Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Rei leker med 60mm makro, vissna rosor, randiga kuddar och vattensprutan

Var lite sugen på att fotografera något med makroobjektivet ikväll. Hade ett par vissna rosor som jag egentligen skulle fotografera när de var nyköpta.

Jag skulle fotografera rosorna samma dag som jag köpte dem, men när jag väl kom hem så orkade jag inte. Så de stod och vissnade. Och nu ikväll när jag var sugen, så är de inte så fräscha och fina. Men jag körde på ändå.

Som ljussättning använde jag en extern blixt, som jag sköt igenom ett vitt transparent paraply på ett belysningsstativ. Ljuskällan stod ca 45 grader vänster om kameran.

Bilderna är beskurna och jag har ökat färgmättnaden lite grann. That's it. :-)


Testade att ha paraplyet i jämnhöjd och från sidan.


Tyckte sidoljuset var lite tråkigt och höjde stativet och sköt snett neråt istället. Tyckte den svarta bakgrunden var också lite tråkig, så jag slängde in par randiga kuddar i bakgrunden.


Testade sedan att kombinera svart och de randiga kuddarna i bakgrunden samt ändra om kompositionen av rosorna.


Sista bilden tog jag till vattensprutan och skvätte ner rosen lite.

Ja, nu fick jag fotograferat lite på kvällskvisten, så jag är nöjd för idag. Hahaha.Postat 2010-03-31 21:25 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Workshop: Porträttfotografering och ljussättning

I helgen samlades tre fotografer och tre modeller hemma hos mig för att träna på porträtt och ljussättning. Det blev en givande och trevlig workshop med många bilder totalt.


Började med lite fika. Stämningen var lättsam och glatt. Cécile hade bakat kladdkaka och äpplepaj. Kladdkakan gick rätt snabbt åt. Den var sååå god!

Vi blev totalt 7 stycken personer. Dock var det planerat att bli 11 stycken, men några fick förhinder. Tur i oturen på sätt och vis. Det var rätt trångt att vistas allihop i vardagsrummet och samtidigt fotografera. Speciellt om man ville sätta upp studiokit.


Jennie löste trängseln i vardagsrummet med att använda köket.

Jag kikade hastigt på en del bilder som Jennie hade tagit. Och hon har ett "öga" för komposition och känsla i bilden. Väldigt lovande fotograf.


Här testas olika vinklar och komposition. Jennie gillade inte mina panelgardiner och tyckte de gjorde sig bättre på köksbordet. ;)

Helt plötsligt hör jag en fråga ropas från köket. "Har du någon rå lök hemma?" Huh? Vad ska de nu hitta på?? Hahaha. Det visade sig att Jennie ville ha riktiga tårar och rinnande mascara, så de hacka lite lök som modellen fick hålla under ögonen en stund. Kreativiteten var på hög nivå! :)


Isabell och Mats in action. Den här gången fick alla ljussätta som de kände för.

Jag ljussatte lite med fönsterljus först och sedan gick över på konstgjort ljus.


Testade att beskära riktigt tajt.


Lät det bli mer skuggor den här gången.


Fina blå ögon har Isabell.


Lite spooky känsla, tycker jag.


En annorlunda beskärning.


Josefine in action.


Bad Josefine att se ondskefull ut.


Hon skulle testa och göra ett skrämmande ljud för att få rätt ansiktsuttryck, men hon är en alldeles för snäll tjej och vi skrattade mest i våra försök.


Hon blir bättre för varje gång jag fotograferar henne. Kul att se!


Elin in action.


Fönsterljus är så fint, tycker jag.


Elin har en härlig hårfärg.


Testade lite olika kompositioner.


Sjalen togs in i bild.


Lite senare så bestämde vi oss för att ha lite mer attityd i bilderna.


Are you talking to me?


Sist testade jag en närbild på ögat med makroobjektiv.


Det blev fika en andra omgång när de flesta hade lämnat workshopen. Då var det dags för den smarriga smul- och äpplepajen som duktige Cécile har bakat. Observera den externa blixten till kompaktkameran på en Gorillapod. Coolt, tyckte jag. Visste inte om att det fanns extern blixt till kompaktkameror.

Ett stort tack till alla som deltog i helgens övningar. Det var väldigt skoj och givande. Jag ser fram emot nästa workshop.Postat 2010-03-30 06:29 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rei besöker Spel & Sci-Fi mässan i Malmö

För tredje året i rad besöker jag mässan med min goda vän Liza från Kristianstad. Där var betydligt större besöksantal i år.


Liza...

Förutom att där var mycket saker att titta på, som var till försäljning, så var där dock inte många utklädd personal eller besökare som förra året. Det var synd. För jag ville liksom förra året, fotografera dem i sina kostymer som de replikerat.

Jag och Liza hade det trevligt och vi gick flera varv i mässhallen. För det var så pass mycket folk så att man trängdes lite grann. Det var svårt att få en överblick av alla försäljnings- och utställningsmontrar.

Vid kändisbordet, satt bl a Robert Englund från t ex Freddy Kruger och V-filmen. Han var dragplåstret. Fick tyvärr inte in någon bild på Robert. Liza köpte ett signerat fotografi och vi frågade om hon kunde posera ihop med honom medan jag tog en bild. Men hans manager nekade oss det här. Synd!

Andra kändisar som Michael Biehn (Terminatior, Avgrunden), Andrew Sachs (Manuel i Pang i bygget), Jeremy Bulloch (Boba Fett i Starwars) fanns på plats. Där var någon till, som jag inte minns namnet på.

Blev inte mycket fotografering i år mest pga för mycket folk men även inte lika mycket motiv som fångade min uppmärksamhet. Ville inte fotografera likadana figurer som förra året.


Liza och hennes bror Niclas försökte lösa en klurig frågeformulär i Star Trek-montern.


"Manuel" t.v ifrån serien Pang i bygget.


"Boba Fett" ifrån Starwars.


"Demetri" ifrån Twilight Saga.


För att vara en vampyr, så var han rätt duktig på att kasta upp popcorn i luften och fånga dem i munnen.


Söta "Gizmo" ifrån Gremlins.


Originalrekvisita från gamla serien "V". Det ska visst komma ut någon ny uppdaterad serie baserat på den första versionen inom kort.


En vakt ifrån serien "V" poserar ihop med Liza.


Inte många utklädda besökare, men den här tjejen fångade min uppmärksamhet. Hon gestaltar en figur från "Witched" tror jag det var.


Liza ställde upp och lät sig fångas i sann Starwars-anda.


Starwars-roboten var i fullstorlek och byggd av Lego-bitar, som man i en tävling kunde få gissa hur många bitar det var totalt. Den är ej ihålig, så jag gissar på typ 30.000 legobitar.


Populärt inslag var vid montern där personer kunde bli fotograferade ihop med olika karaktärer från Starwars.

Hepp, that is folks! Blev inte många eller särskilda bilder från mässan, men några blev det i alla fall. Hoppas där är mer motiv som sticker ut och som jag inte sett tidigare i nästa års upplaga av Spel & Sci-Fi mässa.

Tack Liza för en trevlig och kul dag!Postat 2010-03-27 19:42 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rei testar 60mm macro i Botaniska trädgården

Idag var det årets hittills bästa vårväder ute. Passa på att testa Nikons 60mm f/2.8G makroobjektiv på lite vårtecken som hunnit ta sig ur marken.


Justin in action.

Jag beställde ett likadant objektiv för några dagar sedan och mitt exemplar anlände idag, men jag hann inte hämta det och åka tillbaka för att fotografera efter jobb. Dock hade jag turen att en arbetskollega hade varit och köpt ett likadant igår. Och han erbjöd mig att få testa det tills i morgon. Det var hemskt generöst med tanke på att han själv bara hade hunnit ta testbilder och inte fälttestat det än.

Hade drygt 1,5 tim på mig innan solen började gå ner. Så jag blev glad över att få testa det här objektivet innan jag ens hade fått hem det. Hahaha. Efter dagens fotorunda, så verkar objektivet leverera väldigt bra bilder och har väldigt bra prestanda. Väldigt lovande, må jag säga!


Trädgården kryllade av studenter som passade på att njuta av vårdagen. De pluggade, spelade kubb, kastade freesbee eller bara låg på filtar. Jag däremot låg på en svart sopsäck och plåtade makro. Hahaha.


Besökarna var i alla generationer.

Resultat

Alla bilder är ytterst lite redigerade. Dvs möjligen lite justering av exponering samt lite beskuren.


Hjälpte ljuset lite med en extern blixt höger om kameran.


Hjälpte ljuset lite med en extern blixt höger om kameran.


Hjälpte ljuset lite med en extern blixt höger om kameran.


Hjälpte ljuset lite med en extern blixt höger om kameran.

Tack Justin för sällskapet idag. Det var kul och givande.Postat 2010-03-25 19:22 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Vårtecken i Alnarpsparken

Idag fångade jag vårtecken på bild för första gången i år. Jag och Fredrik promenerade bort till Alnarpsparken och det blev en och annan bild.

Härligt att våren äntligen är här! :-)Postat 2010-03-21 20:04 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa