Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Att vara en förebild och inspiration för de yngre

Nyligen var jag åter på speedwaybanan i Malmö motorstadion då Gnistornas 500cc-lag hade hemmamatch. Det jag inte visste var att det också skulle vara uppvisning av yngsta generationen den här kvällen.


Mats står och gör bildaffär med en representant från en speedwaytidning. Det var han inte beredd på, att få beställningsjobb. Hehe. Och Fredrik stod och...


De minsta kontra de äldsta - 50cc kontra de som kör 500cc.


En av 500cc-förarnas stallplats. Föraren är ute på banan och kör uppvärmningsvarv.


Hemmalagföraren Jonas på väg tillbaka från uppvärmningsvarv.


Föräldrarna hjälper till och gör förarna redo.


Social umgänge mellan de yngsta förarna.


Det var inte bara pojkar, det fanns även en flicka bland förarna. Dock syns det ju inte här...


Mekaniker som håller speedwaycyklarna i rullning.


Gillade de långa skuggorna som bildades i det härliga vädret.


Här var en som gillar att spontant posera framför kameror. Det uppskattades!


Uppvisningsvarv på gång.


Det blev inte tidsrekord på den stora banan, i det här heat:et...


De små kommer att göra stor skillnad när de växer upp...


Inget publikrekord, men där var gott om folk som följde båda lagen.


Efter en väldigt jämn match och med liten poängskillnad inför sista heat:et, lyckades hemmalaget knipa vinsten. Grattis Gnistorna!

Tack Mats, Fredrik och Gnistorna för en härlig kväll!

Pssst! Bor du inom eller i närheten av Malmö? Se inbjudan till workshop med temat "naturfoto".Postat 2010-07-29 21:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Walk the walk, talk the talk... And take pictures!

I helgen deltog jag i den tredje upplagan av Scott Kelby Worldwide Photowalk som ägde rum  i Pildammsparken, Malmö. Ca 35 stycken motivhungriga deltagare samlades.


Ett glatt gäng fotograferade i ett hyfsat jämnt dagsljus. Amy är fjärde personen från vänster, på huk. Foto: Mats Jönsson

Fotovandringen anordnades och leddes av Amy Archer. Som jag fick nöjet att träffa för första gången. Jag blev glad över att vi slapp regn. Dock tyckte jag det var trist dagsljus för den här typ av motiv. Men jag hade väldigt skoj ändå och fick träffa många nya och trevliga människor!

Jag reste lätt och tog endast med kamerahus med monterat 24-70mm objektiv. När jag gör något sådant här så gillar jag att vara så rörlig som möjligt, samt slippa kånka på extra utrustning. Visst, ibland har jag ångrat det, men den här gången gick det bra och jag klarade mig väl med normalzoomen.

De jag känner sedan tidigare är Mats, Cécile och Martin. Rätt kul att Mats fick på kort varsel ställa upp som gruppfotograf. Det hade han inte räknat med. Hahaha. Vid samlingen så dök det upp en reporter och en pressfotograf från någon tidning och ville följa fotovandringen och möjligen skriva om händelsen. Himla skoj!


Mats förbereder för gruppfotot och pressfotografen tog ett par bilder på honom under tiden.


Martin och jag muppar oss... Hahaha!

Amy hade ordnat ett paketpris för "matlådan" som erbjöds från restaurangen. Jag tyckte det var värt de hundra kronorna, men tyvärr ingick inte bord och stol i det priset. Märkligt att restaurangen inte ordnat sittplatser. Men det var rätt trevligt att sitta på terrasen utmed dammen. Lite mysigt sådär mot skymningen. Fast jag fick träsmak där bak efter ett tag. Hahaha.


Kolbrödet som är helt svart smakade väldigt gott och påminner om surdegsbröd och hade någon torkad frukt inuti. Tvårättersmiddag i låda samt någon saft som jag inte kunde urskilja vad det smakade. Gaffeln i silverfärgad plast överraskade. Liksom avsaknad av en kniv.

Restaurangen anordnade även en fototävling där bilden ska användas för företagets marknadsföring på hemsida och i trycksaker. Vinnarbidraget får en femrätters middag för två personer, ca värde 2500 kr. Jag hade det här i åtanke och tog några bilder för det ändamålet - att vinna och bli proppmätt i gott sällskap! :-)

Trots att vi var ett gediget gäng så spreds alla ut över parken och det var endast vid samling och återsamlingen som man kunde bekanta sig med deltagarna. Jag ville ju både fotografera så mycket som möjligt och bekanta mig med alla. Men det gick inte så bra. Man fick välja. Många bilder eller vara social. Där finns säkert de som klarar det här bättre men jag tappar "ögat" om jag ska föra konversation samtidigt. Ja, simultanförmågan i det här fallet är inte så bra. :-)

Avslutar med sista bilden som togs innan det var dags att bege sig hemåt. Bilden återger typ halva känslan av det jag kände när jag såg det utan kamerans sökare.

Ett stort tack till Amy och alla deltagare för en mycket trevlig och givande fotovandring! Hoppas vi ses på fältet snart igen.

Pssst! Bor du inom eller i närheten av Malmö? Se inbjudan till workshop med temat "naturfoto".Postat 2010-07-25 11:33 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Rei kombinerar gammal och ny teknik

Sålde av min telezoom och telekonverter i förmån för en normalzoom. Det blev en dyr "hyllvärmare" och då tog jag beslut att omvandla det till något jag kommer att använda mer frekvent.


Nikon F5 och Nikkor 24-70mm f/2.8G

För mig så lär normalzoom funka för natur-, detalj-, gatu-, produkt-, porträtt- och viss sportfoto. Väldigt mångsidigt med tanke på att omfånget är från lätt vidvinkel till lätt tele.

Det kändes lite trist att göra mig av med 70-200mm och 1,7-konverter, men man är ju inte Pojken med guldbyxorna och jag fick prioritera!

Ska testa objektivet i fält, på morgondagens Scott Kelby Worldwide Photowalk. Utmärkt tillfälle. Jag kommer antingen att köra både digitalt och analogt eller enbart digitalt. Har lite beslutsångest. Gillar inte kånka runt på för mycket utrustning vid sådana här tillfällen. Kanske borde man anlita en fotograf-caddy? "...Caddy, ge mig Alu-glugg nr 16-35mm, eller nej, vänta, ge mig Alu-glugg nr 50mm". :-)

Det ska bli spännande och skoj att träffa så många fotografer på en och samma gång som på morgondagens fotovandring i Malmö. 40 st! Phew!

Nu ska jag avnjuta resten av fredagen och glädjas åt att det är återigen helg! Ha en skön och givande helg, FS-folket!

Pssst! Bor du inom eller i närheten av Malmö? Se inbjudan till workshop med temat "naturfoto".Postat 2010-07-23 19:28 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rei kommer att delta i Scott Kelby:s Worldwide Photowalk i Malmö

Den 24 juli kommer den 3:e upplagan av den årliga fotovandringen i Malmö att äga rum. Jag deltar för första gången och ser fram emot att träffa alla deltagare med gemensamt intresse.

Initiativtagare är fotografen Scott Kelby och medarrangörer anordnar de här fotovandringarna i flera länder och städer. Max 50 deltagare per fotovandring och det är ingen avgift för att delta. Ett trevligt tillfälle att träffa andra fotografer i sitt eget område.

Vilda fåglar
Bild från mitt första år som amatörfotograf, taget i just Pildammsparken.

Två timmars fotorunda i Pildammsparken i Malmö. Med start kl. 19.00. Den här parken har jag tränat att fånga flygande fåglar och övat på panoreringsteknik.

Vilda djur
Övar panoreringsteknik, tajming och rörelseoskärpa för "fartbilder".

Efter fotovandringen så kan de som vill, äta/fika gemensamt på restaurang Bloom in the Park, där arrangörerna bl a har ordnat "nice price"-erbjudande till alla deltagare. I skrivande stund är där 10 lediga platser, så varför inte anmäl ditt deltagande! :-)

Läs mer om fotovandringen i Malmö.

Hoppas vi ses! :-)

Pssst! Bor du inom eller i närheten av Malmö? Se inbjudan till workshop med temat "naturfoto".Postat 2010-07-18 19:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jag har lite dille på gräs- och växtstrån...

När det är solsken, svag bris och jag har kameran med mig, så måste jag bara fotografera gräs- och växtstrån. Oftast blir strån bäst i motljus eller sidoljus.

Har underexponerat i efterhand...

Tidigare under lördagen så var jag och Fredrik i Helsingborg och även över på en runda i Helsingör. Jag tyckte det var perfekt väder för att ströva omkring. Skifta mellan mulet och soligt, men inte klarblå himmel. Lagom varmt och fläkta skönt.

För första gången fotograferade jag analogt och med film ute i "fält". Fick möjlighet att testa senaste tillökningen, en Nikon F5 och jag använde Kodak Tri-X 400 film. Det blev ca 46 st exponeringar totalt över ca 6 timmars fotorunda. Man valde sina motiv med eftertanke och la ner några sekunder mer förarbete med kompositon.

Ska inom kort skicka iväg två rullar för framkallning av negativ film. Funderar på att skanna in dem själv med en flatbäddsskanner. Det var inte billigt att låta labbet framkalla och skanna in två rullar film. Kollade på Crimson.se som har bra kvalité och service.

När jag höll på med första rullen film, så kom jag på mig själv att hela tiden titta på baksidan av kamerahuset, där en display sitter på min digitala dito. Hahaha. En vanesak, helt klart. Men mina första intryck och känslor över att fotografera med kameran var bara positivt och spännande.

Något som skiljer sig också, är att jag måste nu invänta digitaliserad film för att kunna blogga om dagsturen. Hahaha. Kommer att ge mer feedback om fotorundan och upplevelser av min analoga premiär. :-)

Trevlig helg, FS-medlemmar!

Pssst! Bor du inom eller i närheten av Malmö? Se inbjudan till workshop med temat "naturfoto".Postat 2010-07-18 01:15 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa