Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Lönehelg defibrerar igång "Julhysteria 2011" i Malmö

Efter mitt inbokade besök för att styra upp ogräset som växer på svallen, tog jag en promenad ner- och uppför gågatan i centrala Malmö för att se inledningen av årets julrush. Med nyklirr i kassan, invaderades shoppingstråken. Där det finns människor, där finns det ögonblick att fånga.


Bild 1. Malmö Ridklubb rider på tillökningen av människor på shoppingstråken.


Bild 2-3. Hon ville så gärna klappa hybrid-ponnyn men krävde övertygelse och försäkran.


Bild 4-6. Lunchpaus och kraftåterhämtning.


Bild 7. Nattduksband underhåller med cover-låtar.


Bild 8-9. Det bjöds på bl a Roxette-cover, pepparkakor och glögg.


Bild 10. "Fryser du om ena handen..."


Bild 11. Brödrarskap som ej går av för hackor.


Bild 12. Enmansband och gatuartist drog mycket förundrad publik.


Bild 13. Han och hans befjädrade "side-kick" fick även mig att stanna upp och stampa med ena foten.


Bild 14. Vissa berördes inte av hysterins begynnelse.

Fotografträff & fotovandring

Den 3 december bjuder jag in alla fotografer för social mingel och fotorunda mitt i smeten. Du är också välkommen. Se separat blogginlägg med inbjudan, utmaning och anmälningsinformation.

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-11-26 19:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fotograferingstips: Fånga vardagliga ögonblicksbilder

Gatufoto eller som jag kallar det för, vardags- och ögonblicksfoto, kan verka svårt men efter att man fått reda på förutsättningarna och utövat det ett tag, så verkar det faktiskt inte så svårt. Lätt för honom att säga, tänker du kanske då. Du kanske kommer att säga samma sak efter ett tag, tänker jag då.

Jag får då och då frågor i ämnet från de som vill pröva den här typen av fotografering eller de som vill bli bättre på det. Därav sammanställer jag det här blogginlägget utifrån egna erfarenheter, tankar och tycke. Värt att tänka på, är att det finns minst lika många skolor som utövare.

Fotoutrustningen

Man behöver en digitalkamera med halvautomatisk fotograferingsläge, möjlighet att använda och flytta en fokuspunkt manuellt i sökaren och ett objektiv som i småbildsformat motsvarar 24, 28, 30 eller 35mm. Det kan vara ett zoomobjektiv eller ett objektiv med fast brännvidd. Man kan vara mer diskret med en liten kamera, men det är absolut inget krav för att utöva den här typen av fotografering.

Om man inte har en kamera med småbildssensor, så kan man ta reda på vad brännvidden på sitt objektiv motsvarar i småbildsformatet, genom att multiplicera objektivet brännvidd gånger beskärningsfaktorn för din kamera. T ex 24mm x 1,6 = ca 38mm.

Jag rekommenderar att man använder en digital systemkamera framför en digital kompaktkamera, dels för prestanda, flexibilitet och dels för att det finns bättre objektiv till en systemkamera.

Fotograferingstekniken

För den här typen av fotografering vill man fånga ögonblick i vardagen och det är en stor fördel om man har en kompakt- eller systemkamera med halvautomatisk fotograferingsläge. Man vill kunna bestämma delvis över automatiken samtidigt som man vill dra nytta av fördelarna med viss automatik.

Jag rekommenderar halvautomatiska fotograferingsläget "Slutarförval/Slutarprioritet" (Tv/S) där man manuellt väljer en slutartid och kameran anpassar automatiskt bländartalet/skäredjupet för rådande ljusförhållande, för så korrekt exponering som möjligt.

Generellt ställer jag in en slutartid på 1/250 sekund. Jag kollar så att kamerans ljusmätare får tillräckligt med ljus för att kameran ska välja bländartal mellan f/8-11. Beroende på ljusförhållandet får jag anpassa eller göra kompromisser med slutartid och ISO-tal för att bibehålla bländartalet mellan f/8-f/11.

Jag använder en fokuspunkt som jag placerar mitt i sökaren manuellt. När jag vill fånga en händelse så siktar jag fokuspunkten på huvudmotivet, låsfokuserar, komponerar om bilden och exponerar bilden.

Motiven

Människor är huvudingrediensen och deras egna vardagssituationer. Man kan börja där det vanligtvis samlas och cirkulerar folk ofta, t ex gågator, torg och knutpunkter för transportering. Håll utkik efter händelser som fångar ditt intresse. Där det finns människor, där kan det hända saker då och då, som man skulle vilja föreviga på bild.

De två vanligaste arbetssätten är att man antingen ställer sig på en plats där det passerar ofta folk och väntar in händelser. Eller så går man runt fritt och spanar. Ibland stationerar jag mig på en plats, men oftast vandrar jag omkring. Det ger mer varierande bakgrunder, miljöer och ljusförhållande.

Praktiken

För den här typen av fotografering är det en stor fördel att hela tiden kunna hålla kameran i handen, med fingret på avtryckaren. Man förlorar faktiskt dyrbar tid genom att ha kameran hängandes runt nacken eller över axeln. Föreställ dig en revolverman som ska dra sin pistol vid en duell. Att ha handen en bit ifrån revolvern jämfört med att faktiskt hålla handen på revolvern, med fingret på avtryckaren kan vara avgörande för slutresultatet. :-)

Man får vara väldigt uppmärksam och ibland vara förutsägande om det går. Detta kräver mängdträning och ett arbetssätt som man vänjer sig vid. Man vill vara uppmärksam utan att omgivningen uppfattar att du faktiskt letar efter motiv.

En fördel med zoomobjektiv är främst att man kan variera utsnittet och dra nytta av olika brännvidder i ett objektiv. En fördel med objektiv med fast brännvidd är att man lär sig att använda en viss brännvidd och man vänjer sig vid vilket utsnitt som det objektivet ger. En bonus vid fast brännvidd är att man vet i förväg på vilket avstånd till motivet man behöver vara för att få med så mycket/litet som man önskar.

Antingen ser människorna att du fotograferar dem eller inte. Om man blir upptäckt och påkommen, ignorera dem inte, utan bara le och gestikulera t ex tumme upp. Och sedan gå vidare. Blir man konfronterad efter att man fotograferat dem, säg som det är, vad det är till för och visa dem gärna bilden. Om någon ber dig att radera bilden de är med på, gör det utan att tjafsa emot. Ja, du kan ha rätt att fotografera på allmänna platser, men låt respekt gå före rätt.

Besök gärna samma platser flera gånger, olika tider, olika säsonger för variation och bättre lokalkännedom.

Vi ses på "fältet"!

Jag hoppas att vi ses på "fältet" även i vinter. Den här typen av fotografering har ingen "låg/högsäsong" under året, utan det går utmärkt att utöva vilken dag som helst under årets alla säsonger. Kom ihåg, där det finns människor, där händer det grejor! :-)

Fotografträff i Malmö

I ett tidigare blogginlägg bjuder jag in fotografer till en träff och fotovandring som kommer att äga rum den 3 december i centrala Malmö. Se inbjudan här.

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-11-19 13:25 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vardaglig soppa smaksatt av ögonblick, ljus och emulsion

Bjuder den här gången på en bildkavalkad från olika tillfällen, ifrån Malmö och Lund. Har inget vettigt att skriva om, så jag låter mina bilder prata för mig. Smaklig kylskåp!


Bild 1.


Bild 2-3.


Bild 4.


Bild 5.


Bild 6.


Bild 7.


Bild 8.


Bild 9.


Bild 10.


Bild 11.


Bild 12.


Bild 13.

Fotografträff i Malmö

I ett tidigare blogginlägg bjuder jag in fotografer till en träff och fotovandring som kommer att äga rum den 3 december i centrala Malmö. Se inbjudan här.

Förresten...

I december kommer min fotografering att beröra ny mark, det vill säga att jag ska pröva fotografera inom en motivkategori som jag ännu ej erfarat. Det ska bli skoj, spännande och lärorikt. Är det här en så kallad "cliffhanger"? :-D

Fars dag

Jag minns än idag när jag var tre äpplen hög och gav pappa ännu en ny slips på fars dag och han blev uppriktigt glad över att lägga den till samlingen. Jag och mamma saknar dig väldigt mycket!

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-11-13 11:02 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

1 av 111111 olika tillvägasätt att fånga ögonblicket

Det svärmade visst av fotografer i Malmö under dagen för att delta och dokumentera till fotoprojektet "elva-elva-elva". Jag jobbade dock, men gick ifrån en kort stund innan ögonblicket. Efter jobb var det inte mycket dagsljus kvar, men jag tog en promenad längs gågatan i centrala Malmö. Jag blev förvånad när jag överförde bilder till datorn, över hur många bilder jag trots allt hade exponerat.


Bild 1-2. Nu dröjer det ett tag tills något liknande ögonblick infaller. Närmre bestämt 2012-12-12, kl. 12.12.


Bild 3. Hunden är inte exalterad över människorna, utan duvorna som hann fly ur bild.


Bild 4. Reporting live from Stortorget in Malmö...


Bild 5. Nu tar vi helg...


Bild 6. Än går det att använda uteserveringen...


Bild 7. Med min hand i kakburken...


Bild 8. Höstinspirerande färger...


Bild 9. Jag vinkade, hon vinkade, men envisades med att peka på mobiltelefonen...

Projekt elva-elva-elva

Läs mer om fotoprojektet som anordnades av Apelöga, där hundratals fotografer under de 24 timmar av dagen, 11 november 2011, dokumenterade allt möjligt i Malmö.

Fotografträff den 3 december

Jag vill slå ett par tangentslag för min fotografträff i Malmö den 3 december. Se seperat inbjudan och blogginlägg. Det blir mingel, lussebullar, glögg, fotografering och vardagsögonblick. Välkommen!

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-11-11 19:36 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Rei bjuder in till fotografträff och fotovandring i Malmö

Lördagen den 3:e december är du varmt välkommen för att delta i vår fotografträff och fotovandring i centrala Malmö. Se det som ett socialt tillfälle för utbyte med andra trevliga stillbildskonstnärer samt möjligheten till att dokumentera "Julhysteria 2011".


Bild 1-2. Fotofika på Mormors, Maria-bakelse, kaffe och Hasselblad SWC med bakstycket avmonterad.

Samling och mingel

Vi samlas kl. 13.00 vid den stora fontänen mitt på Gustav Adolfs torg i Malmö. När de flesta är samlade så tänkte jag att vi införskaffar lussebullar och glögg från de kommersiella bodarna som brukar finnas på torget.


Bild 3. Smakprover delas ut. Jag fick en av de sista.

Fotovandring

Vi promenerar otyglat och med inspirationsfrihet, längs handlarnas gågator och ser om något intressant händer bland alla julklappshandlare som är ute i god tid. Förslagsvis går vi längs gågatan mot Centralstationen och sedan går tillbaka samma väg.


Bild 4. Turist-vykorts-kompositionen. "Rundan" har jag kära och varma minnen från då jag var tre äpplen hög.

Kostnad och anmälan

Jag tar ingen deltagaravgift, så det är upp till dig hur många lussebullar du trycker i ansiktet och hur pass mycket glögg du sköljer ner allt med. Anmälan är för att jag ska ha någon fingervisning om hur många som dyker upp. Det vill säga, det är ingen bindande anmälan.

Anmäl dig antingen på Facebook-sidan för fotografträffen, skicka ett PM via Fotosidan eller skicka ett epostmeddelande till mig via rei.trulsson@gmail.com.


Bild 5. En väldigt duktig gatuartist och MJ-imitatör.

Utmaningen

Den frivilliga utmaningen går ut på att du tar endast med dig kameran med ett objektiv monterat. Våga att lämna fotoutrustning hemma! Zoomar du med fötterna dessutom, så är det plus i kanten... - Jag tror inte att du vågar...!! :-)


Bild 6. Vet inte varför, men varje gång jag passerar "Holmgången" så tänker jag på höjdhopp och Stefan Holm. Ha ha ha.

Frågor?

Ställ frågan på Facebook-sidan för fotografträffen, skicka ett PM eller till rei.trulsson@gmail.com, så svarar jag så snart jag kan.

Varmt välkommen!

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-11-09 21:21 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera