Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Smakprov från helgens ljussättningsövningar

Har en hel hög färdigredigerade bilder från helgens ljussättningsövning med fönsterljus hemma hos mig. Men jag inväntar lite bildmaterial från de andra fotograferna som även deltog, innan jag tutar ut bilderna.

Jag som alltid är otålig får nu snällt vänta in. Men ett litet smakprov på systrarna Linda & Sandra som en teaser, är väl inte dumt!


Fr. v: Sandra, Linda, Linda och Sandra!

Håll utkik efter nästa blogginlägg! :-)Postat 2010-02-28 15:39 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Från helkroppsbild till närbildsporträtt

Vid senaste studiosession så fotograferade jag endast helkropps- och halvkroppsbilder. Och i efter hand så ville jag ha porträtt som var mer i närbild. Testade att beskära kraftigt och sedan leka loss lite i PS Elements.

...Eller att säga att det är "närbild" och "kraftigt beskuren" är kanske att ta i, men relativt kraftig beskärning och lite närbild är det ju. Ni ska inte tro på allt som skriva... Hahaha! ;-)

Väldigt skoj och otroligt vad man kan göra i efterhand med digitala bilder. Lite klicka här, lite dra där och knappa in värden och vips - en helt annan bild än vad det var från början!

Nästa blogginlägg kommer att handla om porträttfotografering med fönsterljussättning, en liten workshop jag ska ha hemma hos mig i helgen. Vi blir fyra fotografer och två modeller. Ska se om jag kan få snylta någon bild från varje fotograf, så att ni kan se deras "tolkning" av motiven.

...Fredagsmyyyyyyyyys! :-)Postat 2010-02-26 06:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sofie - Modell, kläddesigner och sömmerska

Jag hade nöjet att fotografera i studio igen. Och samarbeta med den vackra modellen Sofie och duktiga makeupartisten Linda, förra helgen.

Sofie, från Modellbilder.se har designat och sytt klänningarna själv. Och jag ville prova på att fotografera produktbilder slash fashionbilder. Som en bonus hade Sofie ordnat så att Linda från Facebylinda.se fixade hår och makeup.

Det var både kul och lärorikt att genomföra den här sessionen. Jag blev överlag väldigt nöjd, dock fanns där par saker jag ska förbättra nästa gång jag får ett liknande tillfälle. Valde att fotografera två typer av bilder - halvkropps- och helkroppsbilder.

Nästa gång ska jag ställa in fokuspunkten så att jag fokuserar, fokuslåser och komponerar om bilden. Jag flyttade fokuspunkten manuellt över sökarbilden i kameran. Dilemmat var att jag kunde inte flytta fokuspunkten så långt upp, att jag fick den där jag ville ha den (t ex vid helkroppsbilderna). Utan jag satte fokus i närheten av var jag ville ha den och jag tänkte att med den höga f-tal så bör t ex ögonen bli så skarp som jag ville. Men så var inte fallet, tyvärr.

Använde en 50mm f/1.4 objektiv till alla bilder. Ljussättningen bestod av en studioblixt med en gigantisk skärm (kanske 2m i diameter) med reflekterande insida vänster om modellen, som agerade som huvudljuskälla. En helkroppsreflexskärm på motsatt sida. Och två studioblixtar med paraply (reflekterande insida) som lyste upp bakgrunden.

Jag valde även att ställa in ljussättningen en gång och köra den ljussättningen rakt igenom hela sessionen. Här fick jag lära mig att jag måste ha full koll på hur ljuset hamnar på modellen i de olika poseringarna som gjordes.

Phew! Det var en del bilder...

Ett stort tack till Sofie och Linda!

Kommande helg samlas ett gäng fotografer och modeller hemma hos mig för att testa porträttfotografering med fönsterljus. Det ska bli kul! :-)Postat 2010-02-24 06:21 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotoutrustningstips för porträttfotografer

Välj bort bilder pga att du inte gillar dem, inte för att de är oskarpa. Stockfotografen Yuri Arcurs tipsar om en smidig kombination av enbensstativ, kulled och en specialskena för att fotografera liggande eller stående format.

Givetvis bidrar modellen också till knivskarpa bilder. Dvs, vet modellen hur man "fryser" posen tills denne hör att bilden är tagen och sedan bytar pose, så underlättar detta för fotografen och för slutresultatet.

Jag har inte testat denna konstruktion själv, men tycker det ser praktiskt och smidigt ut. Dessutom avlastar man armar och axlar från tyngden av kamerautrustningen.

Jag har testat att använda trebensstativ vid t ex studiofotografering. Det känns lite klumpigt med ett trebensstativ när man ska justera eller förflytta sig i olika vinklar och avstånd.

Vad tycker du som fotograferar porträtt ofta/mycket - verkar detta något för dig?

Tyck till på smak eller erfarenhet. :-)Postat 2010-02-20 18:31 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Slaget i Malmö: HK Malmö vs. Lugi HF

Den 13 februari var det handbollsfest på Malmö Arena. FS-Martin hade ordnat ackreditering så att jag kunde fotografera bl a elitmatcherna. Till elitseriematchen HK Malmö vs. Lugi HF, var publikantalet ca 8.100 personer.


Det ser ut som de har repeterat innan...

Inför denna match, hade jag tidigare under dagen plåtat två knattematcher och halva elitmatchen Ystad IF vs. H43. Det var verkligen tur att man fick tillgång till VIP-båset som agerade som ett pressrum. Där kunde man vila lite och ta del av allt smarrigt som dukats upp (och som fylldes på under dagen).


Röken efter Malmölagets entré med strålkastare och fyrverkeri, fick lägga sig lite innan matchen kunde börja.

Det var som att styrketräna, att handhålla mitt kamerahus med batterigrepp och mitt 70-200mm f/2.8, under flera matcher. Fick lite mjölksyra i armarna inför sista matchen. Hade dock mitt enbensstativ med mig, men jag kände mig låst när jag hade det monterat, när jag snabbt skulle hänga med den som hade bollen.


Lugis tränare peppar sina spelare innan matchen sätter igång.

Ljuset i arenan var det bästa jag sett hittills, dock användes högre ISO-tal rätt flitigt för att få kortare slutartid. Oerfaren som jag var, visste jag inte riktigt vilken slutartid som var lämplig för handboll. 1/500 sek och med högst ISO 1600 kändes rätt. Vågade inte köra 1/1000 sek och högst ISO 3200.


Malmöförsvaret jobbade på bra.


Där är riktigt bra tryck i skotten.


Skotten kom även in från sidorna.


Ca 8.100 besökare, inte långt ifrån nuvarande publikrekordet.


Sådant hårt och tufft spel, råkar man skada sig ibland.


Undra varför visselpiporna har olika färg - låter de olika?


Lugiförsvaret är bra de med.


Lugi börjar tappa...


Dessa spelare flyger nästan från linjen, mot målet...


Ajajaj...


Två minuter?


En snygg fint...


Nu börjar grimaser och gestikuleringen...


Inte lätt att flyga med farthinder i vägen...


Klagomål till domaren...


Även spelarna tjafsar med domaren...


Herre Jesus...


Yeeeah!


Är man med i leken, får man leken tåla...


Malmös målvakt var väldigt duktig, men var inte helt tät i buren...


Är du både blind och döv, domaren!


Var det inte handboll, de skulle spela?


27:e målet för Malmö...


Eftersom jag inte är yrkesfotograf, så kan jag vara partisk - Heja Malmö!

Tack Martin för en supertrevlig heldag på Malmö Arena och för att du ordnade så att jag kunde hänga med och fotografera!

Mer motiv till folket! :-)Postat 2010-02-14 22:17 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa