Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Två fotografer och en modell - Vad praktiskt!

Nyligen dela jag session med en annan fotograf. Det var en trevlig och kul upplevelse. Framför allt var det en win-win situation för alla parter.

Vi turades om att assistera varandra. Bland annat med att sköta reflexskärmen och vid ett tillfälle mota bort alla närgångna och nyfiken publik (skämtar).

Men det var väldigt fördelaktigt för alla parter. Modellen fick två uppsättningar modellbilder med olika tolkningar. Och vi fotografer fick de bilder som önskades (förhoppningsvis).

Vi höll sessionen dels utomhus och sedan inomhus när ljuset avtog. Jag körde mestadelen med mitt 50mm f/1.4. Men vid enstaka bilder användes mitt 17-55mm f/2.8. Samt när vi var inomhus så använde jag även on-camera blixt som jag slog i tak eller vägg.

(Klickbara bilder för större variant)


Isabell J - Sweden Models


Isabell J - Sweden Models


Isabell J - Sweden Models


Isabell J - Sweden Models


Isabell J - Sweden Models


Isabell J - Sweden Models


Isabell J - Sweden Models


Isabell J - Sweden Models

Hepp, det var några av dem. Hoppas ni gillar dem, det gjorde jag!

En parantes, jag måste berömma FS-crew för bildfunktionen. Mycket bättre och utmärkt att man kan enkelt länka till större variant.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-10-30 19:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Noise Ninja - Som vatten för en Alvedon-brustablett

Köpte nyligen brusreduceringsprogrammet Noise Ninja som ett plug-in till Photoshop Elements. Och har nu gjort ett litet icke-validerat test. :-)

Noise Ninja kan köpas som Standard- eller Pro-version och finns dels som insticksprogram till olika bildredigeringsprogram och dels som ett fristående program.

(Klickbara bilder för större variant)

Tut i rutan! :-)Postat 2009-10-28 20:36 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Isabell J + Lensbaby + PS Elements = Sant

Testade några exponeringar med min nya Lensbaby Composer vid en porträttsession. Fick inte till skärpan i "sweetspot:en", men försökte vara kreativ med bilden i PS Elements.

(Klickabara bilder för en lite större variant)


"Vad sjutton glor ni på..." Isabell J - Sweden Models

"...Vafasen, vill ni ha smörj, eller..." Isabell J - Sweden Models

Det kommer vanliga bilder från sessionen i ett senare blogginlägg. I morgon ska jag testa och plåta samma modell då hon visar upp höstkollektion på en catwalk. Ska bli kul.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-10-28 17:28 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rei testar budgetvarianten av ett Tilt-n-Shift-objektiv

Tog med kamerahuset och efter jobb hämta jag upp en Lensbaby Composer. Ojoj, vilka kreativa gatufoton och porträtt man kan få till med en sådan här... När man behärskar tekniken, det vill säga! Haha!

De säger att senaste modellen är mycket enklare att hantera. Phew, undra då hur komplicerat det var med föregångarna. Men jag kom snabbt igång. Packa upp, montera, lägga in önskad bländarring (hann testa f/2.8 och f/4).

Körde i manuellt läge. Ska testa att köra på bländarprioritet nästa gång. Ljusmätningen funka inte så bra. Fick överexponera annars blev de mörka om jag skulle följa ljusmätaren.

Har för mig att på föregångarna fick man skruva i ett par gängade skruvar för att pressa linsen för fokusering (är ej säker på faktan här... haha). Men på den senaste så vrider man bara på en fokusring på själva objektivet, som på traditionella objektiv.

Dessa bländarringar var i någon mjukmetall och fanns från f/2.8 - f/22. Och det medföljde en praktisk behållare samt en pinne med magnet ute i spetsen, så att man lätt kunde "fiska" upp bländarringen från objektivet.

Det s k "sweetspot" var otroligt litet vid största bländaröppning. Så efter ett tag så gick jag upp till f/4. Men det var fortfarande litet cirkelformat område med skärpa. Men det var mer övning med att "tilta" och "shifta" objektivet för att förflytta "sweetspot:en" dit man ville.

Det blev inte många bilder. Jag var trött och hungrig, men några testbilder blev det givetvis! :-)

Tut i rutan! :-)Postat 2009-10-20 19:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Oplanerad, handhållen kvällsfotografering

Då jag och en fotokompis var i Lund så passade vi på att fotografera även när det började skymma mot kvällen. Jag hade inte stativet med eftersom jag inte planerat för detta. Men hade mitt ljusstarkaste objektiv med mig, så det fick duga.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-10-16 23:30 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa