Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Solnedgångsfotografering, nattamat och fika i goda vänners sällskap

Jag, Mats och Cécile begav oss till utsiktsplatsen vid brofästet till Öresundsbron, för att fånga skymningen. Det är verkligen inte lätt att fotografera den här typen av motiv.


En stund innan solen når horisonten.

Kånkade förutom kamera och olika objektiv, ett stativ, trådutlösare, filter av olika slag och även kamerablixten. Va? Hade jag tänkt försöka upplätta Öresundsbron? Har min hjärna helt lagt av under semestern? Ha ha ha! Nej, det hade jag faktiskt inte tänkt göra! Däremot så tänkte jag använda blixten för att upplätta då jag tog porträtt eller Behind the scene-bilder.

Det var minsann svårt att få till bilder som jag önskade. Har tidigare tagit sådana här bilder och resultatet har nog varit rätt snarlikt. Att få en jämn exponering av himlen och marken och samtidigt få lagom mycket ljus över hela bilden för att återge det avtagande ljuset, var allt annat än lätt.


Förbaskade moln vid horisonten. Kunde åtminstone varit mer utspritt över himlen.

När det mest färgsprakande och fina färgerna syntes, då gick det undan för solen att dyka under horisonten. Och man fick inte många chanser medan man fibbla med filter, kamerainställningar, stativ och timerfunktionen (glömde i all hets att jag hade en trådutlösare).


Tyckte ljuset i bakgrunden och "hårljuset" blev väldigt fint. Upplättningsblixtljuset var helt ok. Har dock justerat det pyttelite i efter hand.


Här kom visst Mats i vägen för min kamera igen... ;-)

Jag experimenterade hastigt mellan att låta kamerablixten mäta automatiskt och att använda manuell inställning av blixteffekt. Av med diffuserkåpan, på med diffuserkåpan. Ja, det blev väldigt blandat resultat. Såhär i efter hand, så kan jag avslöja att det blev rätt många bilder som åkte i papperskorgen.


Här körde jag med TTL-automatik och diffuserkåpa (som jag vänt upp och ner, för att blixten inte ska låsa sig på vidvinkel, och istället zooma i takt med mitt zoomobjektiv). Ser ni Mats bakom stativet och kameran? Jag trodde han hade försvunnit och gömt sig... ;-)


På väg hem från brofästet så svängde vi inom Burger King för lite nattamat. Och efter det så blev det nattfika hemma hos mig. De här gästerna tycker jag om. De hade fika med sig och jag behövde endast stå för koppar, tepåsar och konsumtion. :-) För bilden körde jag on-camera blixt, med bouncerkortet utfällt och blixthuvudet utan diffuserkåpan, rakt upp mot taket. Samt TTL-automatik.


Min tise Tassen var otrogen! Han fick sova i en av de flätade korgarna med fleece-pläd som underlag istället för i sängen hos mig den natten... ;-)

Tack Mats & Cécile för en trevlig kväll!

Ps. Bor du i Malmö eller i närheten och är intresserad av lite udda sportfotografering, se inbjudan.Postat 2010-08-30 17:03 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tassen & Vera - En vänskapshistoria

Mina två älsklingar är verkligen seperata individer, med olik personlighet och ålder. De förgyller och berikar mitt liv, helt klart!


Tassen som är min "förstfödde" är nu ca 9 år. En mer kelen och "pappig" liten vän har jag än så länge inte träffat. Han älskar att kela och tröttnar aldrig på det. Då och då får han sin favoritmat, kokt kyckling. Fast hans akileshäl är nog färska räkor.


Vera som är inne på sitt tredje levnadsår, är en väldigt bestämd och krävande liten dam. Hon är kelen när hon vill och hur länge som hon själv vill. När hon inte får den uppmärksamhet hon förtjänar, så både visar och säger hon till mig. Och hon slutar oftast inte förrän hon får det hon vill.

Gamlingen hade slöat till sig lite, som ensam på täppen. Men då Vera kom in i hans kungarike, så blev han både piggare och alert. Med Veras överskottsenergi, sysselsätter de varandra när jag inte underhåller dem.

Något gemensamt de tycker om är bl a gummisnöret som de båda är förtjusta i att leka med. Och att sova tätt intill mig. Om jag ligger på rygg, så har jag två mjuka, spinnande individ vid varsin armhåla och arm.

Vi har etablerat starka, olika relationsband till varandra.

Här följer en bildserie då Tassen låg och njöt av solen som sken in genom köksfönstret och på köksbordet...

Som tur är, så är det aldrig blodigt allvar när de kivas och brottas. Jag håller uppsikt och säger ifrån om de håller på för mycket med varandra.

Vad vore livet utan de små liven? :-)

Ps. Bor du i Malmö eller i närheten och är intresserad av lite udda sportfotografering, se inbjudan.Postat 2010-08-30 11:33 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Rei assisterar en yrkesfotograf

Jag fick nöjet att assistera porträtt- och bröllopsfotograf Emelie Ohlsson i Pildammsparken, i Malmö.

BTS-fotograf/filmare

Det var skoj och lärorikt, att se hur Emelie agerar och jobbar vid ett fotouppdrag. Jag fick även fotografera och filma Behind the scene, några bilder kan ses här. Och ett filmklipp här.

Observatör

Jag tittade och lyssnade på Emelie, hur hon agerar dels med de som ska avbildas och dels hur hon väljer platser och poser. Hon får sina kunder att slappna av och ha skoj. Hon pratar mycket mellan tagningarna och har en skämtsam och lättsam attityd. Hon bjuder mycket på sig själv och det tar bort kundernas eventuella nervösitet och kan underlätta att vara sig själva.

När hon väljer ut platser att fotografera på, så tittar hon först efter det ljus hon vill använda. T ex jämnt dagsljus eller motljus. Och sedan på den platsen, vilken bakgrund. Men hon gör inte så jämnt, utan ibland tittar hon efter snyggt belyst bakgrund och jobbar med det istället. Väldigt intressant, eftersom jag ibland är rätt enkelriktad i mitt seende i de här situationerna.

Assistent

Reflexskärmen för upplättningsljus behövdes många gånger inte, för ljuset var väldigt bra. Endast vid motljusfotografering, användes den. Och hon kunde hålla den själv medan hon fotograferade. Jag bar reflexskärmarna ett par gånger. Hm, vilken bra assistent jag var då! Ha ha ha!

Kurser

Emelie erbjuder olika kurser, t ex Nybörjarkurs, Porträttkurs, Tredagarskurs samt Ditt val. Du kan se ytterligare information om kurserna här. Jag har vid två olika tillfällen köpt Ditt val-kurs á 2 timmar. Där Emelie och jag hade utformat kursinnehållet efter mitt eget behov och önskemål.Du kan se tidigare blogginlägg om de två tillfällena här och här. Jag ska inom snar framtid välja Ditt val-paketet igen.

Pildammsparken

Innan jag mötte upp Emelie, så gick jag runt en stund i parken och fotograferade. Här följer några bilder...


Den här fågeln, fångade min uppmärksamhet. Har varit i parken mååånga gånger, men aldrig sett den här arten tidigare. Han/hon skämdes nog lite, med tanke på färgen i ansiktet.


Min favorit bland parkfåglar - svanarna!


Jag gillade hur solljuset föll här, på sena eftermiddagen.


Jag hade visserligen en normalzoom på, men var tvungen att backa rejält för att få den här kompositionen. Inväntade på att någon skulle passera framför byggnaden och försöka rama in personen mellan pelarna i mitten.


När fotosessionen var över så hördes helt plötsligt ett märkligt ljud. Lät som någon var dunderförkyld och snöt sig väldigt högt. Men det var varmluftsbrännarna i luftballongen som hördes ovanför oss. :-)

Tack för en trevlig, skoj och lärorik stund i eftermiddagsljuset, Emelie!

Ps. Bor du i Malmö eller i närheten och är intresserad av lite udda sportfotografering, se inbjudan.Postat 2010-08-29 12:08 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Malmöfestivalen - En sådan besvikelse!

Jag och Mats begav oss till Malmöfestivalen som pågår nu i Malmö. Hade det inte varit för möjlighet till fotografi, så hade vi åkt dit helt i onödan.

Malmö stad har spridit ut festivalen på flera olika håll i centrala Malmö. Det som för mig var en folkfest, känns numera som att man besöker det för att i alla fall ha varit där en gång.

Trots nedgång år efter år, så vallfärdar folk till festivalen. Kanske till och med så att det kommer fler icke lokalbor än de som bor i staden. Jag och Mats till och med åt på Burger King, för vi kände inte för att äta av det reducerade antal matkulturer som man tidigare frossade i.

Nä, nu får jag sluta gnälla och visa många bilder. Var beredd på att få skrolla mycket... :-)


Efter att jag frågat om lov att ta en bild och tagit bilden, sa jag "Du ser lite sur ut". Han skyllde på att han koncentrerade sig på jobbet...


Notera damen till höger, som började att vika av då hon såg att jag tog en bild... :-)


Lokal-TV var ute och terroriserade lokalborna...


Påminner om ett hamsterhjul...


Gissa vart alla de här männsikorna vart på väg...


De ropade till mig från en annan perong, att jag skulle fotografera dem... Okidoki!


Mats utmanade sig själv och hade endast en 50mm f/1.2L med sig. En annan hade både vidvinkelzoom och normalzoom med.


Hehehe, kunde inte låta bli... :-)

Tack Mats (och Cécile som var med en stund) för en givande fotorunda på festivalen, trots att vi inte kände festivalandan riktigt.

Ps. Bor du i Malmö eller i närheten och är intresserad av lite udda sportfotografering, se inbjudan.Postat 2010-08-25 23:19 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Blandad kompott från gångna helgen och lite fler analoga bilder

Här kommer fler bilder från förra helgen då jag var i Göteborg. Samt fler framkallad och inskannad film från mina första filmrullar. :-)

Hade ställt in en parfotografering i förmiddags då jag trodde det skulle bli dåligt väder mot kvällen. Nu skiner solen och den blåa himlen är knappt täckt av moln. Så irreterande! Det är så ostadigt väder numera så man får nästan chansa. Grrr.

Nåja, nytt försök på fredag eller i helgen. Jag har förresten bokat in bäste bröllops- och porträttfotograf Emelie Ohlsson till nu på fredag, för en två timmars privatkurs där jag själv anpassar kursinnehållet utifrån eget behov och önskemål. 1-2 ggr per år går jag privatkurs för att utveckla min fotografering. Och tiden där emellan, så experimenterar och testar jag på egen hand. Om allt klaffar, så blir det parfotografering på kursen, annars endast med en modell för porträttfoto. Om jag har tur, så kan jag assistera henne som 1:e reflexskärmhållare till ett fotouppdrag hon ska ha samma dag, efter vår privatkurs. :-)

I morgon ska jag och Mats sticka till Malmöfestivalen och fotografera (och äta/dricka något gott).

Nä, sluta jiddra och visa lite bilder, för sjutton...! :-) Några av bilderna är varianter på tidigare publicerade bilder från tidigare blogginlägg.


Såg den här speglingen då jag stod och fibbla med bildörren. Perspektiv!


Folk som passera tittade konstigt på oss, en fotograf fotograferar en annan fotograf och en tredje fotograf fotograferar dem båda. Hängde du med där? :-)


Görgoa lilla Bosse och hans "mamma". "...Kan jag inte få springa ner och bada?"


Hm, behöver nog rengöra sensorn snart...


Att fotografera människor med vidvinkel är skoj. Gäller att hålla dem i mitten av bilden, men jag gillar inte att ställa personer i mitten av bilden.


Med 16-35mm och småbildssensor, får man med rätt mycket i bild, t.o.m min egen skugga. :-)


Familjen Nilsson försöker att se naturliga ut... ;-)

Såja, det var de digitala bilderna. Nu följer fler analoga bilder. Slit med lupp! :-) Som tidigare nämnt, så är bilderna ej efterredigerade, endast anpassat storleken för webb. Nikon F5 och Tri-X 400-film användes.


"Heeeej Kaj... Heeeej Börje" :-)


Den här bilden tog jag bara för att jag blev så irreterad på hundägarna. De hade noll kontroll på hunden och den sprang flera hundra meter bort, bland folk i stadsparken. Den jaga fåglar och badade hejdlöst. Jag gick fram till ägarna och sa några väl valda ord. Alla hundar måste vara kopplade på allmän plats! Hundägarna såg ut att vara tonåringar och hade ingen uppsyn alls. Hunden lystrade inte till ägarnas rop. Grrr!

Ha en fortsatt trevlig vecka, kära läsare! :-)

Ps. Bor du i Malmö eller i närheten och är intresserad av lite udda sportfotografering, se inbjudan.Postat 2010-08-24 19:44 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa