Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Låt inte din dator köra med dig...

Dagens Projekt 365-bild. Fick idén på vägen hem från jobb. Låt inte din dator ta över dig! ;)

Tut i rutan! :-)Postat 2009-04-27 22:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fråga, eventuellt fotografera och dela ut nytryckta visitkort

Denna helg har varit unik när det gäller min fotografering. Har börjat att fråga först och fotografera sedan om det är ok. Detta har jag inte gjort tidigare. Men nu hade jag ytterligare anledning, dvs jag har skaffat egna visitkort som jag kan dela ut och eventuellt skicka lite foton till dem jag fångat på bild.

Rätt kul, dels blir det annorlunda fotografi och dels så får man kontakt med den/de personer man avbildar. Ny erfarenhet och många km av promenad upp och nerför gågatan i Malmö. :)

Här kommer lite gott och blandat från de närmsta dagarna...

Tut i rutan! :-)Postat 2009-04-26 18:28 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nu har jag klantat mig - förlorat flera tusen RAW-filer

Ja, nu har jag lärt mig en väldigt nyttig läxa angående vikten av att se till att man har bra backuplösning för sina bildfiler. Men även att se till att arbetsflödet/hanteringen av filer är optimalt. Och jag som då och då förespråkar smarta backuplösningar och smidiga arbetsflöden till bekanta, borde veta bättre. 


Välkommen till First Line Support, du pratar med Rei. Vad kan jag stå till tjänst med?

Då jag bytte från stationär Mac till bärbar dito, så ändrade jag min föregående backuplösning och även hanteringen av mina råfiler. Tidigare hade jag både livrem och hängslen, så att säga. Sådant här händer inte mig, bara många andra...

Men nu fick jag så att jag teg! Nyligen insåg jag att jag saknar ca 3000 bildfiler i RAW-format på min externa hårddisk. För att frigöra utrymme på laptopen, så radera jag råfilerna efter hand som hårddisken fylldes upp.

Dum som jag var, så passa jag på att använda ett annat backupprogram och tydligen så missförstod jag funktioner/inställningar och i efterhand så insåg jag att de filer jag trodde var kopierade, inte var det. Har än så länge inte exakt förklaring till vad som hänt och hur det gått till. Men borta är de!

Nu inom det närmsta ser jag över "resterna" av det jag har kvar och ska planera om hantering och spåna på ett bra backuplösning utifrån förutsättningarna. Tidigare hade jag fler lagringsplatser och lagringsutrymme. Nu har jag bara laptopens interna hårddisk och en mindre extern hårddisk. Ska se mig för efter en större extern hårddisk, gärna en med dubbla hårddiskar med speglingsfunktion (RAID-1).

En parantes, fotot i början av inlägget är från då jag testade att ta självporträtt med hjälp av kamerans timer och ett stativ. Har inte testat detta tidigare. Himla skoj. Det ska jag göra fler gånger. Känner att den gamla linslusen börjar komma fram igen. Hehe.

Jag lever inte som jag lär, men jag lär medan jag lever!

Trevlig fotohelg!Postat 2009-04-24 14:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

För första gången, upprörde jag en person som jag tog foto på

Ja, jag har tänkt det tidigare, när ska någon komma fram och bli upprörd av att jag avbildar dem. Idag skedde det för första gången. Där kommer säkert fler tillfällen framöver. Men jag var i alla fall ärlig då mannen på lådcykeln frågade om jag tog foto på dem. Jag sa som det var, jag övar på fotografering av rörliga motiv. Och att jag var en hobbyfotograf.

Blev inte många rutor idag. Det regnade då jag stack från jobb, så jag åkte hem istället. Men några exponeringar blev det trots allt.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-04-22 19:13 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En pratstund med någon okänd kompenserade för bristen av motiv

Tog en promenad på gågatan i centrala Malmö för att testa en idé jag fick igår. Att försöka få gatufoton med rörelseoskärpa av intressanta människor som går. Men det var svårare än jag föreställde mig. Dels stack inte många ut i mängden och sedan var det inte lika mycket folk som jag hoppades.

Men... Bristen på roliga motiv kompenserades då jag stanna vid en gatuförsäljare som sålde oljemålningar som studenter hade replikerat eller skapat själva. Linda, som hon heter, var riktigt trevlig och lätt att prata med. Det kändes kul och jag glömde snabbt bort hur besviken jag var över de få motiven jag fångat. Så det gjorde inget att min idé inte blev lyckad eller att jag fångat många intressanta motiv.

En parantes till föregående blogginlägg om att jag tar för många exponeringar per motiv förbättrades drastiskt idag. Då jag endast tog en exponering per variant och vinkel. Det var himla skönt, speciellt när bilder skulle sållas i datorn. Haha.

Tut i rutan! :-)Postat 2009-04-21 19:38 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa