Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Så om det finns partier som är utfrätt och skärpan inte sitter riktigt...

...Är bilden då inget värt i sin helhet? Jag tycker det är väldigt skönt att rent av slippa jaga knivskarp skärpa, välbalanserad konstrast och histogram.

Egen "groda"

Jag har tidigare kväckt ur mig en egen liten "groda" när jag kommenterade en nybörjare då vi kikade på högdagervarningsfunktionen i kameran och histogrammet. Som tur var, så fångades kommentaren på en av mina BTS-filmklipp vid en tidigare fotografträff. Se 2:a filmklippet i det här blogginlägget. Mitt bästa utdrag från mitt fotografiska CV. ;-)

Efterredigering

Jag redigerar knappt mina bilder nuförtiden. Jag beskär och rätar horisonter om jag vill och slutligen lägger jag på en ram. Det är min efterredigering efter framkallning och inskanning av negativ. Jag gör den minimala redigeringen för att verkligen se vad som kan göras bättre inför och i själva fotograferingsögonblicket.


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

En bra bild

Givetvis vill jag få till en bra bild. Även tekniskt. Men då vil jag lära mig att sätta skärpan, exponera rätt och komponera bra. Men jag försöker att se helheten i bilden och låter det avgöra för min egen del om jag tycker bilden är bra eller inte.


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

Positiv inverkan

Sedan jag började fotografera och framkalla film, så har jag dels dragit ner tempot inom alla delar och dels börjat se bildens helhet främst och inte gräva ner mig i skärpa, kontrast och histogram. Jag vill påstå att jag fotograferar mer för mitt eget höga nöje än tidigare. Drivkraften ligger i innehållet och inte i hur det kom till.


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

Ej anti

För sakens skull, så är jag absolut inte negativt inställd eller anti mot den digitala fotograferingen och all teknik som det omfattar. Tvärtom, jag är lika intresserad av fotoutrustning och fotograferingsteknik som tidigare. Enda skillnaden är att jag inte låter det stå i vägen för själva utövandet av mitt stora intresse - fotografering och fotografi.

Kanske verkar det motsägelsefullt att i ena stycket avfärda det och i nästa stycke höja det till skyn, men jag vet själv inte riktigt hur jag ska förklara och omvandla känslan och omställningen.

Sista anmälningsdagen

Idag är sista anmälningsdagen för fotografträffen och fotovandringen i Köpenham. I morgon bär det av! Ska bli riktigt skoj. Synd att färjorna inte går längre. Saknar verkligen dem. Att sitta med vind i håret, en kall öl och den torra räkmackan till ockerpris. Se länk längst ner för information och anmälan.

Må väl, kära läsare!

Ps. Följ med den 1:e maj till Köpenhamn för att umgås, promenera och fotografera. Se inbjudan.Postat 2011-04-30 08:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Då var det snart måndag igen...

Många fredagar, gärna på eftermiddagen, har jag slängt ur mig kommentaren som jag använt som rubrik i dagens inlägg. Det får folk att reagera och uppskatta den stundande helgen mer. ;-)

Fotohelg


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

Den här helgen blir det en hel del fotorelaterat. Fotofika, fotografering och fotovandring är vad som kommer att uppta mestadelen av min helg.

Högsäsong


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

Likadant varje vår, sommar och höst. Det är min högsäsong inom fotografering. Men jag vet redan nu att det kommer att bli betydligt och märkbart mindre bilder den här säsongen än förra året. Och ni kan säkert gissa vad det beror på! :-)

"Sommarskor"


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

I morse var jag inom Vianor-däckhotell och nu har "Bettan" fått på sig sina "sommarskor" och jag kan återigen köra med gott samvete. Det var länge sedan min mamma figurerade i min blogg, så här kommer senast tagna bilden. Ska hem till henne efter jobb idag för att äta god middag. Synd att jag inte använde förstoringsluppen för att sätta skärpan bättre. Men vad gör det när det är en bild av mamma! :-)

Må väl, kära läsare och ha en härlig valborg!

Ps. Följ med den 1:e maj till Köpenhamn för att umgås, promenera och fotografera. Se inbjudan.Postat 2011-04-29 10:34 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag gillar att fotografera med min mellanformatskamera på gatorna

Inledningsvis så föreställde jag mig att min Hasselbladkamera skulle bli helt dedikerad för en av mina nischer, dvs porträttfotografering. Men efter att ha övat handhavandet på gatorna, så inser jag att jag gillar att använda den till en av mina andra nischer, dvs gatufotografering.


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

Ingen besvärlig "magnet"

Jag inser efter att jag haft "bladaren" ute på fältet, att den är utmärkt på att "dela havet" på t ex gågator. :-) Nä, riktigt så illa är det inte, men gemene man, kvinna, yngre eller äldre, märker inte den, trots att det är en stor klump som jag har hängandes runt nacken.

Men den dra till sig fotoentuiaster likt en geting till 1,5 dl sockerdricka spetsad med 10 bitar socker. Konstigt nog så upptäcker gelikar den här tingesten på flera måttbands håll. Och de kan helt enkelt inte låta bli att konfrontera mig för att ta med mig på en tidsresa i deras historia relaterat till en "bladare". Men det är bara kul, tycker jag.


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

Annan månadskostnad

Jag beställde nyligen olika 5-pack 120-film från Photax, för de planerade fotograferingstillfällen under maj månad. Det blev 3x5-pack Fomapan 100 Classic, 1x5-pack Fomapan 400 Action och 1x5-pack Kodak Portra 160 VC.

Nu tror jag inte att jag kommer att använda allt under maj månad, men jag har hellre för många än för få. :-) Ville helst beställa på Cyberphoto, men de har dålig lagerstatus på de här filmerna just nu. Jag skulle även vilja ha Kodak rakt igenom, men jag har ingen lust att äta nudlar i soppa med varierande smaksättning 5 gånger i veckan under hela maj månad. ;-)


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

Fotovandring

Jag ska ha med den till fotografträffen i Köpenhamn den 1 maj. I skrivande stund är vi sju stycken svenska fotografer och åtta stycken danska fotografer som ska samlas i centrala Köpenhamn, för en heldagsfotorunda. Himla skoj! Är du intresserad, så se längst ner i det här inlägget, där det finns länk till inbjudan och hur man anmäler sig.

Jag ser även fram emot att få testa den väl omtalade Fujifilm X100 på den här träffen, ifall deltagaren har hunnit få sitt exemplar till den dagen. :-)


T-Max 400, FX-39, 12min/20C, Epson V600, beskuren.

Porträttfotografering

Andra helgen i maj börjar mina inbokade porträttsessioner. Det ska bli spännande och kul att ägna mig åt det här med det här formatet och med negativ färg och svartvit film.

Må väl, kära läsare!

Ps. Följ med den 1:e maj till Köpenhamn för att umgås, promenera och fotografera. Se inbjudan.Postat 2011-04-28 08:44 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Tidig sommarkänsla väcker staden till liv

Våren var kort och redan i april månad kan man ana hur svensk sommar känns. Påskhelgen var helt underbar och det var så härligt att se alla människor som tar sig ut och vistas mer utomhus.


T-Max 400, FX-39 @ 20 grader, inskannat och endast beskuren.

Komposition i kvadrat

Inte helt lätt att komponera när formatet är 6x6 och att inte kunna fördela motivet över ett liggande eller stående format. Det kommer att bli spännande och intressant att komponera porträttbilder i det här formatet.


T-Max 400, FX-39 @ 20 grader, inskannat och endast beskuren.

Planering och framförhållning

Något som jag även har märkt, som är annorlunda från tidigare erfarenheter, är att jag behöver planera och se till att ha oexponerad film hemma inför olika inplanerade "uppdrag". Film med olika ljuskänslighet, färg och svartvit.


T-Max 400, FX-39 @ 20 grader, inskannat och endast beskuren.

Ströljus

Nu har jag haft två 120-rullar som har fått ströljus på sista bilden. Jag har för mig att när man tagit 12:e bilden, så kan man mata fram filmen ett par varv till. Och därmed täcka sista biten av filmen med skyddspappret. Jag tror jag har glömt att göra det med de två filmrullar som blivit såhär.


T-Max 400, FX-39 @ 20 grader, inskannat och endast beskuren.

Bonusbilder

Bilderna som följer är tagna av Martin som är med på bilden ovan. Ni får se det som en "stilstudie". :-)


Se upp för den här mannen! Ser ni honom, täck för ansiktet, spring för livet, annars kan ni riskera att bli fångad i den svartvita, kvadratformade världen!

Må väl, kära läsare!

Ps. Följ med den 1:e maj till Köpenhamn för att umgås, promenera och fotografera. Se inbjudan.Postat 2011-04-27 08:57 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Rätt före vett

Ibland tycker jag att busschafförer är dumdristiga. Att låta rätt gå före vett. Bara för att man har regelrätt, betyder det inte att man ändå ska köra på som om man ägde vägen man färdas på.


T-Max 400, FX-39 @ 20 grader. Inskannat. Beskuren.

När jag ändå är igång och gnäller på busschafförer, så är där många chafförer som inte borde ha ett yrke där man möter kunder. Spydiga, oförskämda, ingen servicekänsla och framför allt kör de som om de körde en flyktbil från ett bankrån. Inte heller kan de läsa av trafiken. Gas och broms har bara ett läge för dem - full fart och tvärstopp.

Det är trots resenären som betalar chafförens lön. Och ser till att denne har ett jobb som chafför. Tycker det är sorgligt för resten av yrkeskåren, som hamnar i dåliga dagar.

Må väl, kära läsare!

Ps. Följ med den 1:e maj till Köpenhamn för att umgås, promenera och fotografera. Se inbjudan.Postat 2011-04-26 08:31 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa