Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

"Fartväg" eller som det kallas på engelska - Speedway

Igår var jag och Fredrik på Malmö motorstadion igen, för att plåta speedway. Ett bra tillfälle att träna fotografering och kamerateknik. Samt träffa alla de trevliga människorna där.

Denna omgång bestämde jag mig för att hålla mig utanför banan och plåta miljön och det som händer utanför banan under pågående tävling. Där fanns en hel del att fotografera. Ska minsann hålla till där ute nästa gång igen, som blir kommande onsdag.

I vanlig ordning så fibblar jag med kamerainställningar och hade problem med alltifrån exponering till skärpa. Körde med fokus och ljusmätning över hela ytan. Hade varit bättre att variera centrum- och spotmätning samt manuellt flytta omkring fokuspunkten. Men jag kände att ibland hinner man inte flytta omkring på en punkt. Ögonblicket kan ju passera väldigt snabbt. Nackdelen är om där kommer något i vägen i förgrunden, då får jag ju inte fokus på huvudmotivet. Ja, det är inte lätt det här'a... :-)

Orkade inte göra någon större redigering av bilderna. Hade ju kunnat bl a bättre på de underexponerade bilderna, men nu tutar jag upp dem såsom de är för tillfället. Hehe.


Var det ditåt banan låg?


En Whooper meal med extra allt, samt plusmeny, tack...


Ja, mamma, jag lovar att inte smutsa ner mig...


Va sjutton, du kom inte förbi mig på banan, då kommer du inte förbi mig på vägen ut heller...


Man behövde tvätta håret när man kom hem... Vänta lite nu, jag har ju knappt något hår ju...


The vattenkillen...


Nej, nej, jag lovar, jag fotograferar inte dig ju...


Undra var pappa blir av med mitt åk?


Råkade på andra fotografer på plats. Det visade sig att Fredrik är också medlem här på FS. Och kände igen mig härifrån. Coolt!


Bra med solen i ryggen, men en nackdel om ens egen skugga kommer med på bild.


Var stod du då du tappade kontaktlinsen?


Stopp, vänta, jag hade ju inte hunnit dra åt muttern tillräckligt...

Tut i rutan! :-)Postat 2009-07-30 11:14 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gatufoto i Lund, men inte så mycket av Lund

Idag blev det gatufotografering i Lund. Mötte upp Fredrik, Ali och Justin vid avtalad samlingsplats. Jag och Fredrik var hungriga och Ali tipsa om ett hamburgerställe precis intill centralstationen i Lund. Minns inte vad stället hette, men de hemlagade hamburgarna var riktigt goda.

Medan vi gick runt i centrala Lund, så spejade jag efter motiv som fånga min uppmärksamhet eller folk som stack ut ur mängden. Men så blev det inte. Så det blev mer bilder på vår lilla fotogrupp än på allt annat däromkring. Men det är ju typ gatufoto i alla fall. Haha.


Justin, Ali och Fredrik spexar för kameran. Notera tjejen bakom Ali. Nästa bildsekvens jag tog, så tittar hon åt det håll som Ali pekar och undrar vad är det som är så intressant. Haha.


Det som ser ut som ofärdigt väggrenovering fångade min uppmärksamhet.


Justin kände igen tjejen till vänster som går mot gruppen och han visade första bilden i efterhand där hon ser arg ut och undra vad sjutton tar han foto på henne för. Till slut kände tjejen igen honom.


Domkyrkan i Lund. Ja, en välfotograferat motiv som jag också fick offra lite minne för.


Vi kollade lite av de gamla smågatorna. Detta är en av de äldsta gatorna i Lund.


Tidigare har jag aldrig fotograferat en rulltrappa. Såja, då var det avbockat i listan.


Ett skott från höften, lite diskret medan jag gick uppför trappan.


Jag misstolka denna skylt och trodde där stod "Träd" istället för "Tråd". Kollade efter träd i närheten. Och fann skylten lustig och tog en bild på den. Nu i efterhand ser jag vad där står. Haha.


Tjejen uppe på grejen fångade min uppmärksamhet. Mamma och pappa nere till vänster tog foton på henne. Bra att fotografen har solen i ryggen.


Ännu en snapshot på gänget.


Ännu ett höftskott medan jag gick.

Ja, det blev några rutor i alla fall. Bildkvalitén var inget vidare men det beror på mig själv som inte ställde in kameran ordentligt inför varje tagning.

Tack Fredrik, Ali och Justin för en trevlig eftermiddag!

Tut i rutan! :-)Postat 2009-07-28 21:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Interaktion med allmänhet i stan och storstadspågen i djungeln

Förvånadsvärt många ställer upp på bild när jag stoppar dem på stan. När jag är ute och gatufotograferar så håller jag utkik efter personer som sticker ut från mängden.

Det är ett ypperligt tillfälle att dela ut sitt visitkort med kontaktuppgifter samt webbadress till portfolio och fotoblogg. Inte för att jag strävar efter att bli yrkesfotograf, men det skadar inte att göra sitt namn och alster känt för omvärlden. :-)


Jag brukar förklara först att jag övar på att fotografera människor i allmänhet. Och om bilden blir bra, hamnar den i min portfolio samt fotoblogg. Foto: Fredrik Persson


Resultatet...

Det är inte ofta man ser sig själv på foto eftersom man är på andra sidan av kameran. Då är det bra att man är två eller fler fotografer. Då finns risken att man fastnar på bild och kan se sig själv i ett annat perspektiv.


Fotografers motsvarighet till Rambo i djungeln. ;-) Foto: Fredrik Persson

Tut i rutan! :-)Postat 2009-07-28 08:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Två har nu blivit tre

Nu känns min uppsättning hyfsat komplett. I alla fall för mina användningsområden, dvs porträtt, makro och gatufoto. Var förbi lokala fotobutiken och hämta upp den tredje gluggen.

Kan ni gissa vad min uppsättning består av, utifrån motivgrupperna som jag nämnt ovan, utan att kolla min "kameraväska" här på FS?

Ledtråd: Två fasta och en zoom med beteckningen "G" i produktnamnet. :-)


Eftersom jag nu endast äger tre gluggar, så var jag tvungen att stoppa ena objektivpåsen med plast. Ni ser säkert vilken av dem. Hehe.

I morgon kommer jag och Fredrik att vara i centrala Lund för gatufotografering. De som är i området är välkomna att haka på. Vi ska träffas vid 16-tiden. SMS:a eller ring mig på 0704-711122.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-07-27 22:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En natur/makrofotograf-wannabe:s heldag i naturen

Igår var jag och Fredrik på återbesök i Skäralid:s nationalpark. Jag hade införskaffat lite friluftsgrejor som skulle underlätta min vistelse i naturen. Samt har jag fått krypa till korset och skaffa ett förbaskat stativ. Precis som om man behöver mer vikt att kånka på.

Jag fick testa makrofotografering på stativ i en miljö som var minst sagt, ojämn terräng. Oj, vad det tar tid att ställa in Treben för önskad komposition av motivet. Fälla ut, fälla in, fälla ut lite, fälla in lite, vinkla ut benet, vinkla in benet, fälla ut lite mer, fälla in lite mer. Sedan skulle man ju försöka använda kameran som satt monterad upp-och-ner på stativpinnen. Vinkla och vrida kamerahuset på kulleden. Live-view var lite till hjälp med komp:et men jag kunde inte se fokus/skärpa, så jag fick gå över till vanligt och kika i sökaren och fokusera manuellt.

Visst man (läs jag) arbetade mer med bilden, men resultatet blev inte så bra som det borde blivit ur all den ansträngning. Det positiva i detta är att jag fick mindre bilder att sålla och slänga. Haha. Nåja, nu var detta första gången. Men jag minns hur smidigt och enkelt det var att plåta makro handhållet, även om resultatet variera, så gick det snabbt att komponera, fokusera och släppa lös ett batteri av bildrutor.

Jag hade införskaffat ett par rejäla vandrarskor och det behövdes verkligen för det var blött, lerigt, ojämnt och halt. Nackdelen var att det var första gången jag använde de nyköpta skorna och visst fick jag skoskav efter halva dagen. Efter ett tag så kändes smärtan i varje steg jag tog och till slut gick jag och halta. Men som tur var så var jag klok nog att ta med ett par sandaler som jag tänkte byta till när vi närma oss utgångspunkten för där var det plankor att gå på i vandringsleden.

Vi hade mer upphåll denna rundan, dock fick vi ta till paraply en gång inne i parken och en gång då vi stod och vänta på bussen hem. Sistnämnda, då bröt det ut ett rejält störtregn med åska och blixt. Så det var i grevens tid att vi pallra oss hem då.

Allt som allt, så var jag nöjd med denna turen också. Vi hade skoj, trevligt och fick plåtat och njuta av naturen. Dock insåg vi båda att en fotograf-caddy som bar på utrustning hade varit ett trevligt inslag i denna vandringstur. ;-)

Nä, sluta jiddra och visa lite bilder för tusan...


Fredrik in action.


Fyllde vattenflaskor med kall och god källvatten.


Fredrik vid källan. En typisk turistbild. Haha.


Har du tappat linslocket, Fredrik?


Efter incidenten med engångsgrillen så tog Fredrik med stormkök denna gång. Hehe.


Mumsig, stark korv- och kycklinggryta.


Ris på väg och bli klar.


Tja, vad gör man medan man väntar på maten ska bli klar...


Efter maten är det gött med liten tupplur.


Utländska scouter meckar med en jättebrasa.


Scouterna bjöd på sin lägereld ifall andra behövde grilla något.


De hade nog inte räknat med att den stora brasan var svår att släcka då de skulle vidare.


Ja, jag och mina sniglar. Men denna såg skum ut tyckte jag.

Jag vill starkt påpeka att jag trots naturupplevelser fortfarande tycker naturfotografering är lite tråkigt. Haha.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-07-26 10:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa