Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

TFP-session med ny modell och ett par hjälpande händer

I helgen mötte jag upp modellen Sofie för vår första Time For Print-session ute i Västra hamnen i Malmö. Förutom att Sofie var ny för mig, så hade jag för första gången två par händer som kunde assistera mig.


Mats dokumenterade min session och Sofie:s syster assisterade med reflexskärmen. Foto: Mats Jönsson.


Jag testade att använda olika bakgrunder. Foto: Mats Jönsson.


Ibland var det riktigt svårt att förstärka ljuset på vissa platser. Foto: Mats Jönsson.


Med jämna mellanrum, fick Sofie se hur det såg ut. Här kunde hon se sig själv och vi kunde justera resultatet om det behövdes. Foto: Mats Jönsson.


Storasyster passade på att ta lite bilder när tillfälle fanns. Foto: Mats Jönsson.


Man får ta till vad som finns, när man vill komma upp i världen. Foto: Mats Jönsson.


Här går jag in och justerar Sofies händer. Använde begrepp som "...den ser ut som en död sill". Foto: Mats Jönsson.


Sofie fick gå på en av Malmös längsta catwalk. Foto: Mats Jönsson.

Trots att Sofie är oerfaren, så var hon väldigt lätt att jobba med. Kändes avslappnat och vi hade skoj! Det är i vårt fall det viktigaste, enligt mig själv. Givetvis vill vi uppnå bra resultat. Det är nu som man kan göra fel, testa, experimentera och vara mindre seriös.

Avslutningsvis vill jag tacka Sofie, Jennie och Mats för en trevlig och givande session!

Tut i rutan! :-)Postat 2009-11-30 22:44 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I brist på nytagna fotografier...

Satt och tittade lite i mitt bildarkiv. Trodde jag hade redigerat och publicerat det mesta. Men efter en stund så hittade jag några som jag inte publicerat tidigare.

Måste medge att dessa spontana fotoutflykter inte sker nu när vädret är så trist. Då jag har tid, så regnade det oftast. Eller så hade jag ingen direkt lust. Det är tur att man då och då har TFP-sessioner, så att man har ett mål att motivera sig med.

I morgon är det porträttsession inbokat, så jag hoppas verkligen att vädret inte är så pass dåligt, att jag måste skjuta upp det. För jag har redan skjutit upp på det en gång från förra helgen. Hoppas, hoppas, hoppas! :-)


Vad gör man inte för att skärma bort ljuset när man ska ta en tupplur?


Lättroad liten tise, min lilla Vera.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-11-28 22:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Senhöstinspirerad TFP-session i stadsparken

I lördags mötte jag upp modellen Marie från Modellbilder.se för vår första Time For Print session, i Pildammsparken i Malmö.

Det var en av de bättre höstdagar på länge och solen sken så härligt. Vi ville få fram en härlig höstkänsla till våra porträtt. Dock var vi lite sent ute och alla löven har i princip fallit till marken. Solen stod lågt och det var enligt mig spännande ljusförhållande att utnyttja.

Jag använde min 50mm f/1.4 och vit/silver reflexskärm, 77cm. Provade först med en dito 110cm, men det var svårt att kontrollera skärmen med en hand och samtidigt plåta med andra handen, pga blåsten.

Tack Marie, för en trevlig och kul session!

Tut i rutan! .-)Postat 2009-11-24 06:18 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rei ska på ny privatkurs i porträttfotografering

Jag har bokat in en ny privatkurs med supercharmiga och duktige fotograf Emelie Ohlsson. Vid kommande tillfälle, har det gått ca ett halvår sedan första privatkursen. Nu har jag praktiserat det en hel del på egen hand. Och det är dags att ta det ett steg längre.

Emelie håller ollika typer av kurser, i grupp eller privatlektioner. Skräddarsytt eller standardpaket. Kolla gärna in hennes fotoblogg. Eller företagshemsidan som är angett på presentkortet på bilden.

Två timmar är väldigt givande. Dels hinner man i lugn och ro gå igenom väldigt mycket, både praktiskt och teoretiskt. Det bästa av allt, man får utöva det man lärt sig på plats. En modell är med på kursen och man får testa allt praktiskt, samt få feedback direkt. Grymt bra koncept!

Jag hade inte utövat porträttfotografering särskilt mycket innan min första privatlektion med Emelie. Men det var startskottet för min porträttfotografering. Och du kan se vad jag åstadkom under de två timmar jag var med Emelie, i ett tidigare blogginlägg.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-11-15 22:15 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vi saknar dig, pappa!

Det har snart gått sex år sedan du gick bort. Jag håller fortfarande vid mitt löfte, att ta hand om mamma. Du är saknad, älskad och har stark närvaro i våra minnen.

Vi pratar ofta om dig och skrattar åt alla härliga minnen. Jag ser på mamma att hon mår bra och är stark och livsglad. Vi hoppas att du har det bra, där du är. Jag kan gissa att Lisa är så glad att ha dig vid sin sida. Hon har väntat länge på oss.

Bilden med både min mamma och pappa, blev taget samma år som han gick bort. Det var sista fotot med dem båda på. De två passfotona la jag till som en extra grej.

Ett gammalt familjeporträtt, där vår fina familjehund Lisa var med på bild. Idag är det ca 24 år sedan hon somnade in. Tänker på henne ofta fortfarande. I princip varje gång jag ser detta porträtt eller när jag ser schäferhundar i stan, som liknar henne.

Detta fotot togs idag, på Fars dag. Och vi vill hälsa till dig pappa, ifall du hör våra tankar, att vi mår bra och att vi älskar dig!

Tut i rutan! :-)Postat 2009-11-08 21:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa