Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Se upp kvinnor, nu är Rei oemotståndlig!

I julklapp fick jag en väldigt väldoftande parfym av en god vän. Jag är övertygad om att det var i välmenande syfte och inte för att jag luktar illa. Ha ha ha!


Bild 1.

Luktfri

Det sägs att om en parfym är rätt för mig och min hud, så ska jag inte känna parfymens doft själv när den har "gottat till sig" på strategiska platser på min kropp. Och just den här parfymen har den effekten. Och man ska visst inte kladda med det, för då tar man sönder "doftpartiklarna".

Glas och reflektioner

Oj, vad det är svårt att ljussätta för produkter av glas. Jag fick vrida och flytta omkring flaskan och förpackningen en bra stund och ta testbilder. Blev egentligen inte väldigt nöjd med någon bild, men den här varianten tyckte jag blev bättre. Hade behövt ett högre bord, så att jag kunde ha ljuskällan helt vågrätt från sidan. Och möjligtvis en ljuskälla till.


Bild 2.

Tid och arbete

Om du vill se hur mycket arbete och tid man kan lägga ner på en enda produktbild, se Lee Morris videoklipp:

Photograph a Rolex watch, product photography lighting techniques from FStoppers on Vimeo.

Tech-snack

För de här bilderna användes en D700 med 85mm monterat. Kamerainställningarna var på manuellt program, ISO 100, 1/160 sek, f/16, samt vitbalans på blixtljus. För ljussättning användes en SB-900 och en softbox på 76x76 cm. Blixten var inställd på manuellt, f/8, 17mm och med full ka-paw! Blixten utlöstes med radiosändare/mottagare.

Softboxen var strax ovanför i nivå som produkten, dock vinklad ca 45 grader neråt och placerad vänster om motivet. På motsatt sida användes en silverfärgad reflexskärm.

Gott slut och må väl, kära läsare!Postat 2010-12-29 19:42 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ute i snön med människans bäste vän

Idag var jag, Emily och Samojedtösen Myra i Lund på långpromenad för att fotografera och prata om fotograferings- och kamerateknik.


Bild 1.

Gott om snö och folk

Det var decimeter med snö ute och de centrala delarna i Lund kryllade av folk. Det var mulet väder med ett par minusgrader och nästan vindstilla. Hyfsat väder för fotografering och promenad.


Bild 2.


Bild 3.

Människans bäste vän

Jag såg många personer med fyrbenta vänner ute idag. Vet inte om jag blev mer uppmärksam då vi hade fint sällskap själva, som gjorde att jag lade mer märke till andra? Myra som hängde med för att träna på den sociala biten, var väldigt duktig och skötsam. Dock ibland behövdes det en tillsägelse, men hon fick höga betyg av mig i alla fall.


Bild 4.

Smart lösning

Emily hade en midjesele som hon fästa kopplet till. Himla smidigt när man behöver ha händerna fria, t ex när man ska fotografera.

Gågator och parker

Vi promenerade längs gågator och närliggande stadsparker. Snön försvårade promenaden för mig, då jag halkade lite grann i varje steg och fastän att jag pinna på så gick det inte lika fort framåt. Men det var väldigt skönt att promenera, snacka och fotografera.


Bild 5.

Fotograferings- och kamerateknik

Jag berättade och visade Emily hur man kan ställa in kameran i olika sammanhang. Tur att jag har varit otrogen och lekt med Canon-utrustning tidigare, så att jag kunde visa kamerainställningar. Men där var vissa saker som jag inte kunde visa för jag inte hittade eller visste hur man gjorde. Dock fick Emily en hel del matnyttigt med sig hem för att öva framöver.


Bild 6.

Dagens verktyg och arbetssätt

Jag rastade min digitala systemkamera, som blivit lite sidosatt då jag har fotograferat en del med analog kamera. Reste lätt och hade mitt 24-70mm monterat. Jag valde att köra på bländarprioritet (A/Av). Ställde ISO-talet på 400 och ändrade inte på det under tiden. Förinställde även exponeringskompensationen på +1.0. För att snön skulle bli mer vit. Och sedan varierade jag bländartalet efter önskemål och så sköter kameran resten.


Bild 7.


Bild 8.

Digitalt vs. analogt

Att återgå till digital fotografering efter en tid av analog fotografering, kändes väldigt annorlunda. Skillnaderna är som färg och svartvitt. Givetvis har båda världar sina för- och nackdelar. Men det orkar jag inte traggla om här och nu.


Bild 9.


Bild 10.

Rörliga motiv

Jag gillar verkligen att fotografera hundar. Speciellt när de leker. Dock fick jag problem då Myra är väldigt vit och tenderade att smälta in med snön på marken. Det är nog så svårt att fotografera hundar i rörelse, men att även ha svårt att fokusera på en i princip helt vit hund mot en vit för- och bakgrund, det skojar man inte bort!


Bild 11.


Bild 12.

Matbrist

Jag beundrar folks generösitet, speciellt mot de som har det sämre ställt under vissa tider. Dock tror jag vissa parkbesökare som har ambitionen att göra en godhjärtad gärning, inte tänkte par munsbitar extra. För stora bitar fryser och blir stenhård eller om det ligger i vattnet, så sjunker det mesta till botten och möglar.

Men för sjutton, brysselkål, kanelsnäckor och lussekatter!?? Ge dem något vettigt, det är inte några tonåringar ni matar!


Bild 13.


Bild 14.

Efterredigering

Jag har lagt på lite mer skärpa, lite mer kontrast och justerat lite i tonkurvan. Övrig så är bilderna endast beskurna och utexporterade som webbanpassade JPEG. Rätt skönt att inte behöva lägga ner så mycket tid i efterredigeringen. Den här gången valde jag att låta bilderna vara i färg, då jag fotograferat ett bra tag med svartvit film.


Bild 15.


Bild 16.

Brottslighet

Under vår promenad så såg jag på avstånd att där hade samlats många polisbilar och motivhungriga och nyfikna som vi var, gick vi bort och snokade. Det ryktades löst om att någon hade blivit knivskuren. Det var dagens portion dramatik!


Bild 17.

Fikapaus

Efter halva promenaden så tog vi in på Mormors Bageri för fika och vila/värma upp fötterna och få i oss lite närig i form av kaffe och smörgåstårta. Jag glömde att ta min sedvanliga matbild, för jag var så hungrig och glupsk. Goa Myra fick sitta utanför, men vi satt vid fönstret så att hon kunde se oss och vi henne. Min dagens bästa kommentar var "kommer hon inte att frysa". Jag dementerar den kommentaren med ett uttryck - "Dooh"! :-)

Kika gärna in hos Emilys fotoblogg.

Tack Emily och Myra för en härlig dag ute i snön!Postat 2010-12-27 20:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rei summerar sig själv i bildform

Jag tänkte vara ego-trippad och göra det här inlägget till att bara handla om mig och min fotografering genom åren.

Summering

Mot slutet av året eller början på nästa, brukar vissa fotografer summera sin fotografering med bilder de fångat, men jag tänkte visa bilder som antingen är självporträtt eller fotograferad av någon annan. Istället för bara året som lider mot slut eller passerat, så kör jag på med bilder från då jag började fotografera, till idag.

Fotografer

Jag vill tacka Mats, Martin, Bengt, Mari och mig själv för de här bilderna. Utan er hade jag varit utan bildbevis! ;-)

Snart fyra år

Sedan våren 2008 har det blivit en hel del olika bilder, motiv och mijöer. Det känns som att tiden går fort när man har roligt och jag känner fortfarande iver och hunger efter att prova nya saker och att utveckla mitt intresse. Ser fram emot vad det nya året har att erbjuda mig!

Vi ses på "fältet" och må väl, kära läsare! :-)Postat 2010-12-27 00:36 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Har du överraskat mig med en fotografisk bok i julklapp?

Dagen före julafton kom det en fotobok i posten. Jag har inte beställt något och jag har fiskat bland de huvudmisstänkta, men de verkar oskyldiga!


Bild 1. "Kokböcker" inom olika ämnen.

Hemlig avsändare

Efter att jag förhört mig hos de jag kunde tänka mig hitta på något sådant här oväntat och roligt bus, famlar jag fortfarande i mörkret på juldagskvällen.


Bild 2. Utmärkt lektyr för avslappning under mellandagarna.

Spekulationer

I bakhuvudet springer Sherlock Holmes och Watson som yra höns. Nyfikenheten har förvandlats till en psykologisk klåda i kroppen. Och frågan kvarstår. Kommer jag att få veta vem som tänkt på mig och ansett att jag varit snäll i år? :-)


Bild 3. Berätta i bilder.

Fler spekulationer

Den oerhört givmilda och generösa personen som gett mig den här julklappen måste känna mig väl eller följt min fotografering, för bokens innehåll är verkligen "på femöringen" då det är just ett av mina favoritområden. Kanske är det en av mina huvudmisstänkta, men som spelar mig ett julspratt? Hm...


Bild 4. Nyfiken inneboende.

What's cookin'

Ja, vad är på gång när det gäller fotografering? Det är inte direkt högsäsong för min del när det gäller aktiv fotografering (ja ja, skippa ursäkterna...). Jo, jag ska ut och fotografera i Lund på måndag med Emily. Och då ska jag rasta min digitala kamera. Den har varit lite bortglömd då jag fotograferat en hel del analogt senaste tiden.


Bild 5. Vera - linskatten.

Tekniksnack

Ja, för tekniknörden så har jag för ovanstående bilder använt D700 med 85mm f/1.4 där jag körde manuellt, ISO 100, 1/250 sek och f/1.4 samt var vitbalans inställd på blixtljus. För ljussättningen använde jag SB-900, 76x76 cm softbox och belysningsstativ. Kamerablixten var inställd på manuellt, 1/32 del blixtstyrka. Ljussättningen var placerad ca 45 grader vänster om kameran och upphissad och riktad ca 45 grader neråt. Utlöste blixten med radiosändare/mottagare.

Onödigt vetskap

Nu ska jag gå och värma det sista av julmatsresterna. Förutom själva julafton då maten var nylagad, har jag ätit julmatsrester till frukost idag. Efter sista portionen, så vill jag varken se eller lukta av någon av ingredienser från julbordet på väldigt länge!

Må väl, kära FS-medlemmar!Postat 2010-12-25 22:51 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Gratis snö bortskänkes mot avhämtning

Prima snö i alla dess former bortskänkes då jag har gott om det lokalt. Passa på att garantera en vit julafton med snöänglar, snölyktor, snöbollskrig, skid- och pulkbacken, snötäckt mark och barr.


Bild 1.

Olika sorters snö

Jag har ett stort och varierande utbud:

  • Vit snö
  • Gul snö
  • Brun snö
  • Svart snö
  • Snö som luktar avgaser
  • Snö blandat med is
  • Snö blandat med sten och grus
  • Med flera...


Bild 2.

Leverans

Jag ser gärna att spekulanter hämtar varan på plats och att denne har medel för att ta upp och frakta varan själv. Givetvis kan jag skicka varor mot fraktkostnad, men kan då inte garantera varans skick vid ankomst.

Må väl, kära läsare!Postat 2010-12-23 06:27 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa