Rei Trulsson

"Min kamera har ju fotografiskt minne"

Snart tio år ung fotograf

I en av våra konversationer under fotopromenaden berättar hon att hon försöker att tänka på kompositioner vid varje fotograferingstillfälle. Jag är så oerhört imponerad!

Ece fyller snart tio år. Hon har alltid haft någon form av kontakt med fotografi, då hennes mamma är en duktigt fotograf. Just nu lär hon sig att manuellt styra bländartal och slutartid. Därefter kommer hon att lära sig om ISO-tal och hur dessa tre funktioner samverkar och hur det styr varje exponering.

Hon har hanterat slutartid tidigare när hon byggde de s k pinhole-kamera utav en tändsticksask med hjälp av gör-det-själv-video från Youtube. När hon tog bilder så öppna/stängde hon en lucka för att styra slutartiden manuellt. Hon har sedan ett bra tag sedan, gjort egna Stop-motion med hjälp av mammans smartphone. Byggt upp scener med Lego, iscensatt historier, fotograferat och editerat Stop-motionfilmen själv.

Jag är övertygad om att fotografins framtid är i säkra händer.Postat 2018-06-06 08:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag glömde min fotoryggsäck på bussen

Jag står upp i regionbussen då många morgonresenärer har tagit alla sittplatser, jag lägger ryggsäcken på avlastningsplatsen för större väskor och vänder ryggen mot och håller på att bläddra i Instagram-flödet. Tiden flyger och min avstigningshållplats anländer och jag rycks ur min Instagram-bubbla och går hastigt av bussen.

Jag gjorde något jag sällan gör, att ta av ryggsäcken när jag står upp, framför allt, lägger jag inte ifrån mig utan brukar i så fall hålla ryggsäcken i handen när jag står upp, för att göra plats på en folktrång buss. Jag till och med hinner gå till bytesbussen, åka resterande väg och är halvvägs till fots sista biten, innan jag inser att jag saknar min fotoryggsäck.

Jag fryser till och tankarna far i ljusets hastighet om hur jag nu ska göra. Jag går snabbare sista biten till jobb och det susar i öronen och hjärtat bultar. Jag startar jobbdatorn för att ta reda vilket bussbolag som kör regionbussarna i Skåne, samt hitta numret till deras hittegodsavdelning, så att jag kan anmäla, beskriva och lämna kontaktuppgifter.

Efter 6 dagar, tappade jag hoppet om att jag skulle få tillbaka mina fotogrejor. Jag hade ingen information i väskan som kunde härledas till mig. Jag började förlika med tanken att jag får polisanmäla och göra ett ärende hos mitt försäkringsbolag. På sjunde dagen, ringde samma kvinna som jag inledningsvis pratat med på Nobinas hittegodsavdelning i Malmö. Hon meddelar med glädje och exalterad röst, att min ryggsäck har kommit in! Och jag frågar ivrigt om hon kan kolla om allt är kvar. Och hon bekräftar att allt är kvar.

Berusad av glädje och lättnad, frågar jag vart jag kan hämta grejorna. Och jag arrangerar så att jag kan gå ifrån jobbet en stund, då det låg i närheten. När jag träffar kvinnan jag haft telefonkontakt med, tackar jag henne hjärtligt för hennes engagemang och välvilja. Samtidigt frågar jag om jag kan komma i kontakt med busschaffören, som hittat och tagit hand om grejorna tills han kunde lämna in dem. Men de får ej lämna ut sådana uppgifter.

Hon tipsade mig om att jag kunde skriva till Skånetrafikens kundtjänst och tacka alla inblandade med igenkännande uppgifter inkluderat. Jag skrev samma dag till dem via deras kontaktkanal, samt gjorde ett offentligt inlägg på Facebook där jag taggade båda bolagen. Denna händelse ingav mig hopp om människors ärlighet och professionella agerande.

Stort tack än en gång till bussföraren och Julie på hittegodsavdelningen på Nobina!Postat 2018-05-09 20:31 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Två ögonblick ifrån gågatan

Igår blev det några timmar med kameran i centrala Malmö. Det var väldigt mycket folk ute och det blev en givande och välgörande fotopromenad.

Skaffade nyligen en 56mm f/1.2 och fastän det var trångt bland alla människor och att jag annars hade satt på 16mm f/1.4 vid sådana här förutsättningar, så lät jag 56mm sitta på kameran för att testa det mera.

Kändes trångt men jag anpassade mig rätt snabbt på språng. Och fick förutse motiven på längre avstånd.Postat 2018-04-03 10:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

15 fikasugna på våffeldagen

Under våffeldagen samlades 15 fikasugna fotoentuiaster på den sedvanliga fotofikat på Coffee Square i Malmö.


I bruncherbjudandet ingår det alltid våfflor med vispad grädde.


Det fanns mångfald bland de fotografiska verktygen.


Det är roligt att fotografera andra fotografer som fotograferar.


Efter fikat så gick vi det sedvanliga "stråket" via gågator och torg i centrala Malmö.


Det vore märkligt om det inte infann sig minst en bild där människans bäste vän var med bland dagens fångst.


Jag äger ingen cykel längre. Men gillar att fotografera dem.


Inramat är ju klassiskt inom fotografi oavsett om det sker i tavelram eller i förgrund.

Stort tack till alla som deltog på fotofikat. Vi ses vid nästa månadsfika som sker sista söndagen i april.Postat 2018-03-27 12:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mina töser

Mina två pälsklingar Vera och Tindra är vana sedan de var små, vid att där är en kamera nära dem i tid och otid.

Vera lyssnar till när jag säger hennes namn.

Det är några år mellan dem och de är inte syskon. Kivas och busas på dagarna och varje kväll och natt, sover de tätt ihop ifall de inte ligger tätt intill mig.

Tindra lyssnar också till hennes namn.

Rutinmässigt varje natt vet de när jag släcker ned i lägenheten, att det är dags för mig att gå och lägga mig. De springer till sängen och väntar in mig. När jag lagt mig i typ fosterställning, så lägger de sig på "sina platser", dvs Vera ligger sked med min överarm och Tindra kryper under täcket och ligger sked i mitt knäveck.

Kommer knappt ihåg ett livet innan jag var berikad med dessa underbara individer.Postat 2018-03-17 09:25 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 195 Nästa