Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Veteranspeedway, "ommöblering" i kameraväskan samt nya mål för nästa år

En härlig blandning, med blogginnehåll som inte är relaterad till bilderna som publiceras i samma inlägg, men det gör väl inget...! :-)


Ordförande i Malmöklubben "Gnistorna" är en av veteranförarna. Han ville ha en overall som stack ut och syntes. Ja, visst syns han!

Off-topic

Jag har funderat på min utveckling inom mitt intresse, dvs fotografering och vilken typ av bilder. Har blickat bakåt och ser att jag skulle vilja sikta in mig (höhöhö) ännu mer på motivkategorier där jag fånga människor eller miljöer/situationer med människor. Jag tänker då på porträtt-, gatu-, reportage- och dokumentärfoto.


Per på sin speedwaycykel och på väg till startlinjen.

Utveckling

Jag vill även utveckla mitt bloggande och dess innehåll, att göra reportage om ämnen som jag vill engagera mig i och tycker är intressant både för mig och eventuellt för er läsare. Människor och djur (främst husdjur) har jag en viss förkärlek till, utöver övriga motiv jag fotograferat. Det är något speciellt med att fånga individer i dess miljö och i situationer. Och även att integrera och ta kontakt med människor och husdjur. Det känns levande och mer nära, på något vis. Ja, det är inte lätt att förklara det såhär rakt upp och ner.


Jag kan tycka att starterna är mer spännande än målgången. Reaktionsförmåga, mod och erfarenhet går helt enkelt först ut över startlinjen och först in över mållinjen.

"Ommöblering"

Eftersom jag inte vunnit månadsklöver på trisslotter eller gift mig rikt, så måste jag sälja av eller byta objektiv för att anpassa mig för framtida fotografering. Ut med 50mm, 60mm makro och även 16-35mm. Jag strävar mot att ha 24-70mm, 85mm och möjligtvis ett 14mm. Jag tror att jag klarar mig med de två första, men en rejäl vidvinkelobjektiv är aldrig fel att ha.


Veteranerna har det fortfarande i sig, fastän några av dem var rätt ringrostig.

"Huset"

Jag strävar även mot att byta upp mitt kamerahus, dvs från D700 med batterigrep, till D3. Mer prestanda och det blir ett mer solid kamerahus med ett helt gjutet stycke. Men här får jag hosta upp slantar emellan så klart. Jag har testat D3-huset ett par gånger. Och det är verkligen märkbar skillnad i prestanda och känsla!


Två entuiastiska och duktiga funktionärer som kör 80cc-klassen. Framtidens 500cc-förare.

Kontinuitet

Jag kommer att fortsätta att arrangera temainriktade fotografträffar och workshop. Det är verkligen skoj och lärorikt att träffa och ha utbyte med andra fotografer. Och jag har några spännande teman inbokat framöver. Närmst i tid, blir det studiofotografering där fotografer får testa att fotografera i studio, med modell som blivit sminkad och stylad av makeupartist. Andra teman som kommer är t ex "En brandmans vardag" och "Människans bäste vän".


Dom må vara veteraner, men absolut något att se upp till.


Väldigt flitiga var de här två funktionärerna. Väldigt trevliga att prata med, var de också.


Väl bevarade och funktionsdugliga, trots en del år på ramen. De lät gamla och rykte och smällde en del, men visst flög de fram på banan.

Ja, det var en del för den här gången! Ursäkta den saliga röran av innehållet. Hoppas du som läser, inte blev förvirrad av icke-relaterad text till bilderna. :-)Postat 2010-09-26 21:53 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Finns ingen gräns för hur grym och ond en människa kan vara...

Såg till min fasa en artikel i KvP:s nätupplaga om en djurplågare, som stängt in en katt i en bur, hällt tändvätska över katten och tänt på.


Min "förstfödde", Tassen...


Min minsting, Vera...

Han/de hade både filmat och fotograferat det hela. Och lagt ut bilder på Facebook, med kommentaren "Det var det roligaste jag någonsin gjort med en tändare".

Jag blir så ledsen och arg, när en människa plågar och ger sig på levande individer, som inte kan göra motstånd eller försvara sig! ;'(Postat 2010-09-23 17:44 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Manuell fokusering - Pyttsan, man behöver ju Stålmannens supersyn ju!

I den gågna helgen fotograferade jag Josefine i Alnarpsparken. Målet var höstporträtt. Men det var väldigt dåligt med höstfärger. Men bilder blir det ju alltid. :-)

Jag provade att exponera några bilder med manuell fokusering. Äsch, det var ju grymt svårt att se när skärpan var som bäst. Speciellt om Josefine inte var nära kameran. Hur bra syn har inte de som fokuserar manuellt hela tiden! Huuuh!

Då känns det lättare att fokusera manuellt med de gamla prismorna, som hade en delad cirkel. Där kan man ju se när halvorna matchar. I min stora, ljusa sökare hade man ju behövt zooma in 100 procent på ögat för att se om skärpan satt som jag ville, medan man fokuserar manuellt. Nä, det var inte alls lika tydligt som t ex vid makrofotografering och 1:1 förhållande. :-)

Önskade att det var solsken då vi fotograferade. Då hade alla färger varit mer mättade och det som var grönt, gult och lite rött, kommit fram bättre. Älskar när bladen blir riktigt vinröda och solen lyser genom dem. Färgexplosion!!

Jag testade även att fejka solljus med blixt och färgfilter. Men efter lite fibblande med inställningar så la jag ner och körde med befintligt ljus. Skulle haft med mig min snoot till blixten. Och även riggat med belysningsstativ, men lat som man är...

Använde mitt 50mm f/1.4 till de flesta bilder. Använde endast befintligt ljus. Behövdes inte någon reflexskärm.

Nä, sluta jiddra och visa lite fler porträttbilder för böveln...


Blev många skrattsalvor mellan och under tagningarna. Hahaha!

Tack Josefine för en kul session. Vi får prova igen om några veckor och hoppas på mer höstväder och solsken! :-)Postat 2010-09-20 20:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Manuell fokusering vid porträttfoto och kort skärpedjup?

Jag har läst om att vissa porträttfotografer fokuserar nästan uteslutet helt manuellt när de fotograferar med kort skärpedjup.


En arkivbild från min första porträttkurs med fotograf Emelie Ohlsson och modellen Evelina.

Har funderat på det här med manuell fokusering sedan jag började att fotografera porträtt. Har en del erfarenhet och vana från makrofotografering, men vet inte riktigt om jag kan dra nytta av de egenskaperna.
 
När det gäller riktigt grunt skärpeplan, så är min erfarenhet, att det ger varierande resultat när jag använder autofokus och manuell fokuspunkt. Oftast siktar jag på ett av ögonen och om skärpeplanet är för grunt och fokuspunkten råkar träffa ögonfransarna, så har jag en exponering med oskarpt öga. Min kameras display visar skärpa hyfsat bra, men inte helt korrekt.
 
Jag vill ha mer kontroll över skärpeplanet. Jag ska börja fokusera manuellt på porträttsessioner framöver och se om det ger jämnare kvalité och känns som ett arbetssätt som fungerar för hur jag fotograferar.
 
Hur är dina erfarenheter med kort skärpedjup och porträttfotografering? Vore intressant att läsa om andras erfarenheter, råd och tips! Tack på för hand.


Postat 2010-09-17 08:44 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En hyllning till speedwayföraren Jonas Nilsson!

Säsongens sista speedwaymatchen som genomfördes på hemmaplan för Malmölaget Gnistorna var speciell på olika sätt.

Gnistorna förlorade en hemmamatch, något som inte har inträffat på väldigt länge. Ett nyförvärv gjorde premiär på hemmaplan. Samtidigt som en av förarna gjorde sin sista match!

Jag har följt Malmölaget i några säsonger på de flesta hemmamatcher. Och bekantat mig med några av förarna. Därbland, Jonas Nilsson, som gett oss många härliga tävlingsminnen och gjort stora insatser med passionerad engagemang för teamet och klubben.

Tog ett urval av bilder från mitt bildarkiv, där Jonas är med på bild och gjorde ett bildspel av det hela.

Hatten av för dig Jonas!


Musik: Motorcycle - "As the rush comes" (Ultra Records/Armada Music)Postat 2010-09-15 17:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa