


Överger digital fotoutrustning helt, för att fotografera med enbart analog fotoutrustning. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

Maj


Min debut som bröllopsporträttfotograf, där min huvudkamera krånglade och jag fick ta till reservkameran. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget. Foto: Mats Jönsson.

Juni


Jag assisterar en väldigt professionell fotograf som skapar livsstilsfotografier. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

Juli


Inspirationsträff anordnad av den kreative porträtt- och bröllopsfotografen Emelie Ohlsson. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

Augusti


Dokumenterar när hundföraren Boris och Samojedtösen Bonnie tävlar i grenen "Rallylydnad". Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

September


Intervjuvar den fascinerande fotografen Sandra Andersson. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

Oktober


Deltar i den årliga Scott Kelby fotovandringen i Malmö där cirka 40 stycken fotografer deltog. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

November


Dokumenterar ögonblicket och tidsfenomenet, till fotoprojektet "elva-elva-elva" som engagerade hundratals fotografer samtidigt under en dag i Malmö, som sedan resulterade i en fotobok samt ska bli en utställning. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

December


Jag prövar att fotografera inom en helt ny motivkategori. Klicka på bilden för att läsa blogginlägget.

God julmat & Gott nytt årgångsvin!

Jag vill rikta ett hjärtligt och innerligt stort tack till alla härliga människor jag lärt känna, alla läsare som troget följer min fotoblogg, samt alla talangfulla och inspirerande stillbildskonstnärer jag tagit del av.

Ps. Klicka gärna in i arkivet via högerspalten, som är sorterat efter månad, för att se många fler bilder, reflektioner och upplevelser under året.

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-12-23 05:50 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vardagliga ögonblick är tillgängligt varje dag under året

Det här med ögonblicksbilder i vardagen, är ett av de mest oberoende motivkategorierna jämte naturfoto skulle jag tro. Motiven finns överallt där människor cirkulerar och samlas. För många fotografer är sen höst, vinter och tidig vår, en så kallad "lågsäsong" inom fotograferingen under året. Jag själv tillhör den skaran, men har för varje år blivit bättre och bättre på att vara aktiv. Jag har med andra ord bytat ut rumstempererat damm mot grus, väta och kyla.

Var nyligen i centrala delen av staden med en god vän för lite fönstershopping. Hade med mig kameran och exponerade det som fångade min uppmärksamhet. Börjar bli van vid att ha sällskap, gå och prata samtidigt som jag har ögonen med mig efter motiv. :-)


Bild 1. Återkommande tradition med hovar och hjul.


Bild 2. Konstgjord snö verkar vara det närmsta vi kommer en vit jul i år, verkar det som...


Bild 3. Falafel och kebab-establisemangerna tar över de traditionella korvkioskerna. Snart kan man inte få en grillad korv med bröd i stan...


Bild 4. När jag ser låtsas-snön och hur fint det ser ut, så är det nästan så att jag önskar att det ska snöa. Men bara nästan...


Bild 5. Tjänstemän i frivillig mingel med allmänheten.


Bild 6. Ännu mer konstgjord is som glädjer vuxna och barn.


Bild 7. Musikanter mitt i maten. Men de tugga på och ställde glatt upp på bild.


Bild 8. Man ser genast vem av dem som besitter rang och ålder.


Bild 9. Min 78-årige mammas cykel till vänster. Illustrativt med tanke på var i livet respektive ägare är.

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-12-17 19:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa