Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Rei bjuder hem vänner för att testa blixtfotografering och studiokit

FS-medlemmen Martin ville ha lite porträttbilder så jag passade på att testa lite olika ljussättningar med externa blixtar och belysningsset.

Igår hade jag trevligt besök av fyra goda vänner varav tre är Canon-användare (man väljer sina vänner väl...). Det blev en hel del blixtar och pip i mitt vardagsrum som fick agera "hemmastudio". Samt överflödigt med fika, skratt och pryl/tekniksnack.

Jag hade förutom två externa blixtar, även ett set med belysningsstativ, paraplyer och blixthållare. Samt reflexskärmar. Använde mitt 70-200mm f/2.8.

Nedan är två varianter av de porträttbilder som togs på Martin.


En blixt (huvudljuskällan) höger om kameran, sköts igenom paraply. En blixt (upplättning) med diffuser som stod på golvet rakt framför modellen, samt en reflexskärm höger om modellens ansikte.


Blixtljus igenom transparent paraply som stod rakt till höger om modellen, i ansiktshöjd.


Här gick jag loss lite i PS Elements...

Tack Martin, Mats, Cécile och Anna för en trevlig kväll.

Mer motiv till folket! :-)Postat 2010-01-31 22:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

30 Januari 1975 - 35 år senare...

Hepp, då fyller jag 35 år idag. Wohooo! Känns bra och dagen kommer att bjuda på mycket skoj!

Idag väntas lite gäster. Har bjudit hem några vänner. Inte för att fira min födelsedag, utan för att testa lite studiogrejor och fotografera lite porträttbilder. Två av dem är fotografer och har inte testat studiofotografering så mycket, så det är ett ypperligt tillfälle att samlas, ha skoj och fotografera.

Två Canon-fotografer i mitt hem. Snacka om att svära i kyrkan. Ha ha ha! ;-) Mitt vardagsrum ska agera hemstudio och det blir till att flytta lite soffor och grejor. Men det ska nog bli bra. Fotoresultat kommer att kunna ses i nästa blogginlägg.

Nä, nu får jag ta och städa, plocka undan, förbereda fika, ladda batterier, damma av optik och borsta mina tisar så att de inte fäller ner alla gäster.

Hoppas ni läsare får en kul och givande lördag. Dags att bjuda på sig själv...


Såhär går det när man tar med 2000-tals saker som kan anses som häxkonst... Foto: Mats Jönsson.

Mer motiv till folket! :-)Postat 2010-01-30 11:26 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Aha! Nu fattar jag varför det kallas för "Time For Print"

Idag när jag läste boken "Digitalfotografi" del 1 och 2, av Scott Kelby, gick det upp ett lågenergiljus för mig. Har tidigare undrat varför det kallades för "Time For Print" (TFP).

Innan tyckte jag att det var en märklig benämning på det icke ekonomiska utbytet mellan fotograf och modell. Eller makeup-artist, stylist etc för fotografisessioner. När jag tog reda på vad konceptet gick ut på, så kunde jag inte sluta tänka på just "Time For Print" - "Tid för utskrift" - Trodde jag först.

Men idag läste jag såsom Scott Kelby kallar det för i sin bok - "Time For Prints" - "Tid mot utskrifter". Då blev allt så knivskarpt, så att jag trodde att benen var låsta och att klarheten kom till hjärnan utan att skaka, tack vare jag använt en nervtrådutlösare.

Det vill säga att alla parter bidrar med sin tid för fotografier (t ex för att stärka respektives portfolio).

Ahaaaa!

Har varit dålig på att fotografera sista tiden. Men här kommer lite bilder från ikväll. På mina kära inneboende, små vänner...


Tassen håller koll var Vera är någonstans...


Vera ogillar blixtljuset och söker skugga under soffan...


Den yngre generationen testar gränsen mot den äldre generationen...


Platssättning...


Duell - vem vänder bort blicken först...


Man kan sitta upp och stirra också...


Dags att vila efter dagens utmaningar...


Den äldre generationen vakar medan den yngre sover tryggt...

Mer motiv till folket! :-)Postat 2010-01-28 21:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Rei testar Dropbox - Slipp att använda extern lagringsmedia för att ta med filer

Dropbox ger mig möjlighet att lagra filer på många platser på samma gång. Och även dela ut filer om jag så önskar. Kan fungera som backuplösning också.


Applikationen skapar huvudmappen i din hemkatalog. Fungerar och är kompatibelt med de vanligaste operativsystemen på datorer och mobiltelefoner.

Fick en inbjudan till en väldigt smidig applikation av en god vän. En applikation som dels är för internetanslutna enheter och dels är en webbapplikation.


Skapa fotoalbums som går att dela ut.

Det hela går ut på att man installerar applikationen på enheter som har internetanslutning, t ex stationär dator, bärbar dator och mobiltelefonen. När jag sparar filer i mappen, så synkroniseras alla enheter om de är anslutna till internet.


Eller publika mappar för vänner.

Inom huvudmappen finns en publik folder, där jag kan dela ut filer, t ex dokument, musik, film, foton eller andra typer av filer. Dock kan jag bara dela ut filer seperat, ej hela mappar. Förutom fotoalbum.


Åtkomst via webben ifall man inte är hemma. Man kan tillföra filer via webben också. Och det synkar över alla anslutna enheter.

Denna applikation och tjänst är gratis, dock har man "endast" 2GB utrymme att använda på gratiskontot. Väldigt smidigt och räcker långt för hantering av flesta situationer. Om man vill ha mer utrymme, får man betala för det utökade utrymmet.

Jag behöver numera inte använda portabel extern media när jag ska ta med filer till någon (förutsatt att de har internetanslutning).

En parantes - när jag behöver supporta mammas dator, t ex installera ett program, kan jag fjärrstyra hennes dator och plocka upp programvaran i den Dropbox-mapp jag installerat på hennes dator, kopiera över och installera. Inte för att jag undviker henne och ogillar att besöka henne, utan för att spara tid i vissa lägen eller om jag inte hinner köra hem till henne.

Mer motiv till folket! :-)Postat 2010-01-23 15:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rei testar Adobe DNG-converter för råfiler

Testade gratisprogrammet Adobe DNG-konverteraren på några NEF-filer idag. Det verkar väldigt smidigt i kombination med Camera RAW och Photoshop Elements.

Testade att konvertera Nikons råfilsformat (NEF) till Adobes råfilsformat (DNG). Rätt påpasslig förkortning Adobe har använt, "Digital Negative" - DNG.

Sedan öppna DNG-filer i Camera RAW, gjorde lite justeringar och sedan öppna upp dem i PS Elements. Och spara dem i Photoshops arbetsformat, PSD, för ytterligare redigering.

Jag jämförde filstorleken på en av råfilerna. Och originalfilen (NEF) var lite större än den som var konverterad till DNG-formatet. Dessutom om jag gör justeringar i filen via Camera RAW, så läggs en XMP-fil sidan om originalfilen, medan om jag gör justeringar i DNG-filen via CR, så skapas ingen extra fil. I båda fallen sparas ändringar, men utan att påverka råfilen.

Det var smidigt att Adobe DNG-konverteringsprogrammet hanterar hela foldrar, även med underfoldrar. Men det blir ett digert arbete att sitta och konvertera tidigare arkiverade NEF-filer. Man har ju hunnit och spara en hel del bilder.

Ja, såhär kan jag nog tänka mig att arbeta framöver. Måste börja och säkerhetskopiera mitt bildarkiv även på DVD-skivor. Som det är nu, har jag kopior dels på intern hårddisk och dels på extern hårddisk. Men två platser hyfsat säkert, men tre platser är ju ännu bättre. Tänkte jag kunde förvara tredje backupkopian på annan geografisk plats.

Oj, nu gled jag in på ett sidospår här... Dags och sätta avslutningssignaturen...

Mer motiv till folket! :-)Postat 2010-01-22 23:22 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa