Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Glöm inte våra fyrbenta familjemedlemmar i värmen

Tack och lov händer det inte alltför ofta, men under sommarens varma dagar, ser jag ibland hundägare som kopplar sina hundar utanför butiker, i stekande sommarvärme. Jag hoppas jag slipper att se sådant i år.

Vad man kan göra...

Om en hund är utsatt för stark solsken då den är kopplad utanför en butik? I första hand kan man gå in i butiken och be dem ropa efter ägaren. I andra hand kan man ordna lite vatten att ge hunden.

Om en hund befinner sig i en solvärmd bil? Om bilen är parkerad i närheten av någon butik, kan man be butiken ropa efter ägaren till bilen. Om det är svårt att lokalisera var ägaren kan vara, så kan man ringa Polisen, telefonnummer 11414 och ange bilens registreringsnummer. Verkar hundens läge akut, slå in bilrutan med något föremål. Och ring därefter Polisen, telefonnummer 11414.

Förra sommaren skällde jag ut en hundägare som var inom en mataffär. Utanför var dennes hund kopplad, utan skydd från solen. Den låg på uppvärmda trottoarplattor och flåsade kraftigt. Jag sprang bort till närmsta kiosk och handlade en flaska vanligt vatten. Kupade ena handen och hällde ut vattnet i omgångar och hunden drack glupskt. Jag inväntade ägaren och såg till min förvåning att denne hade handlat kyld dryck till sig själv, men inget till hunden. Jag skällde ut ägaren efter noter och hotade med att anmäla denne för djurplågeri och vanvård.

Må väl, kära läsare!Postat 2011-06-29 14:52 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

FS-redaktionen borde styra upp annonsmarknaden mer

Fotosidans annonsmarknad är enligt mig, under all kritik. Idag är det rena vilda västern. Kritiken riktar sig främst till FS-redaktionen, men även de som använder tjänsten bör ta åt sig.

Överskådligt, enhetligt och sökbart

En hårdare styrning av annonsinnehållet tror jag hade främjat överskådligheten, enhetligheten och sökbarheten.

Annonsmallen kan utformas så att den blir kort och koncist. Och framför allt, innehålla mer relevant innehåll. Färre fritextfält och mer tvingande fält. Nedan är en skiss över ett mallförslag som jag hade uppskattat som användare.

Annonsmall säljes/köpes/bytes

Säljes Köpes Bytes

Tillverkare: Canon
Modell: EF 50mm f/1.4 USM
Passar: Canon
Pris: 2000

Ytterligare information: Säljes pga att jag ska börja samla på kapsyler istället. Objektivet är i nyskick. Inköpt juni 2011 via Cyberphoto.se. Jag är 1:a ägaren. Alla tillbehör som medföljde vid nyköp ingår, såsom främre och bakre objektivlock, objektivväska och dokumentation. Ingår även ett UV-filter. Originalkvitto och kartong finns.

Finns i: Arlöv, Malmö
Ladda upp bild: (Bläddra fil-knapp)

Kontakta annonsören (Länk till svarsformulär)
Annonshistorik (Länk till en listning av tidigare annonser med innehåll)

Medlemmens profilbild
Medlemmens namn (Länk till profilsida)

Exempel på genererad text på annonsmarknadssidan

2011-06-26 Säljes: Canon EF 50mm f/1.4 USM för Canon 2000 kr
2011-06-25 Önskar hyra: Mörkrum Lund
2011-06-24 Köpes: Sigma EX 24-70mm f/2,8 IF DG HSM för Canon 6000 kr
2011-06-23 Jobb finnes: Fotografassistent Juli-Augusti Skåne

Tvingande fält

Alla fält utom "Ytterligare information" och att bifoga bild, bör vara tvingande textfält eller nedrullningslistor med alternativ. När annonsen är en bytesaffär kan fältet för "Pris" bli inaktivt.

Olika annonsmallar

Annons för "säljes, köpes och bytes", "uthyres och önskar hyra", samt "Jobb finnes och Jobb sökes" kan vara separata annonsmallar med liknande funktionalitet.

Spara eller arkivera

Sparafunktion vid nyskapande av annons eller uppdatering av annons. Alternativet att kunna radera annonsen bör tas bort helt. Och istället ersättas av en arkiveringsfunktion. Som sedan kan sparas som annonshistorik med respektive annonsinnehåll intakt. Alternativt arkivering med endast den genererade informationen.

Mina 25 öre

Ja, det var mitt bidrag till annonsmarknaden. Jag önskar att redaktionen och utvecklingsavdelningen tar åt sig och strävar mot att göra en förbättring av annonsmarknaden. Det här botar inte cancer, men kan förebygga krupp!

Må väl, kära läsare!Postat 2011-06-27 07:29 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Det krävs inte mycket för att få sig ett hjärtligt skratt

Midsommarafton innebar goda vänner, mat och dryck. Men även fotografi och hjärtliga skratt. Vissa bilder man tog, fick oss att skratta så att det gjorde ont i magen och vi fick knappt luft.

Urval från midsommarafton 2011 utan inbördes ordning och koppling...

Stort tack!

Ett hjärtligt stort tack till Mats & Cécile för en god, trevlig och rolig midsommarafton!

Må väl, kära läsare!Postat 2011-06-25 13:12 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Enkel, prisvärd och komplett ljussättningsuppsättning för kamerablixt

Införskaffade nyligen ljussättningstillbehör till min kamerablixt från Photax och Kaffebrus. Jag är positivt överraskad över vad man får för pengarna då jag tidigare har handlat av de mer populära och kända tillbehörstillverkarna på marknaden, som vet hur de kan ta betalt.

Sammanlagt kostar det som syns här i inlägget, ungefär lika mycket som en radiosändare från PocketWizard. En märkbar skilllnad i mitt exempel och jag märker absolut ingen skillnad i material- och byggkvalité, samt funktionalitet.

Jag kommer att använda uppsättningen som huvudljuskälla eller upplättningsljus beroende på ljusförhållande och vilket resultat jag strävar mot, inom- och utomhus, i kombination med befintligt dagsljus. Uppsättningen är väldigt kompakt även när allt är monterat och tar inte upp mycket plats.

Belysningsstativ

Foto: Photax.se
Foto: Photax.se

Foto: Photax.se
Foto: Photax.se

Stativet Visico LS-8008K väger 1,7 kilogram och har en maxhöjd på 2,4 meter och blir 70 centimenter när det är ihopfällt för transport. Stativet känns gediget och stabilt. En extra funktion som jag inte sett på andra belysningsstativ är att man kan flytta placeringen för fästet av ljussättningstillbehör till en 90-graders vinkel ut ifrån stativet. Benen på stativet är av längre modell som ökar stabiliteten. Pris: 389 kronor hos Photax.se.

Tilthuvud


Foto: Kaffebrus.com

Fästet för paraply och andra ljussättningstillbehör använder jag i mitt fall till blixt- och softboxhållaren för att kunna vinkla och rikta anordningen. Tilthuvudet är välbyggt och hela stycket är i metall, med riktigt bra reglage. Extra tillbehör medföljde i form av en plugg med gänga för kamerastativ. Pris: 279 kronor hos Kaffebrus.com.

Softbox för kamerablixt

Foto: Photax.se
Foto: Photax.se

Foto: Photax.se Foto: Photax.se
Foto: Photax.se

Ljustältet Tristar Magic Square, 40x40 centimeter, är i ett tåligt och välsytt material, där hela anordningen fälls enkelt ihop till en storlek som är lika stor som en av sidorna. Den medföljande blixthållaren har bra inställningsmöjligheter för att anpassa blixten i djup- och höjdled. På så vis är blixthållaren oberoende av vilken tillverkare blixten är ifrån. Ljustältet har endast ett diffuserskynke. De större modellerna har två. Medföljer även ett fodral/påse till alltihopa. Pris: 525 kronor hos Photax.se.

40x40 centimeter räcker väl för ljussättning av en persons ansikte och övre delen av kroppen.

Det jag inte gillade var att den lodräta rälsen är så pass lång att den tar emot mot tilthuvudet när man vinklar anordningen framåt. Löser det genom att antingen såga av överflödet eller placerar blixthållaren i 90-graders vinkel ut ifrån belysningsstativet, då fästanordningen går att flytta på stativet. Jag gillade heller inte att ljustältet satt inte riktigt säkert mot blixthållaren. Om stativet är nedtyngd mot marken, kan en hård vind blåsa av ljustältet från fästanordningen och man får lite extra motion.

Radiosändare och mottagare

Foto: Photax.se
Foto: Photax.se

Radiosändaren och mottagaren Phottix Aster passar de flesta kameramodeller från de flesta kameratillverkare. Enheterna kändes kompakt och helt ok i byggkvalité. Tunn hårdplast är ju vad det är, men tack vare att enheterna har en liten fysisk storlek, så kändes de relativt tåliga. Systemet har fyra kanaler och antalet mottagare är obegränsat. Mottagarenheter kan anslutas antingen via blixtsko eller PC-synkkontakt. Diverse kablage och batterier medföljde. Paket med en sändare och två mottagare, pris: 795 kronor hos Photax.se.

Sändaren har ett inbyggt batteri medan mottagaren har ett utbytbart batteri.

Något jag gillade väldigt mycket var den medföljande PC-synkkabel till mottagarenheten, där kontakten till kamerablixtens PC-kontakt, hade en låsring som man skruvade fast kontakten med. Det är något jag har irriterat mig på tidigare då synkkabeln lätt lossnade från kamerablixtens PC-kontakt. Fantastiskt!

Sandväska

Foto: Photax.se
Foto: Photax.se

Sandväskan Sandbag L som rymmer max 8 kilogram sand, sten eller lösgodis, är i slitstark tyg och har dels handtag och dels ringar och karbinhakar för att hänga/fästa väskan på belysnings- och kamerastativ. Tyvärr ingick varken sand, sten eller godis. Jag tror jag behöver besöka sandstranden väldigt tidigt eller väldigt sent... Öh, för att se solnedgången eller soluppgången. Pris: 89 kronor hos Photax.se.

Testbild


Pentax ME med ett Pentax-M 40mm f/2.8 pannkaksobjektiv.


Föråldrande efterredigering.

Jag placerade ljussättningen cirka 45 grader till vänster om kameran, upphöjd lite ovanför motivet och vinklad snett nedåt. Samt på cirka en halv meters avstånd till motivet. Blixten var inställd på 1/8-dels blixtstyrka, i manuellt läge. Kameran var inställd på manuellt fotograferingsprogram, 1/250 sekund, ISO 50 och bländartal f/8.

Ser fram emot att använda ljussättningsutrustningen vid nästa porträttsession.

Må väl, kära läsare och glad midsommar!Postat 2011-06-24 07:41 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rei fångar ögonblick på gågatan med en telezoom

Det blev en ny fotofika och fotovandring i centrala Malmös gågator, bakgator och andra gator, för att se vad dagens allmänhet hade att erbjuda i ögonblick.


Vi inledde vår fotovandring med lite fotofika på mitt favorithak. De har i mitt tycke, de godaste tillbehören till kaffe latte. Idag blev det en cheesecake med kakdeg.


Martin hade tappat kameran och telezoomen från hög höjd och "Dr Ögonblick" undersökte. Här lyssnar jag på fokusmotor och bildstabiliseringsmotorn. Jag ordinerade att telezoomen skulle stanna över fotorundan på mitt kamerahus för vidare observationer.


Jag såg "Flora" idag igen.


"Undra om jag får träffa han igen idag..."


"Ok, jag kan ta en gruppbild med din kamera också..."


Jag vet inte hur länge "Floras" vän fick stå där och ta gruppbilder, men de var i alla fall fem i cykelgänget.


Det här cyklande sällskapet såg jag flera gånger under fotovandringen och de hade verkligen skoj i sin framfart och med sina kompaktkameror.


Det fanns gott om turister, söndagspromenerare och annat löst folk i stan idag.


Jag förstår att killen inte vill använda det lilla kikhålet till sökare...


Varför är det så skoj att fotografera andra som fotograferar? Hahaha...


Ena halvan av bandet...


Och här är andra halvan av bandet.


Måste visa er vad jag såg i stan, mot slutet av vår fotorunda. Vad sjutton är det här för typ av tjänstefordon? Gör Polisen "roadtrips" i tjänsten?

Tack Martin för en kul och trevlig fotorunda! Det får vi göra om!

Må väl, kära läsare!Postat 2011-06-19 20:06 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa