Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Grattis i förskott på födelsedagen, kära mor!

Den 1 mars fyller min kära mamma 78 år. Det firades i helgen med middag, fika och roliga samtal.


Parfotografiet togs strax efter de hade gift sig.

1965

Mor och far träffades i Japan, då han var sjöman och jobbade på ett handelsfartyg. När de gifte sig så följde mamma med pappa till Sverige permanent.

Onödigt vetande

"På japanska uttalas orden för fyra och död på precis samma sätt. Detsamma gäller för orden för nio och smärta. Därför har inga hotellrum i Japan nummer 4 eller nummer 9".

Må väl, kära läsare!

Ps. Gillar du att fotografera hundar och bor i eller närheten av Malmö? Se inbjudan.Postat 2011-02-26 16:55 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Finner ingen ro att läsa och titta i fotografisk litteratur (Suck...)

Jag har en del egna och en del lånade böcker som handlar om fotografi. Men jag gillar inte läsa böcker eller snarare jag finner ingen ro för att läsa eller tar mig tid att göra det.


Bild 1.


Bild 2.


Bild 3.


Bild 4.

Fler böcker

Har även en specialutgåva som är lånad av en vän, där man kan läsa om historien bakom fotografi, samt anvisningar om hur man framställer analoga fotografier,  mörkrumsarbete och fotograferingsteknik.

Fick en fin bok från Fotosidan, som bara ligger. Samt en annan bok skriven av Göran Segerholm. Där är säkert fler böcker, som jag glömt bort.

Inga ursäkter

Jag har inga giltiga skäl till att inte läsa dem. Tid har jag, men väljer att göra annat. Sitter hellre vid datorn och surfar eller ligger i TV-soffan och zappar kanaler. All den tid, hade jag kunnat lägga på t ex att läsa och titta i fotografiska böcker.

Jag kan lära mig så mycket och få så mycket inspiration och uppslag till min egen fotografering genom de här böckerna. Men de bara ligger eller står där dom lades. Pinsamt och väldigt synd säger mitt samvete.

Onödigt vetande

"I vissa delstater i USA är det olagligt att fånga fisk med lasso".

Må väl, kära läsare!

Ps. Gillar du att fotografera hundar och bor i eller närheten av Malmö? Se inbjudan.Postat 2011-02-23 17:58 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Nu vet jag vad jag ska fokusera på under 2011

Jag har funderat, vridit och vänt på tankarna inom mig när det gäller min egen utveckling inom mitt intresse för fotografering och fotografi.

Personlig utveckling

Jag har bestämt mig för att utveckla mig inom porträtt- och gatufotografering, samt förbättra och utveckla de fotografträffar jag anordnar fortlöpande.

#2266318
Bild 1.

Inom porträtt, vill jag utveckla ljussättning med naturligt ljus, variationer av utformning och innehåll, samt att arbeta med många olika modeller.

#2270410
Bild 2.

Inom gatufoto, vill jag fortsätta att utveckla mina teoretiska och praktiska kunskaper inom den analoga fotografin, dvs kamera- och fotograferingsteknik, mörkrumsarbete och annat relaterat.

#2216176
Bild 3.

När det gäller fotografträffar, så vill jag vidga vyerna både innehållsmässigt och geografiskt. Även att hitta nya teman/inriktningar i innehållet. Dock kommer grundstommen - den sociala och praktiska biten, att kvarstå då det är kärnan av vad jag vill med de här träffarna.

Relaterade aspekter

Utöver att lära mig teori och praktik, så ska jag försöka att vara delaktig i andras arbete. Det vill säga, att assistera fotografer som nischar sig inom de områden jag fokuserar på i år. Jag ska även gå skräddarsydd privatkurs i bl a porträttfotografering för att fortsätta utvecklingen och se det med nya ögon. Allt för att ge mina kunskaper en bredare dimension.

Inga skygglappar

Givetvis kommer jag att trakassera andra motivkategorier i min framfart. Jag är inte den som är den, så att säga! Jag anser personligen att bredden är användbar i höjden. Och variation förnöjer, enligt klyschorna.

Onödigt vetande

"En bowlingkägla behöver bara luta 7 grader för att ramla".

Må väl, kära läsare!

Ps. Gillar du att fotografera hundar och bor i eller närheten av Malmö? Se inbjudan.Postat 2011-02-22 13:57 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Grunt test av två normalobjektiv från Nikon och Canon

Gjorde ett enklare skärpedjupstest som egentligen inte kan räknas som ett riktigt test. Men man får ta det för vad det är (blev).

Naturligt ljus


Bild 1.

Övre: 1/200 sek, f/1.2, ISO 100, Bländarprioritet (A), WB-auto.
Undre: 1/160 sek, f/1.2, ISO 100, Bländarförval (Av), WB-auto.

Borde ha använt stativ, borde ha fokuserat manuellt på Canon-kameran, borde ha komponerat likartat, men av högst personlig personlighet, så var jag lat. Bilderna är endast beskurna i efter hand.

Jag fokuserade på samma ställe på alla bilder, dvs på det hål i mitten av saltkaret.

Canon 1D Mk III + Canon EF 50mm f/1.2L


Bild 2.

1/80 sek, f/2.8 | 1/160 sek, f/2.0
1/250 sek, f/1.4 | 1/320 sek, f/1.2

Bländarförval (Av), ISO 100, WB-auto.

Nikon D700 + Nikkor 50mm f/1.2 AIS


Bild 3.

1/100 sek, f/2.8 | 1/200 sek, f/2.0
1/400 sek, f/1.4 | 1/500 sek, f/1.2

Bländarprioritet (A), ISO 100, WB-auto.

Reflektioner

Ljusmätaren i kamerorna fungerade rätt bra tyckte jag. När jag ändrade bländartal i hela steg, så justerade kameran även slutartiden i hela steg. Förutom vid f/1.2 som egentligen är 1/3-dels steg till f/1.4 (tror jag, rätta mig gärna...).

Ljusmätningen i övrigt om man ser på bilderna, så upplever jag att den kamera med större sensor, ger lite ljusare bilder samt snabbare slutartider.

Motljuslek


Bild 4.

Jag gillar att leka med motljus genom kamerahus och objektiv. Har experimenterat med det här ett par gånger tidigare. Både med naturligt och konstgjord ljuskälla. Fast jag ser ibland vita prickar efteråt. Rekommenderar att kisa med det ögat när man håller på med det här.

Onödigt vetande

"Ett av världens sömnigaste djur är sengångaren, som sover bort 80% av sitt liv".

Må väl, kära läsare!

Ps. Gillar du att fotografera hundar och bor i eller närheten av Malmö? Se inbjudan.Postat 2011-02-21 08:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varför inte äta dagens måltider i omvänd ordning?

Funderar kring dagens måltider och dess innehåll. Tänk om man vänder på ordningen, hur påverkar det ens tillvaro och hälsa?


Bild 1. Matlåda från Bloom in the Park-restaurangen.

Omvänd ordning

  • Frukost - Grytstek, kokt potatis och brunsås.
  • Lunch - Pastasallad med kyckling och dressing.
  • Kvällsmat - Filmjölk, flingor, ägg och juice.

Teoretiskt


Bild 2. Bildbevis från vego-restaurangen i Göteborg.

Om man vänder ordningen på dagens måltider, det vill säga att man börjar morgonen med kvällsmaten, lunchen blir densamme och så äter man frukosten till eftermiddag/kväll. Där emellan eventuella mellanmål, om man har sådana egenskaper.

Att börja dagen med kött, potatis och sås. Då står man sig riktigt bra i princip halva dagen. Och man har den aktiva delen av dagen till att förbränna det man har ätit. Rikligt med energi kan ju förbrukas av den "tunga" starten.

Lunchen äter man något lätt, som smörgås eller likande. Och till seneftermiddag eller kväll, äter man typisk frukostmat, t ex filmjölk, flingor och ägg.

Praktiskt


Bild 3. Början på "matdokumentären" från en fotografträff 2009.

Det som kan verka lite motstridigt är att vem vill eller hinner stå vid spisen tidigt på morgonen innan det är dags för jobb, skola eller annat? 30-minutersmiddag kan ju fungera, men inga långkok. Vem vill stiga upp 2-3 timmar tidigare på morgonen? Kanske kan man göra "frukosten" kvällen innan? Men då äter man ju inte direkt "nylagad mat" då man får värma upp maten på morgonen.

Aspekter


Bild 4. Mat är lycka. Foto: Mats Jönsson

Har man större möjlighet till gemensam måltid på morgonen, jämfört med på dagens sista måltid? Är det bättre uppslutning på morgonen, jämfört med kvällen? Kanske kan det bli enklare att äta tillsammans och samlat på morgonen.

Får man rätt energi för dagen? Kanske förbränner man bättre dagens måltider om man hade vänt på ordningen och innehållet? Man behöver inte den vanliga energiintag senare på dagen, t ex mot seneftermiddag och kväll, såsom man behöver under dygnets mer aktiva timmar, dvs från morgon till seneftermiddag.

Vana och rutiner


Bild 5. Hemlagat is the shit!

Så länge man kan minnas, har matvanor varit sig lik. Frukost, lunch och kvällsmat. Vissa perioder i livet har man även mellanmål, men fortfarande samma rutiner och vana av vad som äts vid de olika tidpunkterna på dagen.

Det mest naturliga som att äta är vanor, seder, rutiner och behov, som är svåra att ändra drastiskt. Det påverkar indirekt ens liv, varje dag, varje månad och varje år. Lek med tanken om att vända på ordningen och innehållet av vad man äter under en dag. Hur hade det påverkat dig, ditt liv och dina rutiner?

Onödigt vetande

"Det är förbjudet att knuffa en älg ur ett flygplan i Alaska".

Må väl, kära läsare!

Ps. Gillar du att fotografera hundar och bor i eller närheten av Malmö? Se inbjudan.Postat 2011-02-19 10:15 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 Nästa