Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Före redigering - Efter redigering (Porträtt)

Före...


Konverterad från RAW till JPEG via Nikon ViewNX 2. ISO 200, 85mm, f/9 och 1/125 sek.

Efter!


Använt olika "presets", exporterad från RAW/DNG till JPEG via Adobe Lightroom 3.Postat 2010-10-08 18:19 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fotografträff med inriktning på studiofotografering

Söndagen den 3 oktober samlades fem amatörfotografer och en amatörmodell i en studio i Malmö, för att umgås och praktisera studiofotografering.

Umgås och praktisera

Syftet är att umgås med människor som har gemensamt intresse, kunskaps- och erfarenhetsutbyte, samt möjlighet att prova på olika typer av inriktningar inom fotografering.

Makeup och hår

Under förmiddagen hämtade jag upp Josefine för att köra till makeupartist och hårstylisten Heidi Edberg. Vi hade kommit överens om att träffas hemma hos henne istället för i studion. Vi pratade om vilken typ av sminkning och vad för håruppsättning vi önskade.

Heidi är professionell i sitt arbete och väldigt trevlig i sitt bemötande. Sminket matchades rent färgmässigt till de färgerna som de olika plaggen hade. Sedan kom vi fram till en enklare, men stilig hårfrisyr som kallas för ”svinrygg”, som passade väldigt bra till de plagg som skulle användas. Kommer helt klart att anlita henne igen framöver.

Förberedelser

Med försenad ankomst kom jag och Josefine till studion. Jag körde fel fastän jag hade varit där par gånger tidigare och skyllde på mitt dåliga lokalsinne som bilförare. Efter en stund så började vi att förbereda oss för fotografering, medan Josefine klädde om.

Bengt som har studion, berättade om planen för ljussättningen, samt grundläggande om de olika delarna för ljussättning. Tanken var att använda endast en ljuskälla och eventuellt använda reflektor för upplättningsljus. Ljussättningen bestod av studioblixtar, ljusomformare och diverse tillbehör. Två olika typer av ljussättning skulle vi använda – mjukt ljus och hårt ljus.

Med en studioblixt och en softbox, omformas blixtljuset till ett mjukt ljus, medan en annan studioblixt förseddes med en annan ljusomformare, en Beauty-dish, som gav ett hårdare blixtljus.

En vit fondvägg som skulle vara bakgrunden, rullades ner. Två studioblixtar monterades på varsitt belysningsstativ. Blixtarna placerades på varsin sida om där fotografen ska vara. På vänster sida hade blixten beauty-dish monterat framför medan den högra blixten hade en sexkantad softbox monterat framför.

Blixtljusets styrka ställdes in och sedan mätte vi med en manuell ljusmätare som var förinställd på 1/125 sek och ISO 200. För att få en fingervisning om vilket bländartal som kunde ge rätt exponering. Radiosändare och mottagare användes för att utlösa studioblixten. Några testexponeringar gjordes och sedan var det ”bara” tuta och köra!

Fotografering

Deltagarna turades om i omgångar att fotografera. Här var det fritt fram för varje deltagare att fotografera och samarbeta med modellen, för att komma fram till olika typer av komposition, poser och ansiktsuttryck. Inte helt lätt om man inte är van, men ett bra sätt för både fotograf och modell att lära sig att ett samspel krävs för bättre resultat.

Då och då gjorde vi korta avbrott och när alla hade testat första ljussättningen, så tog vi en längre paus, ändrade riktning och typ av ljussättning. Modellen passade då på att byta om till nästa uppsättning kläder och även ändra frisyren.

Behind the scene


Klicka på YouTube-logotypen i höger nedre hörn för att se bildspelet större via YouTube-hemsidan.

Deltagarnas utvärdering

Bengt - "Jag hade supertrevligt. Det blev en härlig mix av social träff, behind-the-scenes plåtande, och lite prova-på-mode/porträttfoto i studio. Kanoninsats av modellen. Bra jobbat Josefine!"

Henrik - "Det kändes väldigt ovant och det är precis vad det var för mig! Att stå och försöka instruera en person hur hon skulle stå eller vilka miner hon skulle göra var svårare än jag trodde. När det väl blev en tur att hålla i kameran så var huvudet helt tomt, man har inga gamla minnen att stödja sig på! Men det är detta som är erfarenhet och den måste alltid byggas upp, och nu har jag tagit första steget! Tack Bengt å Rei! Det kändes bra att Bengt höll ljussättningen enkel, så man kunde se vad som kan uppnås utan att man måste lägga ner en förmögenhet på 3-4 blixtar. Till sist vill jag bara säga tack till alla och berätta vilket härligt gäng jag fick spendera dagen med!"

Jennie - "Jag upplevde träffen som mycket inspirerande och lärorik. Vi var lagom många och tempot var bra. Begränsningen låg nog mest hos mig själv, lät blygsel och osäkerhet ta över och var inte lika kreativ som jag brukar vara. Nu i efterhand har jag mycket idéer med accessoarer och liknanade, som jag velat använda. Det få bli en annan gång! Tack för allt!"

Josefine - "Dagen var lång men rolig, jag fick riktigt testa på modellyrket och jag tyckte det var skoj. Jag kände mig så snygg och det var en upplevelse som jag alltid kommer att ha med mig! Jag vill tacka alla fotografer för en jätterolig dag och att ni var sååå duktiga!"

Mats - "Söndagens workshop var intressant. Det kändes verkligen annorlunda att arbeta i en sådan kontrollerad miljö. Att Bengt visade oss studioutrustningen och dess olika delar, hur de fungerar och påverkar bilden, var mycket lärorikt, speciellt för de som är nya i studiomiljön."

Resultat

Använde dels 24-70mm och dels ett 85mm. Redigerat i Lightroom 3.

Självkritik

Jag var bekväm (läs lat) och handhöll kameran för att smidigt byta vinklar och komposition. Det bidrog bland annat till sämre bildkvalité. Hade kamerastativet med mig, men valde att inte använda det. Jag predikade till vissa deltagare om att man skulle ta tid på sig och jobba med varje bild.

Prata teori och ge goda råd går ju bra, men att tillämpa dem själv, är jag rätt dålig på. Bara för att man har kunskapen, betyder det inte att man uppnår bättre resultat.

Jag hade delvis missat att informera om vissa förhållningsregler när man är i en studio, som kunde ha resulterat i eventuellt besvärlig situation. Jag kan konstatera såhär i efter hand, att det är mycket att tänka på och jag hoppas med nya erfarenheter, göra det bättre nästa gång.

Uppdatering: Bakläxa

Efter att jag skrivit och publicerat det här blogginlägget, så fick jag bakläxa på vad jag trodde var en av anledningarna till att mina bilder inte blev så skarpa som jag fått dem vid ett annat tillfälle, med liknande förutsättningar.

Jag granskade skärpan på bland annat ögonen, där jag siktat in mig med fokuspunkten. Och i Josefines bilder, så blev ögonen inte knivskarpa, som då jag fotograferade en annan modell. Jag granskade bilderna med 100 procent förstoring.

Jag blev uppläxad om att slutartiden inte hade någon inverkan för resultatet, då studioblixtarnas brinntid är så pass mycket kortare. Så det spelar ingen roll vad för slutartid jag ställt in på kameran. Däremot spelar det roll för kamerans snabbaste blixtsynkroniseringstid, då vi använde radiosändare/mottagare.

Jag ska granska de senaste bilderna och tidigare bilder igen och försöka komma underfund med vad försämring av skärpa kan bero på.

Avslutningsvis så gjorde det inget under de här förutsättningarna, att inte använda stativ. Jag har tidigare tänkt att bilderna måste bli skarpare med stativ kontra handhållet, som jag även kommenterat i kommentarfältet i anslutning till det här inlägget. Jag trodde att jag hade koll på det här, men det hade jag inte.

Länkar

Kommer efterhand att ändra länkarna så att de går direkt till inlägg eller album med bilder från fotografträffen. Annars går länken till startsidan för personens hemsida.

Nästa fotografträff

Om allt går som jag vill, kommer nästa träff att vara inriktad på dokumentär- och reportagefotografering. Och temat är ”En brandmans vardag”.

Inbjudan

Jag skickar ut inbjudningar per e-post och om du vill bli inlagd i min sändlista, skicka ett meddelande till rei.trulsson@gmail.com. Vid de tillfällen då antal deltagare är obegränsat, kommer inbjudan att endast publiceras i min fotoblogg här på Fotosidan.

Ett stort tack

Jag vill rikta ett varmt och stort tack till alla som medverkat och gjort den här träffen möjlig – Fotografer, modell och makeupartist/stylist.Postat 2010-10-06 18:55 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Lyft fram och förstärk kampen mot cancer under "Rosa månaden"

Varje dag är en kamp mot den hemska sjukdomen, som dödar många människor på olika sätt. Varje år uppmanas vi att ta upp kampen och stödja cancerforskningen, bland annat genom ekonomiskt stöd via t ex "Rosa bandet" som pågår varje år under oktober månad.


Mitt personliga engagemang började år 2006, då jag förlorade min pappa i lungcancer. Min dikt och tävlingsbidrag är dedikerad min kära pappa, vän och förebild.

Bidrag till dikttävling

"Minns du turerna på dina axlar, 1:a cykeln, 1:a nappet, favoritreceptet, övningskörningen, studenten, din iskalla hand inför kremeringen. Jag minns dig pappa!"

Fortsatt cancerforskning

I år bidrar jag till fortsatt cancerforskning och sjukvård genom att köpa "Rosa bandet"-nålen, som i år designades av illustratören Liselotte Watkins, från Stockholm, men numera bosatt i Milano. Jag kommer även att delta i Metros dikttävling som är relaterad till Rosa bandet-galan.

Alla dikter skickas in via SMS och kommer att publiceras i Metrobloggen. SMS-avgiften går oavkortat till Cancerfonden. En jury kommer att välja ut tio favoritdikter, som kommer att läses upp på Rosa bandet-galan den 28 oktober.

Årets jury

Juryn består av journalisterna Alexandra Pascalidou och Alex Schulman, artisten Pernilla Wahlgren, Metros webbredaktionschef Eric Ljunggren och Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin.

SMS:a via mobil

Skicka din dikt och bidrag till Cancerfonden genom att skriva "rosaord" följt av ett mellanslag och sedan en dikt på max 160 tecken (inkl mellanslag) till nummer 72950 (SMS-avgift 50 kr).

Jag som ensam individ kan göra skillnad för min och din framtid!Postat 2010-10-01 11:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera