Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Vänner över på fika (som blev fotofika)

Hade i helgen några vänner på middag och fika. Dock dröjde det inte förrän kameror och blixtar kom fram.

Och vad fotograferar man för något? Jo, oss själva och mina inneboende. Man får tillgå det som är tillgängligt, så att säga.

Jag hade förinställt på monokrom via färgkontrollen i kamerahuset. Och använde en extern kamerablixt på kameran. Riktade blixthuvudet rakt upp i taket, samt hade det vita reflexkortet utfällt. Så att blixtljuset både studsa i taket och föll ner på motivet, samt reflekterades mot det utfällda kortet som upplättningsljus mot motivet.

Biderna är ytterst lite redigerade. Lite exponeringsjusterad och uppskärpt samt utexporterad till JPEG via Nikon ViewNX. Använde dels 24-70mm och 85mm.


Såhär blir det när man inte kollar vad kamerans timer är inställd på (2 sek).


Såja, med 10 sek så hinner jag sätta mig till ro innan bilden tas.


Cécile roa lilla Vera med sitt favoritgummisnöre.


Cécile "fiskar" kattfisk...


Ah, det nappar!


Oj, det var ingen dålig fångst, möjligen några kilo.


Här ser man reflektionen från min kamerablixt och man ser även hur ljuset studsar i taket.


Cécile börjar bli van vid att bli fotograferad...


Medan man ser på Mats när han vet att han blir fångad på bild... Så naturlig! ;-)


Här är mina inneboende - Vera och Tassen.


Sent på kvällen bli de såhär slöa och kan då även tänka sig att ligga så nära varandra.


Céciles perspektiv...


Katternas perspektiv...


Till slut var det inte bara Cécile som var sömnig!

Tack Mats, Cécile och Fredrik för en trevlig kväll!Postat 2010-10-31 21:28 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag saknar dig Tusse

Nyligen somnade en nära väns bästa vän in. Det är numera tyst och man hör inte längre de små stegen mot parkettgolvet. Tomheten är så märkbar.

Tusse var verkligen tillgiven och riktigt "mammig" till min vän. Ett speciellt och starkt vänskapsband växte sig starkare genom åren. Jag träffar min vän så ofta som tillfälle ges och då träffade jag Tusse också. Jag har på ett annat sätt, etablerat ett förtroende, ömsesidig respekt och vänskapsband.

Jag är glad att jag fick spendera extra mycket egen tid med Tusse då min vän var utomlands två veckor för ett tag sedan. Och jag är även glad över de tolv åren som hon levde och alla kära minnen hon lämnat efter sig.

Jag saknar dig Tusse, tack för den tid och alla busmärken jag fått på händerna och alla gånger jag fick passa dig då din mamma var bortrest.

Jag kommer aldrig att glömma dig!Postat 2010-10-31 12:08 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lite Kodak Tri-X skåpmat från i somras

Satt och kikade lite i mitt bildarkiv och såg opublicerad "skåpmat" från i somras. Utmärkt en sådan här regnig söndag.

Använde Tri-X 400 och fotograferade med en Nikon F5. Bilderna är lite efterredigerade, såsom räta upp horisont, högdageråterställning och beskärning. Håll till godo! :-)


Mannen i vita hängslebyxor var på väg att sätta upp handen och visa att han inte ville bli fotograferad. Tyvärr hann han inte innan bilden blev exponerad.


Inte läge att köra omkring med BP-logotyp den här sommaren.


Jag "slösade" 1,50 kr på Fredrik...


Heeeej Kaj... Haaaaaallåååå Börje... Heeeeeej Kaj... Haaaaaaallååå Börje...


Åh nej, ytterligare 1,50 kr på Fredrik. Kunde jag ha gett till killen med gitarren...

Har låtit framkalla två 36-rullar hittills. Och har en tredje i kameran, med halva rullen kvar drygt. Får ta tag i det igen och använda filmkameran. Riktig härlig känsla och ljud när man fotograferar med den. Synd att det kostar ca 200 kr per rulle, dvs framkallning av negativ och inskanning av dem, samt levereras i högupplösta TIFF-filer på CD.

Ska testa och använda filmkameran då jag fotograferar "studiobilder". Se hur det blir. Rätt skönt att slippa efterarbetet med att göra färgbilder till svartvitt. :-)

Ha en fortsatt trevlig söndag, kära cybervänner!Postat 2010-10-24 18:26 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bilder från 10th Malmö International Exhibition of Photographic Art 2010

Jag, Mats & Fredrik besökte hotell Ibis för att se utställningen med både juryns egna bilder och de bilder de valt ut i den internationella fototävlingen.

Arrangörerna var Fotografiska föreningen i Malmö (FFiM). Konverserade med en trevlig herre vid namn Ronny Jönsson som är med i föreningen. Han var en av dem som satt i juryn. Han berättade om föreningen, hans egna relaterade intressen och om några av hans bilder som visades upp på utställningen.

En bra bild blir ännu bättre när man hör historien bakom bilden och hur den kom till. Mycket intressant. En av Ronnys favoritbilder av hans egna bilder, är en svartvit bild av en kanotpaddlare, tagen uppifrån en bro som gick över kanalen. Bilden togs med en Leica, som tyvärr bara ligger oanvänd numera. Men han ville behålla den, för att ta fram då och då för att minnas känslan.

Vi kikade på tävlingsbilder och juryns bilder. Där fanns många bilder som fångade min uppmärksamhet bland de olika fotografernas alster. Men min favoritfotograf för dagen var fotograf Josef Palfrader från Österrike.

Förutom utställningen så visades bildspel på storduken. Förutom motivkategorier så var bildspelet uppdelat i två delar - färg och svartvit. Totalt var bildspelet ungefär en timme. Dock avbröts det par gånger för bensträckning, förfriskningar, shopping och mingel. Rödvinet i BiB smakade helt ok. :-)

Jag kikade omkring bland alla människor, i jakt efter bekanta ansikten. "Nickhälsade" på Mikael Freij och jag såg även Wolfgang Gerlach, men fick inte tillfälle att gå fram och hälsa. Som jag föreställde mig, så var medelåldern rätt hög överlag på besökarna. Jag brukar skoja och säga att de är fd fågelskådare, som börjat fotografera. Förlåt, men ta det på rätt sätt. Hahaha.

Givetvis var jag och klämde på lite fotoprylar vid Scandinavianphotos bord. Kände på Nikon D300s. Mest nyfiken, då jag tidigare haft föregångaren. Kladda på en kompaktkamera från Nikon. Mm, helt ok. Dock kändes det som att kika genom ett sugrör när man tittade i sökaren. Jag pillade även på lite kamerastativ. Gillar verkligen stativen från Gitzo. Ett exemplar av Manfrotto som jag själv har stod där också. Det var verkligen stor skillnad i vikt. Och då var Gitzo-modellen större i storlek och då också i pris!


Ja Mats, du får sitta på vilken du vill...

Allt som allt, så är jag nöjd med besöket. När allt var över så bjöd de på förtäring som blivit över. Jag, Mats & Fredrik gjorde en insats! :-)

Tack FFiM, Mats och Fredrik för en trevlig dag på hotell Ibis!Postat 2010-10-23 21:51 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

10th Malmö International Exhibition of Photographic Art 2010

Om ca 10,5 timme ska jag och Fredrik möta upp Mats vid hotell Ibis i Malmö. För att se "världsfotografernas" utställning av bilder som någon jury har valt ut.


Arkivbild från en tidigare utställning.

Invigning, prisutdelning, förtäring och prata med Scandinavianphoto:s Malmöpersonal, mm. Jag ska passa på att motionera min analoga systemkamera och exponera resten av bildrutorna i den Tri-X 400 film som sitter i.

  • 11.30 - Öppna dörrar
  • 12.30 - Invigning och prisutdelning
  • 12.45 - Bildspel rullar igång med de bilder juryn valt ut.

Hotell Ibis, Stadiongatan 21, Malmö.

Ser du mig där, kom fram och hälsa! :-)Postat 2010-10-23 01:04 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa