Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Bleka färger utomhus och starka färger inomhus

I helgen fick Åkarp fint besök, då jag besökte Mats hemmaplan. Vi kikade på några platser som vi kan använda för fotografiska ändamål framöver.


Bild 1.

Potentialer

Mm, några platser som vi besökte under vår promenad i det trögpromenerade snön, kunde jag se potientaler för t ex porträttsessioner eller ljussättningsexperiment. Det är inget stort samhälle och hade jag inte känt Mats och Cécile, så hade jag bara varit i Åkarp på genomresa.


Bild 2.

Guidad tur

Mats som är uppvuxen i Åkarp och som har återvänt till orten senare i livet, känner väl till olika platser som är värt att nämna. Framför allt ett av skånes första folkhögskola, Hvilans folkhögskola var en intressant plats med varierande arkitektur från olika tidsperioder. Så är du mellan Malmö och Lund, så kanske du hamnar i Åkarp. :-)


Bild 3.

Bleka motiv

Jag försökte hitta motiv som drog till sig min uppmärksamhet. Jag ville ju testa mitt nygamla, manuella vidvinkelobjektiv. Det är väldigt färglöst på vintern (duh) och motiven sticker liksom inte ut lika mycket som annan tid på året. Det blir liksom svart, grått och vitt i bästa fall. Den här årstiden passar svartvita bilder utmärkt. Då kan man spela med ljus, skuggor och kontrast istället.


Bild 4.

Vila, kraftåterhämtning och mättnad

Efter 2-3 timmars promenad i snön kändes det i fötterna och ljuset började avta på eftermiddagen. Vi hade i åtanke att Cécile höll på att baka lussekatter medan vi var ute och satte Åkarp på kartan. Nymald och nybryggt kaffe och nybakade lussekatter (där jag har medverkat inför gräddningen, att trycka dit russin. Red. anm.) skulle sitta så fint!


Bild 5.

Händelser i förväg

Nu gick vi visst händelserna i förväg. Vi får backa tillbaka VHS-bandet och ta en händelse i taget. Vi fick faktiskt ett mellanmål innan vi tryckte lussekatter i ansiktet. Inte nog med att flitige Cécile hade bakat, hon hade även gjort hemlagad rödbetssallad. Den rödbetssallad man köper i matbutiken, är inte i närheten av hemlagad dito.


Bild 6.

Dra ner på kolhydraterna

Jag måste dra det här också. Det grova brödet som bjöds, var skivad och sedan delad i två halvor. Och när Mats skulle ta en halva till och sedan lägga på leverpastej och smörgåsgurka, så insåg han att där blev inte mycket leverpastej kvar i förpackningen och det var lika bra att ta resten också, på den halva mackan. En halv macka med pålägg för en hel macka. Jag har säkert nu återgällning att vänta. Hahaha.


Bild 7.

Stilstudie

Jag hade med mig min FM2n- och D700-kamerahus, samt 35mm och 85mm för det tilltänkta ändamålet. Någon vänlig läsare som vill berätta vad metallbiten som sticker upp och är fastskruvad i bländarringen, är till för?

Bilderna som följer är tagna av Mats. Och avviker från huvudrubriken, då de här bilderna halkade in på ett par musklick efter jag hade funderat ut upplägget för det här inlägget. Jag var till och med så besvärlig att jag bad om att få dem konverterade till svartvit från färg, som de kom som först. :-)


Bild 8. Foto: Mats Jönsson


Bild 9. Foto: Mats Jönsson


Bild 10. Foto: Mats Jönsson

Tack Mats & Cécile för en rolig, trevlig och belåtande lördag!Postat 2010-11-30 09:09 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Det frusna äpplet, osäker om hyperfokal fokus och den övergivna leksaksbilen

Lite bilder, testning och förvirring från gågna helgen...


Nikkor 35mm f/1.4 AI-S + Nikon D700.

Ställde in f/11 mot den svarta pricken mellan färgmarkeringarna. Och sedan ställde jag in oändligt-tecknet på den lila markering, vänster om svart prick. Men verkar inte bli hyperfokal skärpa då jag testade i helgen. De här färgmarkeringarna motsvarar ju f16, f11 och f5.6 och ovänt på andra sidan svarta pricken. Men jag får inte kläm på det. Får testa mer. Tur att jag testar med min digitala kamera, så att jag inte slösar film. :-)

Ha en bra vecka kära FS-vänner!Postat 2010-11-29 13:40 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nikon FM2n + Nikkor 35mm f/1.4 AI-S = Sant

Har gjort två mycket bra fynd på senaste tid. Är så otroligt nöjd. I helgen hoppas jag på att få testa kombinationen praktiskt med en purfärsk Tri-X 400 filmrulle.

Nyskick

Hade det inte varit för att jag visste innan att grejorna var begagnade, samt lite dammpartiklar, så ser kamerahuset ut som nästan nyskick och objektivet ser verkligen ut som nyskick. Du kan se närmre på objektivet här.

Vad händer?

Beställde förra helgen hela framkallningssetet och kemi från Photax, men inget har dykt upp än! Jag som hoppades på att få framkalla i helgen. Har ju för sjutton filmrullar med gott och blandat ända från augusti i år. Där är ju hur mycket bloggmaterial som helst på de rullarna.

Jag får helt enkelt ringa Photax på måndag. Inte sparade jag heller orderbekräftelsen som genererades på deras hemsida direkt efter beställningen. Trodde inte att det skulle krångla. Jag gissar på att någon artikel i min order är slut. Va, vadå kolla lagerstatus vid beställningen...?

Helgaktiviteter

På lördag förmiddag ska jag fotografera två tjejlag inom handboll. Det blir dels lagfoto och dels individuella porträtt. Det blir inte värsta poserna och studiobilder, utan snabbt och enkelt. Stackarna ska stå utomhus vid lagfotograferingen. Mouahaha!

På söndag ska jag träffa Mats och det blir någon form av fotografering, beroende av väder så får vi se vad det blir för typ av motiv.

Trevlig helg gott folk!Postat 2010-11-26 22:06 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Hyperfokal fokusering vid t ex gatu- och landskapsfoto

Googlat runt för att läsa in mig på vad "hyperfokal fokusering" är för något och hur man använder det i praktiken. Jag tror jag har fått någorlunda grepp på det...

...Kanske! :-)

Utrustning

Så om jag använder ett 35mm objektiv med f/1.4 t.o.m f/16, samt med bländarring, på en 24x36mm sensor, så kan det se ut ungefär som nedan, i meter (avrundat till närmsta meter) istället för fot:

(f-tal - meter)

  • 1.4 - 30m
  • 2 - 20m
  • 2.8 - 15m
  • 4 - 10m
  • 5.6 - 7m
  • 8 - 5m
  • 11 - 4m
  • 16 - 2m

Objektiv med bländarring

Så om jag vill ha fokus från 2,5m framför kameran, till oändligt, så ställer jag in f/8 på bländarringen på objektivet och sedan ställer jag in 5m på fokuseringsringen.

Objektiv utan bländarring

Om ditt objektiv inte har en bländarring, dvs du kan inte manuellt ställa bländartal på objektivet, så kan du ställa kameran på antingen manuellt (M) eller bländarförval/prioritet (Av/A) och välja f/8.

Automatisk eller manuell ljusmätning

Om man vill slippa ljusmäta manuellt, så använd bländarförval/prioritet (Av/A). Då väljer du bländartal och kameran väljer slutartiden för rätt exponering.

Oskarpt i sökaren

Det kan se oskarpt ut när du tittar i sökaren, men fokusera inte om!

Inte zoomobjektiv?

Jag har ingen aning om det här fungerar på zoomobjektiv? Någon?

Mer information

Finns en pedagogisk hemsida som tar upp allt om hyperfokal fokusering, fakta, kalkylator och skisser.

Fråga läsarna

Verkar jag ha koll på det här'a med hüperfackal fuckasering? Rätta mig gärna eller komplettera. Var inte blyg nu... :-)Postat 2010-11-25 20:09 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En "mer manuell" analog systemkamera anlände idag med posten...

Köpte en begagnad Nikon FM2-kamerahus som var i väldigt bra skick. I veckan ska jag även kika på två äldre 50mm objektiv. Förmodligen blir det affär, om skicket är som utlovat och att det är den variant som jag söker.


Endast FM2-kamerahuset kändes ensamt på bild, så den fick sällskap av ett 85mm för trevnadens skull. ;-) Kamerahuset kändes välbyggt, kompakt och gedigen. Spegeluppfällningen lät inte "klick" utan mer "KLONK"! :-)

FM2-variant

Det sägs att den här modellen är en "FM2N", fastän "N:et" inte är utsatt på kamerahuset. Det finns några fler varierande beteckningar på de här kamerahusen. Hur kan man ta reda på vilken variant av FM2-hus det är?

Fick en länk till en manual för kameran, men där kan man bara läsa om vilka varianter av FM2-modellen som finns. Nu är det endast min nyfikenhet som råder. Det spelar ingen roll för min fotografering, vilken variant det är.

Nygammal normalobjektiv

Jag ska kika på två äldre exemplar av Nikkor 50mm innan helgen. Ett med f2 och ett på f1.8. Det är de modeller som är byggt med metall och glas. :-) Främst hoppas jag att ett av exemplaren är den här modellen:

Foto: Ken Rockwell
Foto: Ken Rockwell

Oops! Den modell jag har bild på ovan är visst en Pre-AI variant och funkar inte ihop med min FM2:a. Det var tur att Martin H, kommenterade i det här inlägget och varnade mig för det här. Phew! Så då får jag sikta på AI-varianterna. Tack Martin H!

Soliga 16-regeln

De senaste dagarna har jag läst på om det äldre sättet att beräkna "rätt exponering" med triaden - ISO, bländartal och slutartid, mer känd som "Sunny 16". Läs mer om det här och här. Förra veckan fick jag en PDF med en utskriftanpassad variant av en mätsnurra baserat på samma regel. Tack Stig!

Photax

I veckan anländer framkallningsutrustning och kemi från nätbutiken Photax. Så jag siktar på att framkalla negativ för första gången under helgen. Har även lyckats snylta lite skanning av negativ hos en god vän. :-)

Analoga utposten

I veckan ska jag även besöka förmodligen den enda fotobutiken i Malmö som säljer analoga kameror och tillhörande utrustning. Stig som jag fick mätsnurran av, kallar det för just "Analoga utposten" i sin blogg. Kika gärna in där. Mycket läs- och sevärt om man gillar analog fotoutrustning och historia. Han har även pedagogiska tips för t ex framkallning av negativ eller grundkunskaper om ISO, slutartid och bländartal, både seperat och i kombination.

Baklänges i utvecklingen

Jag som började med digital fotografering är exalterad över att backa bakåt i tiden, anama det "gamla sättet" att fotografera samt lära mig verkligt grundläggande fotografering och fotografi. Har lånat en bok om fotografins historia, som jag måste läsa mer av. Givetvis kommer den analoga fotograferingen gå parallellt med det digitala. Det ska bli kul och givetvis kommer du som läser, att kunna följa mina fotografiska äventyr via min blogg här på FS. :-)

Ha en fortsatt bra tisdagskväll, kära FS-vänner!Postat 2010-11-23 19:49 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa