Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Säsongsstart och hemmamatch för speedwayklubben MK Tändstiftet i Malmö

Då var det dags för ny speedwaysäsong och jag, Mats och Fredrik var givetvis på plats för att bevaka matchen. Malmölaget mötte Nässjö.


Malmölaget, med ny lagledare längst till vänster.


Inför säsongsstarten har det byggts upp ett nytt stall som är rymligare.


Vart tog Jonas vägen?


Om man inte hör något, så får man använda teckenspråk.


Förberedelser och finjusteringar görs.


När man inte kör eller har lagmöte, så meckar man med cyklarna.


De här killarna kan verkligen sina grejor.


En av de yngre...


...Får råd av en äldre!


Kom igen nu grabbar, kör så det ryker!


Inför heatstart... Filmat med min iPhone.


Lite ljud och rörelse för känslan... Filmat med min iPhone.


Veteranerna tittar stolt på den yngre generationen.


Malmöklubbens ordförande som avnjuter en baguette och samspråkar med en pressfotograf från Skånska Dagbladet.


Så här går det när man råkar komma åt avtryckaren oavsiktligen.


Prisutdelningen och exponerade fotografer. Filmat med min iPhone.


Avslutar med en egobild och jag in action med iPhone. Notera reflexvästen jag fick låna. "One-size fit". Tss... Foto: Mats Jönsson

Tack Gnistorna, Mats och Fredrik, för en rolig och givande match!Postat 2010-04-29 21:10 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Rei tar steget mot uppdragsfotografering

I år har jag börjat att fotografera på uppdrag. Skillnaden från det jag har gjort innan är att det är mer specifikt och ibland för flera olika ändamål.

Jo, Time For Prints-sessioner har ju sitt/sina ändamål, t ex erfarenhet och förbättra portfolio. TFP-bilder används ju i marknadsföring av de som medverkat eller är på bilden. Men jag känner att det är mer på allvar (misstolka mig inte, TFP-sessioner tar jag också på allvar) med uppdragsfotografering, fastän det är i princip för liknande ändamål. T ex profilbilder till olika kontaktytor på internet, porträttbild till CV eller till olika trycksaker.

Jag känner i princip samma sak som när jag började fotografera, dvs att jag gör det här för min egen skull och nöje. Har ingen strävan att försörja mig på det eller ha det som ett yrke. Det tycker jag tar bort en del frihet och valmöjligheter. För att återgå till skillnaden mellan TFP-sessioner och fotouppdrag, så är det mer på allvar som sagt och det är då man ska leverera och inte misslyckas.

Jag har en lång bit kvar och ser många TFP-utbyten framför mig. Men att göra enklare uppdrag sporrar mig och sätter verkligen teorin och praktiken på prov.

Här kommer några porträtt på vackra Louice som jag fotograferade senast. Använde telezoom, en extern blixt med diffuserkåpan på och sköt blixten igenom ett vitt transparent paraply, som stod på ett belysningsstativ. Om ni undrar varför jag lät diffuserkåpan sitta på blixthuvudet, så ville jag softa ljuset ännu mer.

Jag är väldigt nöjd med resultatet. Vad tycker du?Postat 2010-04-27 19:53 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Rei jagar ekorrar med telezoomen

Tidigt i morse besökte jag Alnarpsparken för att försöka fånga ekorrar på bild för första gången. Jag finner dem oerhört söta och fina. Älskar deras brandröda nyanser i pälsen.


En välhängd kille med telekonverter och telezoom begav sig av i ottan! Fotot taget med iPhone.

Dock var de inte så lätt att fånga på bild. Jag hade turen att få syn på fyra olika ekorrar inom en timme ungefär. Och jag hittade ett bra område med 4-5 stycken träd som låg inom en liten radie.

De har rätt dåligt bordsskick. De smaskar högljutt och slänger skal här och där. Men de är så söta ändå. Och de gör urgulliga läten.

De är väldigt duktiga på klättra i träden och ta sig från träd till träd. Som mest följde jag en ekorre mellan 3-4 träd. Ibland trodde jag att de skulle ramla ner när de småsprang på väldigt smala grenar. Och ibland var de tvungna att hoppa. Phew!

Nämen det där är ju ingen ekorre. Jag trodde först det var en liten hund som sprang okopplad. Insåg rätt snabbt att det var en hare. Oj, så stor den var. Tyvärr reagerade jag försent och fick bilden då den hunnit springa förbi mig.

När jag följde en annan ekorre i sökaren i ett annat träd så hörde jag helt plötsligt ett tjattrande läte. Och när jag tittar mot trädstammen som var närmst mig, så sitter där en annan ekorre och stirrar på mig. Jag blev helt paff att den var så nära. Men försökte backa en bit för att jag var för nära för objektivets närgräns. Han/hon var väldigt nyfiken och inte så skygg.

Ja, det var en givande och trevlig fotopromenad på morgonkvisten. Ska dit igen snart och försöka få bättre skärpa och om jag har tur, bättre kompositioner. De är ju inte särskilt mottagliga för poseringsförfrågningar.Postat 2010-04-25 14:46 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Rei besöker kusten för naturfotografering

I helgen begav jag och Fredrik till kustlinjen mellan Rydebäck och Glumslöv i Skåne. Förra gången avbröt vi fotorundan pga dåligt väder, men den här gången fick vi uppehållsväder.

Såhär i efterhand tror jag att vi hade nästan det bästa vädret för naturfoto, dvs kontrastrika moln och delvis genombrytande solsken. Medan klarblå himmel och strålande sol hade varit mindre varierande och möjligen för hårt ljus. Jag var väldigt nöjd med vädret, fastän jag var lite skeptisk mot den mulnande morgonen vi begav oss i.

Jag använde uteslutande mitt 50mm f/1.4G och hade inga andra objektiv med mig. Dock önskade jag i efterhand att jag hade haft min telezoom med mig för vissa motiv som dök upp, eller snarare flög förbi oss. :-)

Jag hade en digital kompaktkamera med mig för första gången på en fotorunda. Den använde jag till att dokumentera bitar av vår utflykt. Kameran var inställd på Auto-läget. Så det var "bara" att komponera och trycka av.


Frukost på tåget. Tonfisk- och äggmacka. Det var i alla fall nyttigt bröd...


Kul att vi är välkomna på det här stället.


Ungefär efter halva rundan så var vi rejält hungriga och då var det dags att hitta lä vid en bunker och sätta fart på engångsgrillen.


Tjocka grillkorvar, extra stora korvbröd, ketschup, senap och rostad lök. Mums!


Vad gör man medan maten håller på att bli klar... Produktfotografering i naturen!


Kompaktaren satte visst inte fokus där jag ville... Förresten, den var ju inställd på Auto-läget. Hur kunde den då förstå att jag ville ha fokus på den halvuppätna korvgrejen?


Avslutar med en bild på en trött och frispråkig naturfotograf inför resan hem.Postat 2010-04-18 18:53 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mamma får en ny digital kompaktkamera

Införskaffade nyligen en ny kompaktkamera till mamma. En Canon Powershot SX120 IS. Hon ville byta upp sig mot en nyare modell. Tidigare hade hon en Canon Powershot A570 IS.

Jag fick då hennes gamla kompaktkamera. Och har härmed bjudit in en vampyr i mitt eget hem. Hahaha.

Jag berättade hur allt fungerade och hur hon skulle göra, samtidigt som jag dokumenterade när mamma bekanta sig med nya kameran idag och jag använde då A570:an. Bilderna är direkt ur kameran. Och kameran var inställd på Auto-läget. Helt ok bilder för att vara en "point-and-shot"-kamera.


Titta, klämma, trycka...


Anteckna med egna ord, rita av symboler och placering av olika knappar...


Trycka och ställa in, upprepa, trycka och ställa in...


Anteckna, skissa, anteckna, skissa...


Men mamma, den fungerar nästan likadant som din förra... - Ja, men knapparna sitter inte exakt på samma ställe som min förra!


Ta en testbild, ta fram den i display, bläddra bland bilder, radera utvalda bilder... Varsegod, upprepa!


Anteckna mera...


Zooma in, zooma ut, zooma in, zooma ut...


Vi upprepa de väsentliga handhavandet flertal gånger och hon gick igenom sina anteckningar så att det var enhetligt.


Medan mamma testade på egen hand, så lekte jag med röret i en hushållsrulle. :-)

Grattis mamma, nu har du en bättre kompaktkamera, med bl a "ansiktsigenkänning" och andra "nymodigheter".Postat 2010-04-16 20:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa