Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Idag blir det mindre yada-yada och mer klick-klick

Idag orkar jag inte gaffla om fotografering, så jag låter bilderna plus bildtext tala i dagens blogginlägg. Nja, detta uttalande är ju sanning med modifikation, ifall man ser till bildtexterna. Men övrigt flum-flum som annars knackas ner, skippar jag som sagt idag. Hehe.


Indy Jr & Sr wannabe's på Malmö mässan i helgen.


Predator-mask i glasmonter. Färgfilter i Adobe LR användes.


Även en mekanisk ting behöver ömhet.


En engagerad besökare på Sci-Fi mässan.


Klädesdesigner hittade material i garaget.


En väns bror muckade med några Stormtroopers.


Skådespelaren som agera som C3P0 i Starwars-filmerna. Vävtejpen användes när frågorna blev för många.


Liza köpte signerat foto och fick även posera ihop med karaktären Teal'C från Stargate.


Två charmiga och engagerade töser från Danmark.


Min pappa är till salu, till rimligt pris.


Väldigt realistiska masker. Man måste nästan känna på materialet för att inse att det är fake.


Här behövs en kombinerad flour- och oljebaserad medel användas.


Ännu en engagerad besökare. Gäller inte att bli varm och svettig med tanke på teatersminket.


En gullig liten Trekkie-tös posera glatt och hälsa i riktigt Star Trek-anda.


En Borg som gör Star Trek-quiz. Lite fuskigt, tycker jag.


Min personliga favorit då jag var tre äpplen hög.


Nej, hon var inte en besökare, utan anställd personal. Dock lika engagerad.

Tut i rutan för denna gång! :)Postat 2009-03-31 18:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fototräffen 29 mars 2009 i Malmö

Söndagen den 29 mars träffades ett gäng fotointresserade på Sci-Fi, Spel och Film mässan i Malmö. En nätt liten grupp blev vi. Dock splittrades gruppen upp när respektive fick syn på något kul att fotografera. Men man träffa på varann hela tiden eftersom det var inom en lokal.


Nikon-Andrew körde vidvinkel på Canon-Ali:s 5D Mark II och ville också komma med på gruppfotot. Foto: Ali Jehad

Vädret var en av de bästa hittills i år. Och så skulle vi vara inomhus. Haha. Men där fanns en skatepark precis utanför mässan och även Turning Torso-byggnaden ifall man även ville vara ute och fotografera senare på dagen. Och det blev så när vi hade fått nog av Sci-Fi, Spel och Film.


Canon-Ali testade en lånad fisheye på sin 5D Mark II. Foto: Ali Jehad

Jag hade ju tjuvstartat och var på mässan dagen innan fototräffen med vänner. Fotona från lördagen finns bland mina albums här på FS. Och på lördagen var där betydligt mer roliga och olika motiv att spara ner på minneskortet än dagen efter. Men några rutor blev det säkert för alla, denna soliga söndag.


Nikon-Andrew kollar sina exponeringar. Jag tror min kamera är en del av handen. Pentax-Joost drömmer om den perfekta bilden. Foto: Ali Jehad

På lördagen körde jag med ljusstarka objektiv och i befintligt ljus. På fototräffen tänkte jag testa att använda blixt. Men jag insåg redan efter par rutor att där fanns alldeles för mycket reflekterande material i de flesta motiven, så jag återgick till att plåta i befintligt ljus. Brusigare, men bättre än inget alls.


Canon-Mats: Hm, vad tryckte jag nu på för något...?

På mässan gick där runt personer som hade klätt ut sig i de olika figurerna från respektive Sci-Fi filmer. De ställde gärna upp och posera för alla som ville fotografera eller bli fotograferade med dem. Där fanns även ett ställe i lokalen för fotosessioner där besökarna kunde posera ihop med olika karaktärer från filmerna och bli fotograferade av någon fotokunnig person. Tror de tog 50 kr för ett foto och pengarna gick till Barncancerfonden.


Klassiska Rubik's kuben. Några sådana har man ju slitit ut.

När något speciellt hände på mässan, t ex då alla karaktärer gick runt i ett slags tåg, så såg man hur folk med kameror rusade för att fånga processen på bild. Jag var en av dem. Det var en mildrare grad av "mediagropen" när folk trängdes för att få en bra bild. Flera gånger blev jag knuffad eller påbackad av folk runt om kring mig. Kan föreställa mig hur det är i professionella sammanhang. Huuuh!


Canon-Ali testar en fisheye och blir häpen av hur det "svänger" på en fullformatare.

I år fanns där ovanligt många fotografer på mässan. Det krylla av kompakter, långzoomar och systemkameror. Ja, inte för att förglömma alla mobilkameror som jag såg viftas. Tänk så många kronor de missar tack vare de tillåter fotografering på mässan. Men å andra sidan så tycker jag det är himla schysst att tillåta det.


Canon-Cécile passade på att ta ett gruppfoto.

Jag märkte hur orutinerad jag är när jag fotograferade denna helgen. Här behöver jag verkligen mängdträning rent praktiskt. Det var bl a vitbalans, fokuspunkt, bländare, ISO-tal, ja, det mesta faktiskt. T ex när vi gick ut från mässan och fotografera utomhus så hade jag helt glömt bort att ställa om vitbalansen. Den stod fortfarande på lysrörsljus. Haha. Men det var lätt att fixa i efterhand, men ändå.


Jag och gruppbilder, alltså... Haha.

Det var verkligen en trevlig tillställning och jag fick möjlighet att testa kamera och olika objektiv. Och i olika ljusförhållanden. Det är verkligen kul att fotografera med likasinnade. Och det lär bli fler tillfällen, så det ser jag fram emot. Tog inte med de andra fotona från mässan, tar det i ett nästa blogginlägg seperat. Hehe.

Fler foton från fototräffen kan ses här .Postat 2009-03-30 19:32 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Earth Hour 2009 á la Trulsson

Tog första tanken och knåpa ihop en före släckning och en efter släckning. Dock blev det i fel ordning, men det gör inget. Dessutom hade jag inte helt släck här hemma, så det var inte helhjärtat. Men jag hade bara igång det nödvändigaste. Alltid något i alla fall.

Insåg strax innan jag skulle skicka in bidragen, att det måste vara seperata foton och inte kreativt efterredigerade. Asch, där gick min plan åt pipan. Nåja, jag skicka in dem oredigerade och seperat. Vi får väl se om man får några röster.

Men här i min blogg kan ni se min ursprungsplan! :) Du kan se en större bild här .Postat 2009-03-28 22:40 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Underbara, glada lilla mamma

Mamma är verkligen ett tacksamt porträttmotiv. Hon är väldigt avslappnad och skrattar lätt när hon ska bli fotograferad. Hon ville att jag skulle ta några porträtt med hennes egen kompaktkamera, så att hon kunde skicka dem till sina vänner via epost.

Jag själv hade varit i stan och fotograferat och tittade förbi för en fika. Solen började gå ner så den stod rätt lågt och mot det inglasade balkongen. Jag passade på att knäppa några rutor med min egen kamera. Använde den nya 50mm.

Ja, denna 76-åring har levt ett hårt liv. Men det stoppar inte henne från att leva ut de senare åren. Jag är verkligen imponerad och ser henne som en förebild. Så klok, stark och livsglad. Jag hoppas jag själv förmår att leva så gott när jag kommit upp i den åldern.Postat 2009-03-28 20:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Han kommer inte och möter henne vid dörren mer

Något som de flesta som berikar sitt liv med ett eller flera husdjur får uppleva det min arbetskollega upplevde inatt. Att mista sin kära familjemedlem och tillgivne vän. Hennes katt blev ca 8 år, så de delade många goda minnen som hon nu får ta fram när saknaden är som störst.

Jag själv har två underbara små liv som verkligen berikar mitt liv. Jag bävar för den dagen då det närmar sig slutet för dem båda. Dock är inte detta något jag tänker på till vardags, men så fort någon i min omgivning drabbas av sådana omständigheter, så blir jag genast påmind om att de inte kommer att finnas för alltid.

Jag minns när familjens schäfer gick bort pga hög ålder. Då var jag inte som jag brukar, på flera dagar. De blir helt självklart en familjemedlem. Alla husdjur ska få minst lika mycket tillgivenhet och kärlek som de ger en själv. Det förtjänar de.

Min arbetskollega berättade något riktigt hemskt utöver bortgången. Då hon tog en brådskande taxi in till veterinären, då hennes katt blev sjuk, så fick hon en grym kommentar av taxichaffören då hon bad honom ta den snabbaste vägen dit. "Men det är ju bara ett djur" kläckte chaffören ur sig. Hur kan man vara så okänslig och taktlös när han uppenbart ser att kunden är nedstämd, orolig och ledsen för sin sjuka katt.

Bara för att man inte råkar vara en djurvän, så hade man kunnat hantera situationen mycket bättre. Han kunde ha helt neutralt kommentera situationen mer förstående.  Taxichafförer är ju speciellt vana vid att kallprata med alla typer av människor och personligheter. Min kollega blev helt stum och höll tillbaka reaktionen.

Jag hade nog inte kunnat hållt igen i det läget. Jag hade minsann blivit riktigt förbannad och sagt några (icke) väl valda ord. Och även tagit hans uppgifter och kontaktat taxibolaget. Snacka om oprofessionell förare. Jag sitter här nu och retar upp mig något så fruktansvärt, såhär i efterhand när jag nu återger detta.

Jag hoppas att ni som har husdjur verkligen gör allt för dem. Så att de verkligen får ett liv som de förtjänar och känner är meningsfullt. Det är det minsta vi kan göra för dem. Efter jag skrivit klart detta inlägg så ska jag leka med mina små älsklingar, så att jag blir lugn och sansad igen.Postat 2009-03-27 17:38 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa