Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Ljusmätning och vitbalans med ett gråkort

Igår satt jag och glodde lite YouTube-klipp angående ljusmätning och justera vitbalans. Tydligen kan man använda ett s k gråkort som referens både när det gäller ljusmätning och vitbalans. Greppa nästan detta helt (tror jag, haha). Ska minsann investera i en sån här samtidigt som jag beställer reflexskärm. :)


18 procent gråkort, 30x30 cm, ihopfällbar. Foto: cyberphoto.se

Manuell ljusmätning

Så om jag har förstått det rätt, så kan man köra i kamerans manuella program, hålla upp detta gråkort t ex framför huvudmotivet, manuellt ställa in önskad bländare eller slutartid och sedan justera bländare eller slutartid efter kamerans ljusmätare?

Det nämndes även något om att man kanske behöver justera exponeringskompensation i vissa ljusförhållanden.

Manuell vitbalans

Detta var betydligt lättare att förstår. När det är olika typer av ljuskällor så förvirrar det ibland kamerans vitbalans-mätning. Och då användes detta gråkort som referens. Min kamera har ju förinställda program för vitbalans, t ex lysrör, glödlampa, sol, mulet, etc. Men när man t ex befinner sig i ett rum med lysrör, glödlampa och fönsterljus, så kan det bli besvärligt för kameran. Bara mäta manuellt mot detta gråkort i den miljö man befinner sig i just då.

Fotar man i RAW, så går det ju lätt att justera i efterhand, men varför inte göra rätt från början och slippa så mycket efterredigering som möjligt. Så kan man ägna sig mer åt fotograferingen. :)

Kommentera gärna och rätta eller ge tips på detta jag skrivit om. Uppskattas!Postat 2009-03-08 11:33 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vi saknar dig pappa!

Vi saknar dig pappa. Jag tar hand om mamma, som jag lovade. Hoppas du har det bra där du är nu. Kramar i mängd, din son.


Till minnet av vår bortgångna far, fästman och vän.Postat 2009-03-01 18:38 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera