Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Bakom scenen: Modefotografering på Elite Savoy

Söndagen den 30 oktober samlades ett team bestående av modekreatör, modell, fotograf, makeupartist och assistenter på hotell Elite Savoy i Malmö för att skapa modebilder som andades exklusivitet.

Jag hade först inbokat att porträttera fyra barn och en familjehund. Men det blev uppskjutet. Då tog jag på mig rollen som fotografassistent istället och fick chansen att återse och jobba med andra talangfulla människor. Det blev en halvdag fylld med lärdomar och skratt.


Bild 1. Ljussättningsutrustningen bestod av en nätansluten studioblixt, radiomottagare och en ljusomformare, en så kallad Octabank, med en diameter på 190 cm. Ljuskällan var riktad inåt i paraplyet och sedan övertäckt med ett vitt transparent tyg.


Bild 2. Då studioblixten var instängd så reglerades blixtstyrkan med en kontrollenhet som kunde ledas ut ur ljusomformaren. Så slipper man öppna den varje gång man ska reglera blixtstyrkan.


Bild 3. Accessoarer och modeverktyg.


Bild 4. Professionelle makeupartisten och hårstylisten Heidi Edberg förbereder modellen för en annan stil och uppsättning av kläder. Heidi har en väldigt bred talang, som uppskattas av många inom foto- och filmbranschen.


Bild 5. Ännu mer accessoarer och modeverktyg.


Bild 6. Vackra och professionelle modellen Sofie Olsson antog många olika roller och skepnader under dagen och det gjorde hon med bravur. Hon jobbar bland annat för franska Metropolitan Model Agency, italienska MP Managment och svenska Sweden Models.


Bild 7. Några av modekreatören Linn Widéns vackra kreationer. Linn är grundaren av LINNfashion och underavdelningen AdrenaLinn.


Bild 8. En av sviterna på det anrika hotellet.


Bild 9. Bilder granskades, vägledde och uppskattades. Bengt har verkligen bra förståelse för naturligt och konstgjort ljus, samt ett skarpt öga för ljus och skuggor.


Bild 10. Gott om ljus, vacker modell och duktiga skapare i en lyxig miljö - det kan bara bli bra.

Stort tack!

Jag uppskattar verkligen att jag fick vara en lagspelare och vill tacka alla medverkande för en givande och skoj halvdag!

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-10-31 06:03 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Rei möter Basebrothers i Malmö

Lördagen den 29 oktober mötte jag och Bengt de tre heltrevliga Malmöpågarna Magnus, Mattias och Stefan Borgström från dance/eurodance-gruppen Basebrothers för att skapa omslagsbilder för deras kommande musikalbum. Min uppgift var att assistera, mota bort groupies och fånga några bakom scenen bilder.


Bild 1. Vi började inne i centrala Malmö och det valdes ut vilka plagg som skulle användas.


Bild 2. Stefan stylas till lite grann.


Bild 3. Vid våra "gå-bilder" så fick jag gå baklänges med ljussättningen. Det var smidig och portabel utrustning. Ringblixt kopplat till ett batteriaggregat som låg i ryggsäcken och fotografen reglerade blixteffekten och utlöste blixten med en radiosändare på kameran. Foto: Bengt Juliusson.


Bild 4. Sedan tog vi oss ut till Västra hamnen och det var rejält dimmigt och mulet. Det var bra att vi använde blixtljus för att underlätta för kameran och för ett bättre resultat.


Bild 5. Det blev en hel del bilder som alla gillade och var mer än nöjda över. Så ska en slipsten dras! :-)


Bild 6. Bengt tar några bilder med min kamera så att linslusen i mig blir nöjd.


Bild 7. Jag tar några bilder samtidigt som jag håller styr på ringblixten. Män har visst då simultanförmåga...


Bild 8. Här tog jag fram min kreativa sida samt visar min förmåga för multikörning.


Bild 9. Ja, inte kan jag publicera ett blogginlägg utan någon form av mat/fikabild. Här blev det en välsmakande pastasallad med kyckling och kall Coca Cola att skölja ner allt med.

Basebrothers på Youtube


Basebrothers - "Sommarfest"

"Gilla" Basebrothers på Facebook

Surfa gärna in på deras fansida och gilla dem!

Album och singel på Spotify

Deras album från 2010 samt singeln "Ge mig kraft" från 2011 är tillgängliga via musiktjänsten Spotify. Min absolut favoritlåt är "Panikchock" som har ett viktigt budskap och härligt "gung" i musiken. Skruva gärna upp volymen!

Album: Basebrothers – Inga konstigheter bara fest

Singel: Basebrothers – Ge mig kraft

Stort tack!

Jag vill rikta ett stort och hjärtligt tack till Bengt, Magnus, Mattias och Stefan för att jag fick vara med på en rolig session!

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-10-29 21:05 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lite "digitala rester" från helgens övningar

Lite "digitala rester" från helgens fotorunda i centrala Malmö. På vardagarna släpar jag inte med systemkameran. Då följer min analoga kamera med mig tillsammans med lunchlådan i en axelväska.


Bild 1. Hittade en mysig tapas-butik på en sällan utforskad gata i centrala Malmö.


Bild 2-3. Kan ju inte ha fikabilder i varje inlägg, då tror ni säkert att jag gör inget annat än fikar och fotograferar...


Bild 4. Allmän lördag förmiddag på stortorget i Malmö.


Bild 5-6. Vilket pucko som helst kan inse att hösten har kommit till Malmö.


Bild 7. På mammas gata fanns det olika viljor.

Sony Ericsson Xperia Rei

Jag måste berätta att jag har fått min julklapp/födelsedagspresent av min kära mamma redan. Var inom Netonnets lagerbutik i Arlöv idag och löste ut den svarta Android-mobiltelefonen SE Xperia Ray som är helt klart ämnad för mig. Väldigt snygg design och format om jag får tycka något här. Kikade på de andra färgerna, svart, vit, guld och rosa. Men tyckte den helsvarta modellen var coolast.

Kunde inte synka mobilen trots att jag installerade senaste insticksprogram för iSync. Kanske kommer det en uppdatering för modellen som är purfärsk. Tur att jag har kopierat alla kontakter till SIM-kortet. Men jösses så osmidigt.

De två första app:arna jag kommer att hämta hem från Android Market, är Gmail och Facebook. Hur sorgligt är inte det... Bäst att även hämta hem Wordfeud, så att man tror att man kan bli bildad... ;-)

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-10-23 19:27 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Promenerar med "The Beast" längs gågator i centrala Malmö

Gick en lång fotorunda med Martin under lördag förmiddag och eftermiddag. Solen sken och det var mycket liv och rörelse i centrala delar av Malmö. Jag passade på att "rasta" min systemkamera, som jag kallar för "The Beast" då den är gedigen och kraftfull. Det blev en hel del bilder och nedan följer några i urval.


Bild 1-3. Vi började med välsmakande frukost på Sveriges första konceptcafé/lounge som ska tillfredställa alla sinnen - Café Grue.


Bild 4. Grönskan kämpar tappert mot hösten.


Bild 5-6. Det var väldigt mycket folk på gågatorna efter frukosttid. Dvs efter kl. 11.00 typ...


Bild 7. En riktigt härlig, strålande höstdag i Malmö.


Bild 8-10. Jag spejade efter människor som fångade mitt intresse.


Bild 11. Min sprinklande humor...


Bild 12. Om det brinner, välj den röda dörren...


Bild 13. En kär gammal trofast satt lydigt och väntade på matmor eller husbonde.


Bild 14. Jag ville så hemskt gärna prata och sällskapa med honom/henne, men man ska inte klappa andras familjemedlemmar utan lov.


Bild 15. Snubblade över ett bröllop. Precis lagom till riskastningen. För berördas diskretion, så tog jag bilden i motljus.


Bild 16. Den här latten smakade riktigt kaffe. Det var en Eko-latte!


Bild 17. Malmörundan á la Segway.


Bild 18. Dåtidens ungkarl i dito fordon.


Bild 19. Välsmakande och värmande soppa till alla.


Bild 20. Det såg ut som redig husmanskost i form av ärtsoppa.


Bild 21. Vi var inom Scandinavian Photo-butiken och tafsade på fotoutrustning. Här lekte vi med en "fågelskådarkikare".

Tack Martin för en rolig och givande halvdag!

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-10-23 00:28 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fujifilm Finepix X10 - Upp som en sol, ner som en pannkaka!

Jag hade byggt upp förväntan och följt utvecklingen från rykte till lanseringsdatum på internet. I veckan hade jag oväntad tur och fick möjlighet att testa den lite hastigt. Den tilltalade mig på pappret och vad jag hade sett av de bilder som florerat på nätet.


Det sägs vara "kanelbullens månad" så här har du ett smarrigt exemplar med tillbehör.

Förhandsboka

Jag var inom Scandinavian Photo-butiken i Malmö för att förhandsboka ett exemplar av kompaktkameran som förväntas släppas i mitten av november. Just när jag säger att jag vill boka upp mig till tjejen bakom disken, så ser jag att någon demonstrerar en svart kompaktkamera som liknar den kameran som jag vill ha. Mycket riktigt, det är en säljare från Fujifilm som hade med sig ett exemplar att visa för personalen.

Gladast

Vilket flyt och sammanträffande, må jag säga. Som ett barn på julafton, ler jag  från öra till öra med hela ansiktet när säljaren frågar mig om jag vill testa den. Synd att jag endast hade med min analoga kamera och inget eget SD-kort. Då hade jag kunnat dokumentera för det här inlägget och ta med lite testbilder. Det jag gillar med den här kameran är följande:

- Manuell zoomring
- Genomsiktssökare med zoomfunktion
- Zoomomfång med största bländaröppning på f2.0-2.8.
- RAW-bildformat
- Bildstabilisering
- Kamerahus och reglage i lättmetall
- Retro-design
- Priset

Tillbehör

Objektivlocket använde vakuum för att sitta på plats. Det konceptet gillar jag. Den skräddarsydda, bruna läderväskan var riktigt snygg och verkade vara av fint kvalité. Den gick att dela så att topplocket som täckte främre delen av kameran, kunde tas av och väskan skyddade bara kamerakroppen. Väskan var anpassad så att man kunde använda kamerans axelrem. Topplocket säkrades med en magnetfäste. Cool detalj enligt mig. Tyvärr hade säljaren inget motljusskydd med sig. Kameraväska och motljusskydd är tillbehör och ingår ej.

Sticker ut

Enligt mig så sticker den här kameran ut ur mängden av befintliga kameror i den här prisklassen. Och jag trodde att det här skulle bli en av få, stark konkurrent till min 1,5 kg tunga systemkamera. Och jag tänkte testa det mer seriöst med modell-, mode-, sport-, vardags- och ögonblicksbilder, dokumentation, utvärdering, bakom scenen bilder och bildresultat i bloggform.

Besvikelse

Men... All förväntan, exaltering och ha-begär fick snålskjuts i en pippigul bubbla, rätt in i närmsta, klotterfria tegelvägg. Jag fick reda på att genomsiktsökaren inte visar fokuspunkter, utan alla de 49 fokuspunkter som kameran har, kan endast användas och ses på kamerans display, på baksidan av kameran. Det vill säga, jag kan inte välja var jag vill placera fokus i en komposition jag väljer i sökaren. Endast den dubbelt så dyra storebror X100 visar fokuspunkter i sökaren.

Jag är väldigt besviken och undrar hur sjutton Fujifilm tänkte här? Peka-och-skjut-kamera i ett stilistiskt och lite mer avancerat utförande rent funktionsmässigt. Visst, det är antagligen tänkt att nå ut till den allmänna konsumentgruppen. Men här hade Fujifilm chansen att även kittla entuiaster och avancerade utövare med ett prisvärt alternativ.

Jag hoppade genast av kölistan hos Scandinavian Photo och Cyberphoto. Och går raskt vidare till nästa pryl på önskelistan. Jag får ta och fortsätta att mata "The Beast" med icke ont anande motiv.

Må väl, kära läsare!
Postat 2011-10-21 19:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa