Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Jag kan verkligen välja mina tidpunkter att besöka Kurre

Efter att ha skjutit upp porträttsessioner som skulle genomföras idag, så bestämde jag mig för att besöka mina små vänner i Alnarpsparken efter jag varit hemma hos mamma för att uppskatta henne extra mycket till dagens ära. Men jag kunde inte ha valt en sämre dag på året än den här dagen. Det är nämnligen den årliga "Alnarpsdagarna".


Vanligtvis skuttar här omkring söta ekorrar, men idag var det ett allmänt slagfält.


Så jag fick fotografera andra typer av motiv.


Så länge man inte häller ut det i gräset, utan vid vägkanten, så är det helt ok...


Passade på att testa prestandan på autofokus, seriebildtagningen, buffertminnet och minneskortet.


Hörde på avstånd, något som puffa och stånkade...


Testade för- och bakgrundssläppet vid kort skärpedjup.


Försökte få till en snygg rörelseoskärpa på det här hjulet som snurrade.


Det blåste på bra men det gick rätt lätt att frysa bilden med så bra ljusförhållande.


Det som pusta och stånkade kom ifrån dit pilen visar...


Det här påminner om servicen som utfördes på min bil nyligen.


Nu fick kamerans ljusmätare jobba lite mer.


Fråga mig inte vad det här är för grunka, men såhär ser den ut i sin helhet.

En annan dag

Jag får besöka Kurre en annan dag. Det blev en del bilder på min korta promenad, innan jag besviken lämnade min favoritpark samt 20 kr fattigare pga att det tas ut parkeringsavgift under den här tillställningen.

Några timmar senare så började det regna ordentligt. Mouahahaha! Men vänta, då blir ju mina små vänner blöta... Åh nej, Kuuuuuuuurre!

Må väl, kära läsare!

Ps. Bor du i närheten av Lund och vill pröva på att fotografera en modell i studiomiljö? Se då inbjudan här. Det är en ordinarie plats kvar till den 5 juni.Postat 2011-05-29 19:25 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lite gott och analogt

Skannade för ett tag sedan in tre rullar svartvit 135-film och här är lite gott och blandat från den senaste tiden.


Synd att jag förinställt fel hyperfokalavstånd inför det här ögonblicket. Mannen påpeka att det läckte från damens väska.


Malmölaget i speedway har strategimöte inför kommande heat.


De här två har en del gemensamt. De heter båda Mats Jönsson, skjuter med 1D-system och behöver inte hårvårdsprodukter.


Ombyggnation på Botulfsplatsen i Lund en tidig morgon.


När en av två biljettautomater är ur funktion...


För dokumentärfotografin skull...


När jag är på väg till jobb så har vissa redan jobbat färdigt.


Justin och Christer från en spontan gatufotorunda i Lund.

Fotohelg

Under helgen så blir det lite ögonblicksfotografering och två porträttsessioner i centrala Malmö. Nästa helg är det fotografträff i Lund, med inriktning på studiofotografering. Det är 1 ordinarie plats kvar. Se inbjudan här.

Må väl, kära läsare!Postat 2011-05-28 11:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min debut som bröllopsfotograf

Den 21 maj fick jag det stora förtroendet och äran att föreviga Carina och Andreas innan de skulle till kyrkan för att berätta för världen hur mycket de älskar varandra.

Glädje, spänning och förväntan

Jag har hört det av andra bröllopsfotografer tidigare och nu fick jag själv uppleva den glädje, spänningsfyllda förväntan och en smula nervösitet som det kärleksfyllda paret har med sig på deras stora dag. Jag såg det i deras ögon, i deras kroppsspråk och i deras blickar mot varandra. Det smittade av sig och jag kände mig härligt varm inombords. Dock var det inte de enda känslorna jag hade. När jag tänker tillbaka så inser jag att jag var undermedvetet nervös, pressad och hade väldigt höga förväntningar på mig själv. Jag var i princip på helspänn hela tiden.

Tekniska problem

Från början var planen att jag skulle fotografera analogt. Men ändrade mig på vägen då jag ansåg att min erfarenhet och brister i utrustningen inte gick att lita på för slutresultatets skull. Nära inpå själva bröllopsdagen skaffade jag mig en begagnad Nikonuppsättning och jag hann inte testa utrustningen inför själva fotograferingstillfället. En kort stund innan bröllopsparet skulle anlända till platsen, så inser jag att min utrustning inte fungerar som den ska. Jag går febrilt igenom alla inställningar som jag sedan tidigare är väldigt van vid från det jag har haft tidigare. Men allt ser ut att vara i sin ordning, men ändå krånglade kameran.

Som tur var, så hade jag ordnat så att jag även hade med mig ett lånat Canonsystem, som snälle Mats försåg mig med. Stort tack till dig, Mats! Han var också med för att assistera mig samt ta några bakom scenen bilder. Tanken var att han skulle använda sin egen kamera vid tillfälle för de här bilderna, men istället fick han fotografera med sin mobilkamera. I praktiken och i stundens hetta, så hanterade jag inte Canonsystemet såsom jag gör med det system jag är van vid när jag behövde ändra inställningar. Det satt liksom inte i "muskelminnet" som jag är van vid med Nikon. En parantes var att när allt var avklarat och vi satt och fika i parken, så testade jag att återställa alla inställningar i kameran och vips, fungerade den som det skulle göra. *dooh*

Allmän hänsynslöshet

Jag förvänta mig många stadsparksbesökare då vädret var riktigt fint, dock förvänta jag mig inte den hänsynslöshet som de visade. Jag förstår att de är nyfikna, men att medvetet gå i vägen trots att de ser att jag håller på att fotografera, blev jag väldigt irreterad på. Ett par gånger vifta jag bort folk och någon enstaka gång fick jag gå bort till dem och be dem att förflytta sig då de kommer med i bild. Tre gånger fick jag frågan "Går vi i vägen?" medan de gick in i min skottlinje. Dock vill jag poängtera att jag såg många fler som visade bra hänsyn och tog omväg för att inte komma i vägen. De lindrade min frustration.

Lärdomar

Jag fick erfara saker som jag dels får tänka om och dels tänka på nästa gång. Bättre förarbete med att kontrollera platser och olika ljusförhållanden. Samt att ha en reservplan. För det kan uppstå saker man inte kan förutse. Se till att huvudkamera och reservkamera är i symbios med min fotografering. Att avsätta och planera in mer tid, då jag var en tidsoptimist den här gången.

Att ha en person som assisterar, två personer som styr bort folk från bakgrunden och ytterligare en person som avstyr folk från att korsa min skottlinje. Det eliminerar väntetider som uppstår. Jag själv måste jobba mer med bröllopsparet, dvs ge mer och bättre handledning och uppmuntran. Den absolut viktigaste aha-upplevelsen för mig var att kunder ser på bilderna på ett annorlunda sätt jämfört med vad jag själv gör.

Ett varmt och STORT grattis till Carina & Andreas!

Må väl, kära läsare!Postat 2011-05-27 06:16 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Kurre var rädd för alla skrikande barn i parken

Jag besökte Alnarpsparken under förmiddagen för att se om jag kunde träffa de söta ekorrarna som håller till vid en speciell plats som är rätt öppen och med 5-8 träd som de skuttar emellan. Blandar lite med digitalt och analogt idag med.

Små monster

Jag har ett bra ställe att sitta och ha överblick över terrängen där ekorrarna skuttar mellan träden. Och de är rätt lätt att få syn på när de väl förflyttar sig på gräsmattan. Fick in några bilder på en av dem idag. De är rätt van vid parkbesökare, men små vrålande monster gillar de inte. Barnen sprang och jaga fåglar och kasta pinnar när de inte jagade varandra. Och då vågade antagligen inte mina små vänner komma ner från träden. Fick inte många lugna stunder då folksamlingarna avlöste varandra. Gav upp efter två timmar då jag fick ont i baken av stentrappan jag satt på. Grrr.

Må väl, kära läsare!

Ps. Där är en ordinarie detagarplats kvar till fotografträffen och studiofotograferingen den 5 juni i Lund.Postat 2011-05-22 13:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Spännande fotografering idag - 1:a bröllopsporträttfotografering!

Några bilder från senaste tiden. Några analoga och några digitala. Idag genomförs min första bröllopsporträttfotografering. Är taggad, exalterad och förberedd.

Bröllopsporträttfotografering

Kommer att använda en D300s med ett 70-200mm f/2.8G VR som porträttkamera och en 1D Mk III med 24mm f/1.4L alternativt ett 50mm f/1.2L för detaljbilder. Canonuppsättningen agerar även som backup. Snälle Mats tar med all sin utrustning och följer med för att assistera mig. Spännande och nytt det här med bröllopsbilder. Vädret verkar ge solsken och ca 18 grader. Ska försöka och hitta bra platser som ger det s k "open shade" ljussättningen.

Må väl, kära läsare!

Ps. En ordinarie plats kvar till fotografträff med inriktning på studiofotografering.Postat 2011-05-21 09:10 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 Nästa